29.02.2024 — 11:36

Ветерани є потужною силою для розвитку української економіки

Відбувся ключовий Форум ветеранського бізнесу “Підтримка ветеранського підприємництва: від національної до регіональної перспективи”, 28 лютого.

Захід організував Український ветеранський фонд Мінветеранів спільно з ветеранськими бізнес-спільнотами, громадськістю, задля поліпшення законодавчої бази та створення стимулів розвитку ветеранського підприємництва.

“Ветеранська спільнота, ветеранські організації, мають чудову експертизу, величезний досвід і чудово знають, що роблять. І ті ветеранські ініціативи, які є, Уряд може масштабувати. Ми чуємо вас як ветеранську спільноту, ми бачимо соціологічні заміри, ми розуміємо, що кажуть ветерани”, — наголосила Ірина Верещук, віцепрем’єр-міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Олександр Порхун, виконуючий обов’язки Міністра у справах ветеранів, України оголосив, що 200 мільйонів гривень закладено цьогоріч у бюджеті Українського ветеранського фонду на розвиток ветеранського підприємництва. Розроблено 5 програм, за якими ветеранам надаватимуть від пів мільйона до 1,5 млн грн на розвиток.

“Ветеранський бізнес є дуже потужним інструментом підтримки економіки, адже навіть за час повномасштабного вторгнення поки всі намагалися оптимізувати процеси, вони розвивалися, деякі з них релоковані уже по три рази. Але ці люди навчені виживати у складних умовах. Це матиме стратегічне значення для майбутнього ветеранів та економіки України”, — наголосив Олександр Порхун.

За два роки Український ветеранський фонд підтримав 573 бізнеси ветеранів. Понад 293 мільйони гривень отримали переможці конкурсних програм ВАРТО від фонду, та більш як 6 мільйонів — відшкодування витрат на ведення власної справи до 20 тисяч гривень.

Сьогодні ми почули від наших гостей — учасників програм фонду, їхні історії про успіх та виклики, з якими вони зіштовхнулись, та інноваційні підходи, які використовували для розвитку своїх бізнесів. Їхні історії демонструють, як державна підтримка, надана на конкурсній основі, стає каталізатором для розвитку ветеранського підприємництва, — зазначає виконуюча обов’язки виконавчого директора Українського ветеранського фонду, Руслана Величко-Трифонюк. — Ми пишаємося, що можемо підтримувати такі проєкти та ініціативи. Успіхи ветеранів свідчать про ефективність нашої спільної роботи та важливість продовження й розширення програм підтримки ветеранського бізнесу”.

Каріна Дорошенко, заступниця виконавчого директора Українського ветеранського фонду, представила результати дослідження щодо працевлаштування ветеранів. Опитування показало, що працедавці декларують працевлаштування ветеранів, але по факту ситуація інакша, тому важливо підтримувати тих ветеранів, які хочуть започаткувати власну справу.

“На форумі ми визначили унікальну цінність нашого продукту або послуги, як адаптуватися до змін на ринку та використовувати інновації для забезпечення зростання й розвитку бізнесу. Зосередилися на створенні міцної команди та культури, яка сприяє інноваціям та ефективності”, — зауважив Тарас Лелюх, ветеран, чинний військовий, підприємець.

Під час форуму з регіонів зібралося більше сотні представників ветеранського бізнесу: асоціації, агрохолдинги, бізнеси, що працюють на експорт та оборонну промисловість.

“У ветеранського бізнесу має бути легкий доступ до фінансового та технологічного капіталу. В частині фінансового капіталу це, зокрема, можуть бути й умови, за яких можна отримати можливості, державні гарантії. Після перемоги України ветерани стануть рятівним колом — потужною силою для розвитку економіки”, — зауважив Олександр Голопотелюк, ветеран, підприємець.

Співорганізаторами Форуму стали ГО  “Правосвідомі”, ГО IHUB, ГО “Реабілітаційні сили України” та ініціатива Ukraine 2.0.

Форум відбувся за підтримки програми “Підтримка організацій громадянського суспільства в Україні”, у межах фінансової підтримки Міністерства закордонних справ і справ Співдружності націй та розвитку Великої Британії, що реалізується Crown Agents у партнерстві з International Alertert і у співпраці з Crown Agents in Ukraine.