24.02.2017 — 17:45

В господарствах області посіяно 231 тис. га озимих зернових та 74 тис. га ріпаку

24 лютого в облдержадміністрації  відбулася нарада з питань підготовки до проведення комплексу весняно-польових робіт та догляду за посівами озимих культур стратегії  в умовах 2017 року.

Головував на нараді  заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко. Участь в роботі  взяли заступник директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Вадим Конончук,  наукові працівники, керівники і спеціалісти сільськогосподарського виробництва, представники обласних галузевих служб.

Знайомлячи присутніх із  інформацією щодо поточного стану сільськогосподарського виробництва, Вадим Конончук зазначив, що під урожай 2017 року по всіх категоріях господарств посіяно 231 тис. га озимих зернових,  та 74 тис. га ріпаку .

Як зауважив посадовець, у зв’язку з несприятливими погодними умовами минулої осені стан посівів викликає певне занепокоєння, адже за даними  обстежень тільки 76% посівів озимих зернових та 72% ріпаку перебувають у доброму та задовільному стані. Крім того, близько 10 тис. площ ріпаку будуть пересіяні.

Згідно прогнозу весною заплановано засіяти близько  790 тис. га  ярини, з них понад 290 тис. га  планується засіяти зерновими культурами, в тому числі 180 тис. га – кукурудзи на зерно.

Вся посівна площа очікується в межах  1 млн. 152 тис. га, що на 3 тис. га більше минулого року.

Також Вадим Петрович, зазначив що агроформування області вже приступити до проведення комплексу весняно-польових в окремих районах області приступили до підживлення озимих зернових культур та ріпаку. Всього ці роботи проведені на площі понад 10 тис. га, що становить 4% до всіх площ посіву озимих культур.

На даний час агроформування всіх форм власності формують матеріально – технічну базу для проведення комплексу весняно-польових робіт, зокрема доведенню насіння до посівних кондицій, закупці засобів захисту рослин і міндобрив.

Потреба в мінеральних добривах становить  150 тис. тонн. Станом на 23.02 їх заготовлено 105 тис. тонн, що становить 70% до потреби.

На проведення всього комплексу сільськогосподарських робіт у 2017 році за попередніми оцінками необхідно 4,8млрд. грн., тобто витрати на 1га складуть приблизно 5360 грн., що на 28% більше, ніж у минулому році.

Далі присутні мали можливість заслухати наукові рекомендації  щодо проведення комплексу весняно-польових робіт, які були розроблені на основі оперативної інформації про стан посівів, забезпечення вологою, прогнозованого температурного режиму тощо. Із доповідями із цього питання виступили директор інституту кормів та сільського господарства Поділля НААНУ (м. Вінниця) Олександр Корнійчук і представник компанії «Вітагро» Микола Сучек.

В своїх виступах науковці наголошували на необхідності проведення робіт по догляду за сільськогосподарськими культурами відповідно технологічних вимог їх вирощування, зокрема проведення підживлення, вчасного захисту рослин, а також надали конкретні рекомендації щодо першочергових заходів, які мають бути вжити сільськогосподарськими підприємствами для забезпечення нормального розвитку посівів озимих культур та отримання прогнозованого врожаю.

Також, начальник Хмельницького обласного центру з гідрометеорології Юрій Вороновський ознайомив учасників наради з прогнозом погодних умов на період весняно-польових робіт поточного року.

Дані про наявність вологи у ґрунті навів у своїй доповіді начальник управління водних ресурсів у Хмельницькій області Юрій Димінський.

Крім того учасники наради прослухали інформацію щодо фітосанітарного стану сільськогосподарських культур, ситуації із запобіганням розповсюдження АЧС в області та заслухали звіт про роботу обласного центру сертифікації насіння.

Підсумовуючи нараду,  Володимир Кальніченко зазначив, що необхідно вжити всіх можливих заходів,  які дозволять вчасно і в повному обсязі провести увесь комплекс весняно-польових робіт відповідно до технологічних вимог, аби у 2017 році область змогла зібрати урожай на рівні минулорічного.

За матеріалами Департаменту агропромислового розвитку