20.03.2017 — 09:59

17 березня – Міжнародний день патологоанатома

17 березня у всьому світі відзначають Міжнародний день патологоанатома.У Хмельницькій області мережа патологоанатомічної (п/а) служби лікувально-профілактичних закладів області представлена Державним патологоанатомічним Центром України (ДПАЦУ), п/а відділеннями Кам’янець-Подільської міської лікарні та 17 ЦРЛ, за винятком Старокостянтинівської, Дунаєвецької, Кам’янець-Подільської ЦРЛ, в яких проводяться гістологічні дослідження.

Щоправда, кадрова ситуація в службі є проблематичною. У ДПАЦУ 42 лікарських посади, за штатним розписом, зайняті 22 фізичними особами, з яких п’ятеро – лікарі – інтерни. Медичний колектив Центру в складі  22 лікарів-патологоанатомів та 30 лаборантів забезпечують виконання гістологічних досліджень та секцій, що відповідає за нормативом обсягу 65 посад. З них 8 лікарів мають вищу кваліфікаційну категорію, 1 – першу, 4 – другу та 3 лікаря – науковий ступінь кандидата медичних наук.

У закладі проводять щоденні конференції за участю завідуючих та лікарів Центру, щотижнево – конференції всіх співробітників Центру, та щомісяця – оцінка якості гістологічних біопсійних досліджень, аналізу автопсій.

У 6 з 22 закладів вторинного рівня працюють підготовлені лікарі-патологоанатоми.

Розтини померлих у Ярмолинецькій ЦРЛ проводятьу ДПАЦУ.

Взагалі не зайняті посади лікарів-патологоанатомів у Білогірській, Новоушицькій та Полонській ЦРЛ.

В 10 інших закладах працюють сумісники, які не мають належної курсової підготовки. Тому укомплектування посад лікарів-патологоанатомів та фахова підготовка лікарів ЦРЛ та СМСЧ є головним завданням для керівників закладів, особливо для очільників майбутніх лікарень інтенсивного лікування.

Матеріально-технічне забезпечення служби суттєво впливає на якість результатів її роботи. Так, у ДПАЦУ існує цілий ряд  проблем, що потребують негайного вирішення. В першу чергу, необхідний капітальний ремонт будівлі Центру, особливо підвального приміщення з ремонтом каналізаційних мереж, завершення гідроізоляційних робіт, відновлення вентиляції.

За рахунок додатково залучених коштів проведено поточні ремонти 4 лікарських кабінетів, проводочних, ІІІ та імуногістохімічної лабораторій.

Із 27 мікроскопів, що перебувають на балансі Центру, лише 9 не перевищили термін експлуатації. З 17 гістологічних апаратів 5 не працює і лише 8 з робочих мають відповідний термін експлуатації. 3 апарати для точки ножів декілька разів вичерпали термін експлуатації, постійно ремонтуються. Така ж ситуація з термостатами та мікротомами.

Матеріально–технічний стан п/а відділень ЛПЗ області, в переважній більшості, скрутний або потребує суттєвого покращення.

Протягом попередніх 3-х років зафіксоване підвищення відносного показника смертності в ЛПЗ області. За звітний рік смертність зросла на 0,7%, в порівнянні з 2015 роком, та на 1,7%, в порівнянні з 2014 роком.

Одним з основних напрямків діяльності п/а служби є удосконалення медичної допомоги населенню, шляхом уточнення причин смерті та аналізу якості її надання разом з лікуючим лікарем. Наступне обговорення результатів відбувається на засіданні ЛКК та клініко-анатомічних конференціях в закладах.

У структурі захворювань, що призвели до смерті хворого, на 1 місці перебуває летальність від захворювань серцево-судинної системи — 680 випадків, що складає 51% від загальної кількості дорослих померлих в ЛПЗ. Серед захворювань серцево-судинної системи лідирує летальність від хронічної ішемічної хвороби (258 випадків), цереброваскулярних хвороб (214 випадків), від гострого інфаркту міокарду (72 випадки).

На 2 місці серед причин смерті, встановлених в результаті розтинів, хвороби органів травлення (229 випадків). Так, летальність від цирозу та фіброзу печінки — 108 випадків, від судинних захворювань кишківника — 36 випадків, від виразкової хвороби — 15 випадків.

На3 місці – смертність від новоутворень (156 випадків). Летальність від злоякісних новоутворень легень та бронхів — 29 випадків, від злоякісних новоутворень шлунку — 21 випадок, від злоякісних новоутворень ободової кишки – 17 випадків.

На 4 місці у структурі смертності – хвороби органів дихання (73 випадки), на 5 – летальність від інфекційних захворювань (57 випадків, в тому числі від СНІДу — 20 випадків).

Гістологічний розділ роботи п/а служби є надзвичайно об’ємним. Так, в 2016 році, з урахуванням відділень у Дунаєвецькій, Кам’янець-Подільській, Старокостянтинівській ЦРЛ та Кам’янець-Подільській міській лікарні, п/а служба області здійснила більш як 190 тисяч гістологічних досліджень для майже 50 тисяч хворих.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я.