02.03.2017 — 10:46

Організація харчування у загальноосвітніх навчальних закладах області на контролі обласної влади

Не менш важливим питанням порядку денного колегії облдержадміністрації було питання організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах області.

Проінформував присутніх з даного питання директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олег Фасоля.

Так, за словами Олега Івановича, у загальноосвітніх навчальних закладах області харчування учнів організовано відповідно до вимог чинного законодавства з цих питань.

Усіма видами харчування охоплено 100% учнів 1-11 класів. За рахунок коштів місцевих бюджетів організовано одноразове харчування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування (1196 учнів), дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних та інклюзив­них класах (283 учні), та учнів 1-4 класів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну допомогу малозабезпеченим сім’ям” (3649 уч­нів).

Крім обов’язкового безкоштовного харчування, визначеного чинним законодавством, органами виконавчої влади та місцевого самоврядування прийнято рішення про безкоштовне харчування:

учнів 1-4 класів (усього охоплено 46837 учнів або 85% від загальної кількості);

учнів 5-11 класів із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України “Про державну допомогу малозабезпеченим сім’ям” (4147);

учнів, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (152);

дітей-інвалідів (430).

Враховуючи складну ситуацію у країні, відповідно до рішень органів місцевого самоврядування організовано безкоштовне гаряче харчування дітей, які переселилися із зони антитерористичної операції (371 учень), та дітей, чиї батьки є учасниками АТО (3140 учнів).

Харчування учнів, які мають статус постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС, організовано згідно з вимогами чинного законодавства. Зокрема, Кам’янець-Подільською міською радою прийнято міську програму “Харчування дітей на 2017 рік”, у якій передбачено кошти для безкоштовних обідів цієї категорії учнів (усього харчується 80 учнів, вартість обіду – 8,0 грн.).

У закладах інтернатного типу за кошти обласного бюджету організовано п’ятиразове харчування для 3407 вихованців. У цих закладах дотримуються натуральні норми харчування на рівні 99 відсотків. Також проводиться цілеспрямована робота щодо покращення організації харчування учнів та зміцнення матеріально-технічної бази їдалень. Продукти харчування, які використовуються у школах-інтернатах, мають необхідні супроводжуючі документи, що підтверджують їх якість, термін реалізації тощо.

Водночас, головою обласної державної адміністрації прийнято розпорядження від 08.02.2017 № 66/2017-р “Про проведення моніторингу стану дотримання вимог чинного законодавства щодо організації харчування у загальноосвітніх навчальних закладах області”. Відтак, проведено моніторингове дослідження з цих питань у 14 навчальних закладах Дунаєвецького (2), Кам’янець-Подільського (2), Старокостянти­нівського (2), Теофіпольського (4), Шепетівського (3) районів та м. Старокостянтинів (1).

Харчування дітей у вищевказаних закладах забезпечується безпосередньо у закладі, де створено умови для організації харчування: є харчоблок, обідня зала, яка у більшості закладів відповідає правилам та нормам утримання приміщень для організації харчування. Харчоблоки каналізовано, забезпечено холодною та гарячою проточною водою, вентиляційною системою. Світильники в усіх виробничих приміщення та в обідній залі мають захисну арматуру. Для дотримання учнями особистої гігієни встановлено умивальники, чисельність яких у більшості навчальних закладів відповідає нормативним вимогам.

Затверджено перспективне та щоденне меню, яке погоджено з органами Головного управління Держпродспоживслужби в області. Меню-розклад за­гальне для всіх дітей закладу, але з різним виходом страв за віковими групами.

Також наказом керівника закладу призначено осіб, відповідальних за організацію харчування школярів, відпрацювання режиму і графіка харчування дітей, режиму чергування педагогічних працівників в обідній залі; опрацювання інформації щодо кількості дітей, які потребують гарячого харчування (у тому числі дітей пільгових категорій).

Постачання продуктів харчування здійснюється централізовано органами освіти за графіком, затвердженим структурними підрозділами з питань освіти. Продукти харчування та продовольча сировина надходять до навчальних закладів разом із супровідними документами, які засвідчують їх походження та якість (є накладні, сертифікати відповідності.

Крім того, директор Департаменту додав, що в окремих навчальних закладів потребує заміни частина зношеного кухонного посуду, інвентарю та встановлення додаткових електроводонагрівачів, не працює вентиляційна механічна система на кухні, недостатня кількість та застаріле холодильне обладнання, що призводить до порушення товарного сусідства зберігання харчових продуктів та інше.

Підсумовуючи доповідь голова адміністрації зазначив, що питання організації харчування дітей у навчальних закладах залишається одним із найбільш актуальних та заслуговує на особливу увагу з боку керівників місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

За словами Олександра Корнійчука, мають місце факти реалізації через шкільні буфети школярам продтоварів, які містять штучні ароматизатори, барвники, консерванти, підсилювачі смаку, газовані напої. Практично відсутні буфети, в яких реалізовується продукція власного виробництва.

Також зафіксовано зменшення середньої вартості обідів в окремих регіонах області.

“Організувати якісне харчування в межах 4-6,0 гривень практично неможливо. Сьогодні вона має становити не менше 9-12,0 гривень. Над розв’язанням цих питань нам спільно потрібно працювати”, – додав очільник області.