01.03.2024 — 09:46

В ОВА відбулося чергове засідання комісії ТЕБ та НС

29 лютого в ОВА відбулося чергове засідання обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. Провів його перший заступник начальника ОВА Сергій Тюрін. Участь у засіданні взяли члени обласної комісії з питань ТЕБ та НС, представники силових структур, структурних підрозділів ОВА, районної та місцевої влади, а також інші запрошені.

Розпочалося засідання з розгляду питання про стан готовності органів влади та місцевого самоврядування до пропуску льодоходу, весняної повені та дощових паводків, захисту населених пунктів, об’єктів і сільськогосподарських угідь від підтоплень та мінімізації обсягів завданих збитків. Виконання заходів щодо захисту територій від шкідливої дії вод.

Сергій Тюрін проінформував, що територія Хмельниччини знаходиться в межах басейнів річок Дністра, Південного Бугу, суббасейну Прип’яті та має розгалужену сітку річок та водотоків. У зв’язку зі змінами кліматичних умов та підвищенням температури в зимовий період, на території області в останні роки не було виявлено випадків загрози виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з проходженням криги по річках, але, додав він, у разі різкого підвищення рівня води внаслідок весняної повені та інтенсивних дощових паводків є ризик підтоплення прилеглих територій, на яких розташовані сільськогосподарські угіддя, окремі будівлі, комунікації та шляхи.

Відтак, з метою зменшення ризиків виникнення надзвичайних ситуацій, пов’язаних з пропуском льодоходу, повені та паводків, рішенням попереднього засідання обласної комісії ТЕБ і НС доручено Головному управлінню ДСНС в області провести цільові перевірки стану готовності місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування до пропуску льодоходу, повені та паводків. Про результати перевірок більш детально доповів заступник начальника Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області Дмитро Стецюк.

Далі учасники засідання перейшли до розгляду питання щодо створення, накопичення та використання місцевих матеріальних резервів. Перший заступник начальника ОВА зазначив, що для попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій різного характеру в області створено регіональний, місцеві та об’єктові матеріальні резерви. Посадовець роз’яснив, що для ліквідації наслідків ворожих ударів використовувалися матеріальні резерви територіальних громад, а також активно залучалися резерви, створені обласною та районними військовими адміністраціями, допомога міжнародних організацій та благодійних фондів.

“Не слід забувати і про можливі природні стихії, які притаманні нашому регіону та можуть завдати значних пошкоджень. Тому ми маємо накопичувати на всіх рівнях достатні матеріальні резерви і перебувати у постійній готовності до ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій”, – наголосив Сергій Тюрін.

На завершення присутні заслухали доповідь начальника ГУ ДСНС України у Хмельницькій області Едуарда Братка щодо попередження та запобігання виникненню пожеж у весняний період.

За результатами засідання комісії прийнято відповідне протокольне рішення.