05.03.2024 — 11:46

Триває співпраця АЕС України з Паризьким центром ВАО АЕС

Важливі аспекти міжнародної взаємодії атомників обговорили керівники АЕС України та Паризького центру Всесвітньої асоціації організацій, що експлуатують АЕС (ВАО АЕС-ПЦ), під час відеонаради минулого тижня. Метою зустрічі стало підбиття підсумків спільної роботи минулого року, а також розгляд пропозицій заходів на 2024 рік.

Під час наради учасники поділилися відгуками щодо міжнародної взаємодії з Паризьким центром асоціації та пропозиціями для покращення співпраці. Крім того, у ході відеонаради сторони надали інформацію про проведення моніторингу показників виробничої діяльності АЕС, обговорили низку інших нагальних питань.

Хмельницька АЕС активно співпрацює з Паризьким центром ВАО АЕС за програмами «Місії підтримки» та «Галузеве навчання та розвиток». Минулого року спеціалісти ХАЕС брали участь у заходах за програмами ВАО АЕС як очно, так і дистанційно. Учасниками 24 заходів стали понад 80 працівників ХАЕС. За заявками Хмельницької АЕС було проведено три місії підтримки за участю міжнародних експертів. Зокрема, атомники вивчали міжнародний досвід з питань покращення якості проведення обходів обладнання, стан протипожежних бар’єрів, а також покращення радіаційної безпеки й санітарно-гігієнічного забезпечення у зоні суворого режиму.

Двоє спеціалістів Хмельницької АЕС пройшли відбір та підготовку на посади секондистів ВАО АЕС-ПЦ, тобто делегованих експертів, які працюватимуть за визначеними напрямами діяльності. Така форма роботи дозволяє протягом декількох років опрацьовувати значні обсяги інформації та стати носієм міжнародного досвіду.

ВАО АЕС – найбільший центр асоціації за кількістю діючих енергоблоків, до складу якого входять оператори АЕС шістнадцяти країн, розташованих на трьох континентах. Цінний міжнародний досвід дозволяє операторам АЕС виокремити та впровадити найкращі практики для забезпечення безпечної експлуатації ядерних енергоблоків.