29.12.2016 — 16:20

Відкритий лист газеті “Подільські вісті”

22.12.2016 року у газеті «Подільські вісті №№ 145-146 (20779-20780) колективом газети опубліковано статтю «Пане Корнійчук розрахуйтеся з нами». Зазначена стаття містить інформацію про наявність заборгованості Хмельницької облдержадміністрації за надані послуги.

У зв’язку з тим, що редакція газети не має підтверджень існування у 2016 році договірних відносин з Хмельницькою обласною державною адміністрацією, спрямованих на надання інформаційних послуг, що унеможливлює факт існування боргу, викладена у наведеній вище статті газети інформація не відповідає дійсності та підлягає спростуванню відповідно до ст. 37  Закону України «Про друковані засоби масової інформації в Україні».

Хмельницька обласна державна адміністрація заперечує факти існування заборгованості перед газетою «Подільські Вісті» та упередженого ставлення голови адміністрації до неї і спростовує зазначене наступним.

Договір про надання інформаційних послуг з редакцією газети закінчився 31.12.2015 року. У зв’язку з тим, що кошти на висвітлення діяльності адміністрації на 2016 рік виділені не були, у поточному році договір про надання інформаційних послуг з газетою не укладався, про що її керівництво повідомлялось. Однак, незважаючи на такі повідомлення газета, без правових підстав, за власною ініціативою періодично друкувала статті, які в тій чи іншій мірі стосувались діяльності адміністрації та щоразу ставили вимоги укласти договір та оплатити послуги.

Згідно ст.5 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації» органи державної влади в межах коштів, передбачених у бюджеті на висвітлення їх діяльності, формують замовлення засобам масової інформації та укладають угоди.

Відповідно до вимог цивільного законодавства зобов’язання виникають з договору, а відсутність договору не дає підстав для виплати коштів.

Отже, позиція редакції газети «Подільські Вісті» щодо виплати коштів за послуги, які адміністрація не замовляла та за відсутності договору не ґрунтується на вимогах законодавства.

Також, хочемо звернути увагу на те, що рішення сесії Хмельницької обласної ради від 20.10.16 р., на яке здійснено посилання редакцією газети стосується відносин, які виникають після його прийняття тобто з 20 жовтня поточного року, а укладені управлінням ХОДА у листопаді цього року договори з іншими ЗМІ, а не газетою «Подільські Вісті» не мають наслідком порушення норм чинного законодавства та принципу свободи договору.

Дуже прикро визнавати, що газета з нормальною репутацією зловживає своєю діяльністю, використовує інформаційний простір як примус до укладення договору та вводить в оману своїх читачів. Більше того, власні помилки намагається виправляти шляхом дискредитації державного органу, посягаючи при цьому, на ділову репутацію його посадових осіб.

 

Т.в.о. заступника голови –

керівника апарату адміністрації                                                                        Ю.Бирка