02.12.2016 — 15:24

3 грудня – Міжнародний день боротьби з пестицидами

У пам’ять про страшну подію, яка сталася 3-го грудня 1984-го року в Індії, коли при транспортуванні великої партії токсичних речовин сталася велика аварія, яка призвела до їх витоку і до отруєнь понад 200 тисяч осіб, був заснований Міжнародний день боротьби з пестицидами.

Пестициди – хімічні засоби боротьби зі шкідливими організмами, що належать до групи небезпечних речовин антропогенного походження. Без використання цих речовин важко уявити собі сільське господарство ХХ століття. Виробництво пестицидів створило окрему могутню галузь промисловості. Але вони принесли людству не тільки користь.

За даними сучасних досліджень ці стійкі органічні забруднювачі надають дуже негативний вплив по всьому світу і не тільки в зонах їх промислового використання.

Пестициди проникають у ґрунт, воду і рослини, їх частина потрапляє в організми людей і тварин. Деякі їх види викликають розлади імунної та ендокринної систем людського організму, іноді їх пов’язують із збільшенням онкологічних захворювань, збільшенням репродуктивних проблем і затримкою розумового розвитку. Деякі особливо стійкі види токсичних пестицидів розносяться по всій земній кулі не тільки повітряними, але й океанськими та ґрунтовими потоками.

lj7t2xtxezu

На сьогодні актуальною проблемою в області є непридатні та заборонені до використання хімічні засоби захисту рослин, так звані пестициди і агрохімікати, які складають особливу групу високотоксичних речовин.

До відзначення Міжнародного дня боротьби з пестицидами Департаментом екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації організовано круглий стіл стосовно шляхів боротьби з пестицидами. На обговорення були винесені питання сільського господарство без пестицидів – запорука здоров’я людини та природи та про стан поводження з непридатними пестицидами та агрохімікатами. Круглий стіл відбувся за участі фахівців Департаменту, представників структурних підрозділів облдержадміністрації та громадськості.

В ході обговорення учасники погодилися, що система контролю використання пестицидів та моніторингу впливу токсичних речовин на стан довкілля фактично є неефективною, малодієвою та не відповідає сучасним вимогам до збереження здорового довкілля. І висловили сподівання на те, що найближчим часом буде врегульоване питання з ліцензіями суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність у сфері поводження з небезпечними відходами та будуть продовжені роботи в області з вивезення на знешкодження непридатних пестицидів.

За матеріалами Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації