22.02.2016 — 14:32

Розпочався Навчальний курс із гуманітарного розмінування для піротехніків ДСНС

ГуДСНС122 лютого на території Аварійно-рятувального загону спеціального призначення відбулося відкриття Навчального курсу із гуманітарного розмінування та знешкодження вибухонебезпечних предметів експертами та інструкторами з розмінування Збройних сил США для піротехніків зі всіх областей України.

Під час навчання, яке відбуватиметься в рамках Програми гуманітарного розмінування та триватиме до 11 березня поточного року, буде використовуватися сучасне обладнання, що було передано для ДСНС України Штабом командування Збройних сил США в Європі через Відділ оборонного співробітництва Посольства США в Україні. Сучасне обладнання гарантуватиме надійний захист піротехніків під час розмінування територій та дозволить скоротити час для визначення та маркування ділянок, забруднених вибухонебезпечними предметами. Обладнання включає в себе засоби індивідуального бронезахисту, сучасні металодетектори для пошуку вибухонебезпечних предметів, комплекти для маркування небезпечних територій, групові та індивідуальні комплекти забезпечення проведення робіт з гуманітарного розмінування для 20 піротехніків ДСНС.

Участь у заході взяли заступник голови обласної державної адміністрації Володимир Кальніченко, заступник начальника Управління організації піротехнічних робіт та гуманітарного розмінування Департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Андрій Бевз, перший заступник начальника Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області Дмитро Бондар, представники Посольства США в Україні та Штабу командування Збройних сил США в Європі.

ГуДСНСВолодимир Кальніченко подякував американським партнерам за те, що вони з розумінням ставляться до того, в яких умовах наразі перебуває наша держава та не відмовилися підвищити безпеку фахівців піротехнічних підрозділів ДСНС під час розмінування територій в зоні проведення антитерористичної операції, а також на території всієї країни, де ще залишилися вибухонебезпечні предмети з часів минулих війн.

Всі американські експерти із знешкодження вибухонебезпечних предметів, які навчатимуть 20 піротехніків зі підрозділів ДСНС України, виконували місії з гуманітарного розмінування в Іраку, Афганістані, Кувейті. Під час знайомства з українськими піротехніками старший викладач Дрю Хейм зазначив, що їм приємно бути в Україні та навчати працівників ДСНС за міжнародними стандартами.

ВГуДСНС2 свою чергу Андрій Бевз зауважив, що проведення робіт із гуманітарного розмінування на звільнених територіях Донецької та Луганської областе є одним із пріоритетних напрямків діяльності ДСНС. З початку виконання робіт піротехнічними підрозділами ДСНС розміновано близько 11 тисяч гектарів територій та 38 гектарів акваторії, очищено від боєприпасів більше 1000 об’єктів соціальної інфраструктури та життєзабезпечення, знешкоджено понад 50 тисяч вибухонебезпечних предметів, серед яких 740 спеціально встановлених терористами особливо небезпечних вибухових пристроїв. Саме тому, щоб підвищити безпеку фахівців під час виконання цих небезпечних робіт, керівництво ДСНС докладає максимум зусиль для технічного переоснащення піротехнічних підрозділів.

За матеріалами ГУ ДСНС України у Хмельницькій області