13.02.2017 — 11:56

Рятувальники вкотре закликають громадян дотримуватися правил безпеки під час перебування на кризі

Обираючи спосіб відпочинку в зимовий період, не слід забувати, що зимова риболовля потребує особливо суворого дотримання правил безпеки. Щороку рятувальники мають справу з необачним ставленням громадян до власної безпеки під час перебування на кризі.

Від початку зими на водоймах країни вже загинуло 67 людей, з яких – 9  дітей. При цьому врятовано 135 людей, у тому числі 40 дітей.

Особливо прикро, коли внаслідок недбалого ставлення до власної безпеки дорослих страждають діти. Так, до Служби порятунку надійшла інформація, що в селищі Лиманське Одеської області на Кучурганському водосховищі на відстані 500 м від берега провалилися під кригу 4 людини, з них двоє дітей. Місцеві рибалки врятували хлопчика 2009 р.н. і чоловіка 1988 р.н. Пізніше рятувальники виявили тіла ще двох осіб, зниклих на водосховищі, – хлопчика 2006 р.н. і чоловіка 1984 р.н.

З метою попередження нещасних випадків на замерзлих водоймах, фахівці ДСНС України щодня проводять профілактично-роз’яснювальну роботу серед рибалок та відпочивальників.

Так, 9 лютого рятувальники Волинської області відвідали річку Конопельку у с. Носачевичі та озеро Луки Дубеченської сільської ради. Усім присутнім фахівці Служби порятунку нагадали правила безпеки та залишили пам’ятки з застережливими матеріалами.

Профілактичні бесіди із громадянами також провели і миколаївські рятувальники. Окрему увагу було приділено низьким температурам, які панують на території краю останнім часом. Рятувальники звернули увагу рибалок на існуючому ризику переохолодження та обмороження, а також розповіли про першу допомогу в разі перших проявів впливу низьких температур на організм людини.

Подібні заходи проводились також на території Кіровоградської, Черкаської, Хмельницької, Полтавської, Донецької та інших областей.

Служба порятунку вкотре застерігає всіх громадян: “будьте вкрай обережними під час перебування на кризі. Виходячи на лід, візьміть із собою найнеобхідніші речі, що можуть стати у нагоді в разі виникнення небезпечної ситуації. Переконайтеся, що товщина льодового покриву достатня для безпечного перебування на кризі (безпечною для пересування вважаються товщина 18-20 см). Уникайте скупчення великої кількості людей в одному місці та не пробивайте поряд одна з одною багато “лунок”.

За матеріалами ГУ ДСНС у Хмельницькій області