30.03.2017 — 10:30

У Департаменті охорони здоров’я провели нараду із заступниками головних лікарів ЛПЗ краю

 

 29 березня в актовому залі Державного патологоанатомічного центру відбулася нарада із заступниками головних лікарів з лікувальної та амбулаторно-поліклінічної роботи і медичного обслуговування населення лікувально-профілактичних закладів області.

Відкриваючи засідання, заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Косовська підкреслила, що Хмельницька область вдало виконала завдання Міністерства щодо створення центрів первинної медико-санітарної допомоги. Вони працюють уже протягом 3 років і успішно пройшли акредитацію у 2016 році. Метою цього зібрання, за словами Тетяни Петрівни, стало підведення підсумків роботи за минулий рік, оцінка результатів та визначення пріоритетів в організації надання медичної допомоги населенню області. Оскільки, саме вдало організований процес надання не менш важливий, аніж надання медичної допомоги.

Начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дорослому населенню, головний терапевт ДОЗ ОДА Аліна Костенко нагадала учасникам наради про впровадження програми Уряду «Доступні ліки». Стартує проект з квітня і пріоритет наданий лікуванню серцево-судинних захворювань, цукрового діабету 2 типу та бронхіальної астми. Оскільки саме ці недуги найбільше впливають на показники смертності населення або суттєво знижують якість життя пацієнта. Крім того, вони піддаються ефективному лікуванню на амбулаторному рівні.

Аліна Миколаївна повідомила, що на 2017 рік на програму «Доступні ліки» держава виділила 500 млн. грн. Хмельницька область отримає 16 млн. 605 тис. 400 грн. Так, 28 березня голова адміністрації Олександр Корнійчук підписав розпорядження, яким проведено розподіл коштів по територіях, відповідно до кількості населення, яке перебуває на обслуговуванні і мають зазначені хвороби.

Аліна Костенко підкреслила, що право виписувати рецепти за цією програмою мають заклади, у яких є діючі ліцензії на медичну практику. Тим же, що таких документів не мають, Міністерство готове сприяти у їх якнайшвидшому отриманні. Також головний терапевт краю рекомендувала районам плідно попрацювати над втіленням програми, адже кошти держава виділяє чималі. Насамперед радить організувати санітарно-освітню роботу з населенням із залученням ЗМІ, забезпечити рецептурними бланками лікарів первинної ланки, обов’язково провести заняття щодо правил виписування рецептів, налагодити співпрацю з аптечними закладами щодо лише рецептурного відпуску лікарських засобів для лікування хворих на вищезазначені нозології. Не менш важливо, щоб участь у проекті брали аптечні заклади, розміщені на території центральної районної лікарні та центру первинної медико-санітарної допомоги. Вона наголосила, що проект реімбурсації діятиме лише на первинній ланці, тобто рецепти на безкоштовні препарати будуть виписувати виключно терапевти або сімейні лікарі.

 Що ж до хворих вторинного та третинного рівня надання допомоги, то пацієнт може звернутися туди за консультативною допомогою і отримати консультативний висновок з рекомендаціями. А рецепти на ці препарати зможе виписати лікар центру ПМСД.

Аліна Костенко розповіла, що до програми «Доступні ліки» внесена 21 міжнародна непатентована назва (МНН) лікарських засобів, на які зареєстрована гранично-оптова відпускна ціна. І в рецепті має бути зазначена лише МНН, тобто діюча речовина. Кожен лікарський засіб необхідно виписувати на окремому рецепті і строк його дії становитиме 30 календарних днів з дня виписки. Водночас, відшкодуванню підлягає лише найдешевший препарат, що буде в переліку лікарських засобів. Якщо пацієнт захоче більш дорогий аналог іншого виробника, має сплатити різницю між мінімальною та референтною ціною.

Крім того, Аліна Миколаївна поінформувала колег про вимоги до аптек, що братимуть участь у проекті реімбурсації, розповіла про інші робочі моменти програми, зупинилася на недопрацюваннях у роботі лікарів краю.

Аналізуючи роботу районів за минулий рік, головний позаштатний фахівець ДОЗ з організації амбулаторної допомоги Наталія Бондарук повідомила, зазначила, що до поліклініки Хмельницької обласної лікарні у 2016 році звернулися більше 95 тисяч чоловік. Близько 30 % з них – без направлення від профільного спеціаліста за місцем проживання. Більше того, дехто з пацієнтів, оминаючи ЦРЛ, їдуть напряму до ХОЛ, бо розчаровані рівнем надання допомоги за місцем проживання. Крім того, почастішали випадки, коли районний фахівець направляє пацієнта без попередніх обстежень. Тому Наталія Михайлівна порадила учасникам наради проводити роз’яснювальну роботу серед колег щодо порядку направлення до закладів обласного рівня.

Головний фахівець ДОЗ з медико-соціальної експертизи Тетяна Крупа підкреслила, що соціальна політика держави нині спрямована на інтеграцію людей з інвалідністю у суспільство. Тому ставити питання «Чи може людина, якій призначена група інвалідності, працювати?» – некоректно. Звертаючись до учасників наради вона порушила питання направлення учасників АТО на МСЕК. Тетяна Василівна рекомендувала не розглядати призначення групи інвалідності таким людям на місцях, а відразу спрямовувати справи на обласний рівень. Щоб не примушувати людей з порушеним психоемоційним станом проходити такі процедури і в районі, і на обласній МСЕК. Так само порадила відповідні документи пересилати поштою, щоб не переривати роботи комісії.

За матеріалами  обласного Центру здоров’я.