23.02.2017 — 17:07

Брати Капранови презентували в Ізяславі свою нову книгу

23 лютого до Ізяславської центральної районної бібліотеки завітали відомі українські письменники, видавці, публіцисти, громадські діячі – брати Капранови.

Невелика читальна зала бібліотеки заледве вмістила усіх бажаючих: читачів, працівників центральної районної бібліотеки, районного будинку культури, представників районної та міської влади, учнівську молодь та їх педагогів, тощо.

Під час зустрічі братів Капранових із ізяславчанами відбулась презентація нової книги письменників «Забудь-річка».

Брати Капранови так розповіли про свій  новий роман: «Троє молодих людей завдяки гримасі долі потрапляють на війну під одним іменем – Степан Шагута. Комсомолець воює у дивізії «Галичина», син офіцера УНР – у Червоній армії, а польський жовнір – в УПА. За багато років по тому випадково зустрічаються двоє їхніх нащадків і між ними спалахує кохання. Герої ведуть родинне історичне розслідування трьох доль, які переплуталися і стали фактично однією потрійною долею – долею українця на Другій світовій війні. Назва роману походить від старого язичницького символу – Забудь-річки, що розділяє світ живих та світ мертвих. Саме така Забудь-річка протікає між поколіннями в кожній українській родині».

Літературознавці так пишуть про роман: «Молода жінка-юристка із прихованим шармом і зрілий чоловік-помічник капітана далекого плавання – цілком очікуваний дебют для жіночого роману (маються на увазі не гендерні упередження, а сталий мейнстрімівський жанр). Чекайте палкого, геть не платонічного кохання! Аж раптом виявляється, що за цією нібито легковажною диспозицією ховається не просто зіткнення двох доль, а двох світів, точніше, двох Україн, кожна зі своїм історичним досвідом, але спільними травмами і втратами. Інтрига, закручена на початку розлогого тексту, не відпускає до самого кінця роману».

Дмитро та Віталій Капранови  розповіли про те, як працювали над твором. Адже для роботи над історичною частиною роману письменники вивчали архіви та мемуари, дізнаючись дивовижні подробиці з військового побуту, яких не побачиш у фільмах. Так в дивізії «Галичина» саме українцям дозволялося носити пояс замість підтяжок на штанях. Письменники зізнаються, найважче у праці з сучасною лінією сюжету, було правдиво зобразити жінку.

Разом з новим романом брати Капранови також представили ряд інших своїх книг: «Історія незалежності України», Кобзар2000»,  збірку оповідань «Я like Україну! Я люблю Україну», на сторінках якої 25 письменників зізнаються в коханні до України.  Доступно та легко гості Ізяславщини розповіли про історію України від найдавніших часів до незалежності. Особливу історію творення Української держави автори вмістили у 80-ти сторінках і подали оригінальним способом: історичні факти у малюнках, фото та на мапах з простим  та зрозумілим текстом. Все це дає змогу і сприяє корисному проведенню часу читачів за книгою.

По завершенню презентації  письменники брати Капранови подарували колективу Ізяславської центральної районної бібліотеки підбірку своїх книг.

Від імені всіх учасників заходу вчитель української мови та літератури Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст.№ 2, ліцей» ім.О.Кушнірука Марія Сухораба  щиро подякувала за спілкування та зустріч.

У дружній та теплій атмосфері відбулось спілкування читачів із письменниками. Емоції, позитивний настрій – це те, що подарували учасникам зустрічі гості. Придбані книги з автографами авторів та фото будуть довго нагадувати про усміхнених, привітних, щирих гостей Ізяславщини – братів Капранових.

Також під час заходу брати Капранови та працівники бібліотеки вяли участь у Міжнародному флешмобі-акції «Тризуб – це Україна» (“Trident is Ukraine“).

На згадку про зустріч із читачами Ізяславського району  гостям подарували підбірку інформаційних матеріалів (книги, буклети) про місто Ізяслав та Ізяславський район від районної державної адміністрації, Ізяславської міської ради та від художника, скульптора, почесного жителя Ізяславського району Миколи Івановича Ткачука.

За інформацією Ізяславської райдержадміністрації

Зберегти

Зберегти

Зберегти