07.03.2017 — 10:00

Олександр Корнійчук: ми повинні зберегти Дністровське водосховище та якнайшвидше покращити його екостан

Планування побудови 6 гідроелектростанцій вздовж Дністровського водосховища підняло ряд проблемних питань щодо екологічної ситуації та збереження Дністровського водосховища.

Саме тому, 6 березня під головуванням голови обласної державної адміністрації Олександра Корнійчука, за участю голови обласної ради Михайла Загородного, представників Чернівецької та Тернопільської областей, науковців, екологів членів громадської ради при облдержадміністрації відбулась нарада з обговорення питання поліпшення екологічної ситуації Дністровського водосховища та визначення основних заходів щодо його збереження.

Дністровське водосховище – таку назву мають два водосховища (головне та буферне) на річці Дністер у Чернівецькій, Хмельницькій і Вінницькій областях. Основне його призначення – гідроенергетика.

Поряд з тим, воно виконує також значні водоохоронні, захисні, санітарно-гігієнічні, оздоровчі, рекреаційні, естетичні та інші важливі природоохоронні функції. Також водойма є джерелом для задоволення потреб суспільства в рибних ресурсах. І не секрет, що екологічна ситуація в Дністрі за останні роки помітно погіршилась.

Нестабільність рівня води у водосховищі посилює ерозійні процеси уздовж берега. Значні зміни рівня води на Дністровському водосховищі в період екологічного (репродукційного) попуску наносять значну шкоду відтворенню водних біоресурсів. Басейн замулюється, заростає і міліє, словом, деградує. Відтак міліють його рибні запаси.

«Хочу наголосити, – зазначив очільник області, – ситуація на берегах Дністровського водосховища є критичною і вимагає негайного вирішення».

Розглядаючи перше питання порядку денного  директор Департаменту екології та природних ресурсів облдержадміністрації Сергій Вавринчук охарактеризував теперішній стан екологічної ситуації на річні Дністер в межах Хмельницької області. Посадовець зазначив, що побудова ГЕС призведе до знищення екосистеми Дністра, зокрема погіршення якості води, вимирання водної фауни, замулення території, що в свою чергу призведе до критичної ситуації з водопостачанням жителів Кам’янець-Подільського району.

Представник Тернопільської облдержадміністрації Орест Сінгалевич зазначив ще один негативний чинник, що відбудеться у зв’язку з побудовою каскаду ГЕС на Дністровському водосховищі, а саме затоплення значної частини сільської місцевості. Задля недопущення такого ходу подій Тернопільською та Івано-франківською обласними радами прийнято рішення про заборону будівництва таких ГЕС.

Ще одним проблемним питанням є відсутність у Чернівецькій області затверджених правил експлуатації, якими повинно бути передбачено режими роботи з урахуванням нижнього і верхнього балансу водної екосистеми річки Дністер, та плани дії для різних погодних умов.

Заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко наголосив на приведені в порядок правил експлуатації.

Оскільки за теперішніми нормативами режим скидання води у Хмельницькій області повинен сягати більше 100 куб.м. разом з тим, приток зафіксований близько 58 куб.м.

За результатами першого питання порядку денного прийнято рішення щодо узгодження проекту спільного звернення до Міністра екології та природних ресурсів України та Державного агентства водних ресурсів України щодо заборони проведення еколого-репродукційних попусків у пониззя Дністра та зменшення скидання води Дністровською ГЕС.

Ще одним важливим питанням збереження екосистеми річки Дністер є дотримання встановлених обмежень господарської діяльності, контроль за відведенням земельних ділянок та здійсненням будівництва в прибережній захисній смузі річки уздовж водосховища.

Наразі розміри прибережних захисних смуг чітко визначені Земельним та Водним кодексами України, це 100 метрів – для великих річок, 50 м – для середніх річок та ставків площею більше 3 гектарів, 25 метрів – для малих річок та ставків площею менше 3 га, тому районним державним адміністраціям на відповідних територіях, Державній екологічній інспекції у Хмельницькій області необхідно посилити контроль за здійсненням господарської діяльності у межах прибережних захисних смуг.

Обговорюючи дане питання Олександр Корнійчук надав доручення головам Кам’янець-Подільської, Дунаєвецької та Новоушицької районних державних адміністрацій знайти розроблений проектним інститутом «Укргипроводхоз» проект «Водоохоронної зони лівого берега водосховища Дністровської ГЕС» та передати його Головному управлінню Держгеокадастру у Хмельницькій області для розгляду та визначення його відповідності вимогам чинного законодавства.

«Після визначення розмірів водоохоронних зон та затвердження проекту районним державним адміністраціям на відповідних територіях, Державній екологічній інспекції у Хмельницькій області обов’язково потрібно посилити контроль за додержанням режиму використання їх територій», – зазначив Олександр Олександрович.

Державній екологічній інспекції в області, Управлінню Державної архітектурно-будівельної інспекції в області доручено посилити контроль за здійсненням будівництва в їх межах.

Крім вищезазначених питань порядку денного засідання обговорено якість та механізми покращення контролю за здійсненням промислового вилову риби та браконьєрством, зариблення Дністровського водосховища.

Одним із дієвих чинників є встановлення мораторію на видачу квот на промисловий вилов риби на 2017-2019 роки. Так підготовлено проект спільного звернення до Міністра аграрної політики та продовольства України та Державного агентства рибного господарства України щодо введення мораторію на видачу квот та встановлення лімітів на вилов риби з Дністровського водосховища.

«Отже, розглянувши питання порядку денного та спільно визначивши першочергові заходи направлені на поліпшення екологічної ситуації Дністровського водосховища, будемо мати надію, що спільними зусиллями ми зможемо відновити та поліпшити його стан, зберегти водосховище для себе та наступних поколінь», – наголосив Олександр Корнійчук.