15.02.2024 — 15:13

Сергій Тюрін провів нараду із головами тергромад

В обласній військовій адміністрації відбулася онлайн-нарада з керівництвом територіальних громад щодо важливих напрямків життєдіяльності Хмельниччини. Провів її перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін. Участь в роботі також взяли заступники начальника ОВА Володимир Білик та Володимир Юр’єв, керівник апарату ОВА Оксана Вжешневська та представники профільних підрозділів ОВА.

Розпочинаючи зустріч, Сергій Тюрін підкреслив важливість винесених на обговорення одинадцяти питань порядку денного, адже вони охоплюють майже усі сфери життя області. Так, до основних напрямків увійшли питання оборонного характеру та цивільного захисту, питання, що стосуються містобудування та архітектури, дерусифікації найменувань населених пунктів, утримання автомобільних доріг, пасажирських перевезень, питання щодо використання бюджетних коштів та діяльності робочої групи “Прозорість і підзвітність”, а також щодо соціального напрямку.

Далі звертаючись до представників громад, посадовець закликав завершити процес дерусифікації та деколонізації, адже попри те, що Хмельницька область перейменувала понад 2 тисячі об’єктів топонімії, залишаються випадки неперейменованих вулиць в окремих громадах. Тому Сергій Тюрін наголосив, що хорошою ініціативою стане присвоєння об’єктам топонімії прізвищ героїв-захисників та визначних подій сьогодення нашої держави.

В ході роботи було підняте питання щодо утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах області.

Продовжуючи нараду, Сергій Тюрін сфокусувався на діяльності робочої групи “Прозорість і підзвітність”. За його словами, враховуючи підсумки останнього засідання групи, до деяких територіальних громад виникли зауваження щодо нераціонального використання бюджетних коштів. А саме, були зафіксовані випадки закупівлі продуктів харчування для закладів освіти за цінами, що перевищують середню ринкову вартість на деякі товари. Також зафіксовано низький рівень конкуренції у відкритих торгах, та більш красномовним є те, що самі виробники харчової продукції не беруть у них участь. “Рекомендую головам громад здійснити аналіз договорів щодо постачання продуктів харчування підпорядкованих замовників на предмет економного та раціонального використання бюджетних коштів та провести відповідну роботу з розпорядниками щодо недопустимості встановлення дискримінаційних умов, які обмежують конкуренцію серед виробників харчової продукції. Також має бути відповідне обгрунтування стосовно того, чому бюджетні кошти мають бути витрачені на ті чи інші потреби за вказаними цінами,” – зауважив Сергій Григорович.

На розбудову соціальної сфери в області звернув увагу заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв, який розповів, що на сьогодні в державі гостро стоїть питання виховання дітей, які залишились без батьківської опіки чи опинились в скрутних життєвих обставинах. Так, за його словами, вкрай необхідно впровадити у повній мірі новий підхід щодо підтримки зазначених категорій дітей.

“Ми провели перемовини із міжнародним благодійним фондом UNICEF щодо реалізації проекту створення малих групових будинків в Україні, зокрема і на Хмельниччині. Завдяки йому діти зможуть зростати в умовах максимально наближених до сімейної форми виховання. А тому, необхідно сприяння керівників тергромад у пошуку житлових приміщень та вихователів, які будуть безпосередньо залучені до проекту,” – додав Володимир Васильович.

Підсумовуючи, Сергій Тюрін подякував головам тергромад та закликав усіх до згуртованості та максимальної віддачі під час виконання поставлених завдань. “Ми розуміємо, що перед нами, як областю в цілому, так і кожною територіальною громадою, стоять складні завдання, адже другий рік поспіль триває велика війна, в умовах якої ускладнились всі процеси життєдіяльності. Тому лише спільна робота пліч-о-пліч дасть необхідний результат для покращення життя у цих обставинах,” – додав він.