19.02.2024 — 15:47

Володимир Юр’єв взяв участь у семінарі з об’єднання МТП для представників місцевої влади

Сьогодні на Хмельниччині відбувся семінар щодо об’єднання місць тимчасового проживання (МТП) внутрішньо переміщених осіб для представників місцевої влади, який організувала Міжнародна організація з міграції. Участь в заході взяв заступник начальника ОВА Володимир Юр’єв, а також представники профільних підрозділів облвійськадміністрації, місцевого самоврядування та міжнародних благодійних організацій.

Вітаючи учасників, посадовець розпочав із подяки Міжнародній організації з міграції (МОМ), її Представництву в Україні, яка входить до системи Організації Об’єднаних Націй та є Агентством ООН з питань міграції, за їх активну участь у координуванні міграційних процесів та безперервну підтримку від початку повномасштабної війни.

“Тема сьогоднішнього семінару надзвичайно важлива, адже мова йде про людей, на чиї життя вплинула війна, змусивши їх покинути рідні міста та оселитися подалі від бойових дій, зокрема в нашій області. Ті, хто знайшов прихисток в місцях тимчасового проживання очікують від нас, як влади та міжнародних організацій, на гарантії подальшого забезпечення для них безпечного, комфортного, а головне стабільного місця проживання. Саме тому зараз ми обговорюємо зміни в державному законодавстві, що покликані урегулювати деякі питання щодо місць тимчасового проживання, аби наші громадяни почувалися впевнено та захищеними” – зазначив Володимир Юр’єв.

Продовжуючи роботу, керівник Вінницького офісу Міжнародної Організації з Міграції Тетяна Неприцька наголосила, що на перший погляд питання щодо місць тимчасового проживання ВПО є доволі простим. Однак, зважаючи на світовий досвід міграції, а також український, необхідно максимально врахувати усі потреби переміщених осіб та їх індивідуальні особливості, підбір місцевості та умов для проживання при подальшій міграційній політиці, що вимагає прискіпливого та уважного ставлення до подібних тем. Відтак, розпочинаючи процес об’єднання МТП його необхідно зробити максимально комфортним та лояльним по відношенню до тих, хто уже був змушений переїжджати та змінювати локацію проживання, аби звести рівень стресу від таких дій до мінімуму.

Далі в ході семінару учасники обговорили поточну ситуацію щодо МТП у Хмельницькій області, а також поділилися практичними інструментами управління МТП. Так, по завершенню заходу напрацьовані рекомендації, а також роз’яснення щодо змін законодавства у міграційній сфері будуть враховані та використані у здійсненні цієї політики.