27.01.2017 — 16:55

У Хмельницькому відбувся Всеукраїнський тренінг-програма «Мистецтво лікування: контроль, профілактика, якість життя»

26 січня у Хмельницькій обласній філармонії відбувся Всеукраїнський тренінг-програма «Мистецтво лікування: контроль, профілактика, якість життя». У нашому місті такий захід проводився уже вдруге, його організатором став Всеукраїнський журнал «Мистецтво лікування», за сприяння Департаменту охорони здоров’я, МОЗ України, Національного медичного університету (НМУ) ім. О. О. Богомольця, Національної медичної академії післядипломної освіти ім. П. Шупика.

Головувала на зібранні доктор медичних наук, професор, завідувач кафедрою сімейної медицини НМУ ім. О. Богомольця Ольга Барна. Досвідчені фахівці під її керівництвом читали лекції, тематика яких стосувалася питань кардіології, гастроентерології, захворювань дихальної системи, цукрового діабету, профілактики інших поширених хвороб. До участі у тренінгу запросили лікарів як сімейної медицини, так і терапевтичних спеціальностей. До того ж, організатори забезпечили безкоштовний привіз та відвіз учасників, так само безоплатною була участь у тренінгу.

Як зазначила заступник директора Департаменту охорони здоров’я Тетяна Косовська, захід покликаний розповісти не лише про теоретичні засади, але й практичні підходи до діагностики та лікування недуг. Саме проведення таких семінарів дає можливість лікарям підвищувати кваліфікацію, не виїжджаючи за межі регіону. А взяти участь у заході змогли лікарі не лише районних закладів, але й віддалених амбулаторій та ФАПів.

За словами голови Всеукраїнської громадської організації «Асоціація превентивної та антиейджингової медицини», доктора медичних наук Ольги Барни, подібні тренінги відбуваються у різних містах нашої держави і зацікавленість у таких заходах досить велика. Адже лікар повинен знати загальноприйняті стандарти лікування, попри це він має і власний досвід у лікуванні пацієнтів. Поєднуючи ці складові і виявляється справжнє мистецтво лікаря. Воно включає і профілактику, і діагностику, і лікування. А профілактичні заходи повинні проводитись на рівні держави і охоплювати усіх громадян. Оскільки кожна людина повинна знати на свій вік, що їй потрібно робити, щоб почуватися здоровою. Дуже важливо, додала Ольга Миколаївна, щоб кожен розумів, яким має бути АТ, рівень цукру, рівень холестерину, чи є надлишкова вага, чи веде особа здоровий спосіб життя.

Головний терапевт Департаменту охорони здоров’я Аліна Костенко зазначила, що тренінг поділили на 2 частини – наукову і практичну. Самі ж учасники мали змогу дослідити власний організм за допомогою сучасних методів та стратегій. Організатори запропонували зробити аналіз на рівень цукру у крові, ліпідограму (рівень холестерину), денситометрію (вимірювання мінеральної щільності кісткової тканини як метод раннього виявлення остеопорозу). Також ознайомилися із методами небулайзерної терапії. Адже ООН до переліку найбільш грізних хвороб цього століття віднесла серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, хвороби дихальної системи і онкологічні недуги.

Загалом, участь у Всеукраїнському тренінгу-програмі взяли більше 300 осіб. Усі зареєстровані учасники отримали відповідні сертифікати, а також можливість виграти один із призів.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я