07.12.2016 — 12:58

Захворюваність на грип та ГРВІ в області не досягла порогової

З 28.11 по 05.12.2016р. в області на грип та ГРВІ захворіло 6286 осіб, показник захворюваності на 100 тисяч населення становить 486,8 при пороговому рівні 500,0, тобто рівень захворюваності нижче епідпорогу практично на 3%. Про це інформує ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України».

Із всіх захворілих 4791 – це діти, що становить 76,2%. Зрозуміло, що епідпроцес підтримується практично за рахунок дитячого населення, найбільш уражена вікова група серед дітей – це школярі, на долю яких припадає більше половини всій захворюваності дітей. На 48 тижні госпіталізовано 269 хворих, що складає 4,2% від усіх захворілих. Серед госпіталізованих 180 – це діти. Летальних випадків від грипу та ГРВІ в області не зареєстровано. В 11 випадках лабораторно підтверджена циркуляція вірусу грипу типу А серед  хворих. Незважаючи на те, що по області рівень захворюваності не перевищив порогів, в м.Нетішині  зафіксовано перевищення порогу на 19%, зараз приймається рішення про введення обмежувальних заходів у м.Нетішин.

Оскільки, в області захворюваність ще не досягла порогової, то ми знаходимось в передепідемічному періоді і ще можуть проводитись профілактичні щеплення проти грипу серед населення. На сьогодні в області щеплено 373 особи, 39 з них – діти. Дорослих щеплено 334 особи з числа контингентів медичного,  епідемічного та професійного ризику. Джерела фінансування – це власні кошти, кошти підприємств, місцевого бюджету та інші.

Нагадуємо населенню: щоб не захворіти на грип та ГРВІ уникайте людних місць, не стійте та не сидить поряд з людьми з ознаками респіраторних інфекцій, витримуйте хоча б мінімальну захисну відстань 1-1,5 метра. Коли ви кашляєте або чхаєте. Необхідно прикривати ніс та рот хустинкою, або носити захисні маски. Потрібно часто мити руки с милом, особливо після того. Як ви кашляли або чхали. Також ефективним є протирання рук спиртовими антисептиками чи вологими серветками. Намагайтеся не торкатися очей, носа або рота, оскільки, вони є можливими «воротами» проникнення вірусу.

Харчуйтесь повноцінно, вживайте м’ясні, рибні, молочні страви, збагачуйте їжу вітамінами (капуста, морква, червоний буряк, цитрусові), не забувайте про природні фітонциди – часник, цибулю, хрін.

Постійно провітрюйте приміщення та проводьте вологе прибирання – це один з важливих способів профілактики грипу.

Шановні подоляни! При появі перших ознак захворювання не займайтесь самолікуванням, а звертайтесь до лікаря.

За матеріалами ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України»