08.02.2017 — 16:43

Аграрії Ярмолинеччини готуються до весняно-польових робіт

За ініціативи Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації  08 лютого 2017 року  проведено нараду-семінар з керівниками та спеціалістами сільськогосподарських підприємств Ярмолинецького району. У зазначеному заході взяли участь понад 90 чоловік. Організатором заходу було управління агропромислового розвитку Ярмолинецької райдержадміністрації.

Семінар проведено на тему: «Стан озимих і догляд за ними, сівозміни та забезпечення матеріально-технічними ресурсами для проведення комплексу весняно-польових робіт у 2017 році. Засоби безпеки праці під час проведення сільськогосподарських робіт».

Зі станом перезимівлі озимих культур та проведенням весняного підживлення присутніх ознайомив начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Сергій Онищук.  В ході наради-семінару  також проаналізовано стан виробничого травматизму в Україні, Хмельницькій області та Ярмолинецькому районі на підприємствах. До відома учасників заходу  було доведено інформацію страхового експерта охорони праці Ярмолинецького відділення ВД ФССНВ – Валерія Пушкіна, державного фітосанітарного інспектора Держпродспоживслужби в Хмельницькій області – Олександра Муляра, провідного інспектора Ярмолинецького РС ГУДСНС України в Хмельницькій області – Ігоря Рикуна, начальника відділу фінансово-кредитного, кадрового, правового, інформаційного забезпечення та дорадництва управління агропромислового розвитку райдержадміністрації – Юлії  Кащук.

У ході заходу також розглянуто Правила охорони праці в сільськогосподарському виробництві. Роз’яснено Порядок проведення розслідування та ведення обліку нещасних випадків, професійних захворювань і аварій на виробництві. Наголошено на необхідності організовувати навчання працюючих безпечним методам роботи. Зокрема, провести інструктаж з охорони праці з усіма працівниками, зайнятими на виробничих процесах, забезпечити працюючих спецодягом, засобами індивідуального захисту, аптечкою, питною водою та засобами пожежогасіння, відвести місце для відпочинку, споживання їжі та паління, не допускати до роботи осіб, які не пройшли медичний огляд та осіб хворих, перевтомлених, і тих, які знаходяться в нетверезому стані, або тих, що не пройшли інструктаж з охорони праці. Особливу увагу присутніх звернуто на заходи щодо зміцнення трудової та виробничої дисципліни.

В умовах сільського господарства люди можуть контактувати з пестицидами під час виконання різних трудових операцій (перевезення, їх зберігання і відпускання на складах, застосування для обробки рослин, виконання сільськогосподарських робіт на раніше оброблених пестицидами ділянках). Застосування хімічних препаратів (обприскування, обпилювання, протруювання тощо) має бути механізоване за допомогою спеціальної апаратури (наземної чи авіаційної), з суворим додержанням усіх технологічних регламентів. У польових умовах під час літньої спеки пестициди можна використовувати тільки вранці і ввечері, щоб уникнути їх швидкого випаровування і можливого отруєння людей. На місцях праці з пестицидами забороняється зберігати і вживати їжу, пити, курити, працювати без спецодягу і засобів індивідуального захисту (респіраторів, протигазів, окулярів).

Присутні на семінарі мали змогу задавати питання та отримувати на них вичерпні відповіді. За результатами наради прийнято рішення керівництву посилити контроль за станом охорони праці, трудовою дисципліною на підприємстві та вжити ряд профілактичних заходів.

За матеріалами Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації