06.12.2016 — 15:16

Всеукраїнський тиждень права: Судова реформа

2 червня 2016 р. Верховна Рада прийняла у 2-му читанні зміни до Конституції України та імплементаційний закон, які дали старт судовій реформі в Україні. Зміни забезпечують деполітизацію і незалежність судової влади, відповідальність судової влади і перезавантаження суддівського корпусу.

Важлива новація, яка зачепить майже кожного українця – запровадження винятково професійної адвокатури в судах. Тобто  захищати громадян в суді зможуть тільки адвокати. Для Верховного Суду вона стане актуальною з 1 січня 2017 року, для апеляційних судів – з 1 січня 2018 року, а для судів першої інстанції – лише з 1 січня 2019 року.

Найвідчутнішою зміною у суддівській системі стане часткове скасування суддівської недоторканності. Згоду на затримання і арешт судді тепер буде давати Вища рада правосуддя. У разі затримання судді під час або відразу після скоєння тяжкого злочину згоди Вищої ради правосуддя не потрібно.

Також запроваджується механізм проведення моніторингу способу життя судді, перевірки відповідності рівня його життя задекларованим доходам. Суддя повинен крім декларації про доходи подавати декларацію сімейних зв’язків і декларацію доброчесності. У декларації сімейних зв’язків суддя зобов’язаний вказати всіх родичів, які є державними службовцями. Неподання зазначених декларацій може стати підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності і звільнення. У декларації доброчесності суддя вказує відомості про проходження люстраційної перевірки, про сумлінність виконання покладених обов’язків і про непричетність до корупції.

З 30 вересня почався процес скасування системи вищих спеціалізованих судів – господарського, адміністративного, цивільних та кримінальних справ. Натомість їх замінить Верховний суд, який також перезавантажать і наберуть його суддів на конкурсі заново. Процедуру повідомлення Комісії про намір взяти участь у конкурсі на зайняття вакантних посад суддів у відповідних касаційних судах у складі Верховного Суду завершено. Кандидати, які з 09 по 25 листопада 2016 року пройшли вказану процедуру, мають можливість до 09 грудня 2016 року обрати дату та час подання документів для участі у конкурсі.

Цей процес має зайняти не більше півроку.  У Верховний Суд увійдуть не більше 200 суддів. У ньому буде 5 підрозділів: Велика палата, касаційний адміністративний суд, касаційний господарський суд, касаційний кримінальний суд і касаційний цивільний суд.             Так само буде змінено склад апеляційних інстанцій.      Усі районні, міжрайонні, міські суди згодом замінять створені окружні суди.

Для розгляду антикорупційних справ в системі правосуддя буде створено Вищий антикорупційний суд, який будуть формувати на відкритому конкурсі. Також мають створити окремий Вищий суд з питань інтелектуальної власності. До цих двох судів громадяни будуть звертатись напряму, оминаючи місцеві суди, а їхні рішення зможе переглядати тільки Верховний суд.

Арбітром над суддями стане Вища рада правосуддя. Зокрема, Рада буде грати ключову роль в системі правосуддя, вирішуючи питання про призначення і звільнення суддів, їх переведення та відсторонення від роботи.

Фахівці Реанімаційного пакету реформ ‑ найбільшого в країні об’єднання експертів та громадських організацій – визначили найбільш успішні реформи, які були запроваджені за останні три роки. Саме судова реформа в їх рейтингу посіла 15 місце, як найбільш затребувана реформа в нашій країні.

За матеріалами Головного територіального управління юстиції в Хмельницькій області