26.02.2016 — 16:27

Підсумки діяльності галузі охорони здоров’я області у 2015 році та завдання на 2016 рік

 

IMG_0513Саме з цією метою, сьогодні під головуванням директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Якова Цуглевича у конференц-залі Державного патологоанатомічного центру відбулася колегія Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації.

У колегії взяли участь заступник Міністра охорони здоров’я України Роман Василишин, перший заступник голови обласної адміністрації Василь Процюк, голова обласної ради Михайло Загородний.

До роботи колегії також були запрошені: начальники управлінь охорони здоров’я обласної та Кам’янець-Подільської міських рад, головні лікарі обласних, міських лікувально-профілактичних закладів, центрів ПМСД, ЦРЛ, вузлових лікарень ст.. Гречани та Шепетівка, СМСЧ № 4, обласних дитячих санаторіїв та заступники головних лікарів з лікувальної роботи; завідувачі кафедрами Хмельницького факультету післядипломної освіти та Вінницького національного медичного університету, директори медичних коледжів та училищ; головні штатні та позаштатні спеціалісти ДОЗ ОДА.

Розпочав засідання колегії Яків Миколайович, який проінформував усіх присутніх про діяльність галузі охорони здоров’я області у 2015 році та завдання на 2016 рік.

«Проблеми охорони здоров’я населення залишаються одними з найбільш складних і актуальних. Попри обіцяні і не прийняті законодавчі зміни ситуація загострилась внаслідок зменшення видатків на галузь охорони здоров’я та зміну умов фінансування через створені добровільні об’єднання громад», – зазначив на початку колегії посадовець.

Бюджет галузі області за рік по загальному фонду склав майже 1,6 млрд. грн., з них 98% – це кошти медичної субвенції. Рішеннями місцевих рад спрямовані додаткові кошти по загальному фонду в сумі майже 31 млн. грн. та по спеціальному фонду на капітальні видатки – понад 113 млн. грн.. За кошти обласного бюджету було закуплено обладнання для обласної лікарні, обласної дитячої лікарні, обласного госпіталю ветеранів війни облкардіодиспансеру, ЦРЛ та ЦПМСД.

Розвиток первинної медичної допомоги є пріоритетним в області. Так, у 6 містах обласного підпорядкування функціонує 20 амбулаторій: 12 – у м. Кам’янець-Подільському, 6 – в обласному центрі, по одній – у містах Славута та Старокостянтинові. Відсутні відокремлені лікарські амбулаторії у містах Шепетівка та Нетішин. У 7 містах районного підпорядкування функціонує лише 2 відокремлені амбулаторії (Волочиськ, Ізяслав): відповідно відсутні взагалі у містах Городок, Деражня, Дунаївці, Красилів, Полонне.

У 2015 році було створено 6 амбулаторій на базі ФАПів: сіл Стуфченці Хмельницького району, Дашківці Віньковецького, Радівці Деражнянського, Федорівка і Кульчини Красилівського, Веснянка Старокостянтинівського.

Первинну допомогу в області надають 775 лікарів, з них 58% сімейні. В закладах області на кінець року функціонувало майже 10,5 тисяч ліжок цілодобових стаціонарів. Впродовж 2015 року продовжувалась оптимізація ліжкового фонду стаціонарів.

Всього в обласних закладах проліковано більше як 68 тисяч хворих, з них в обласній лікарні понад 30 тисяч, онкодиспансері майже 9 тисяч, облпсихлікарні № 1 майже 8,5 тисяч, обласній дитячій лікарні – майже 8 тисяч.

Продовжується робота з удосконалення екстреної медичної допомоги, в обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф функціонує 99 бригад, з них 39 – лікарських. За рік бригадами здійснено майже 282 тисячі виїздів за викликами.

«Завдання, які стоять перед охороною здоров’я, потребують зусиль всіх гілок влади всіх територій області у складних умовах змін для збереження системи охорони здоров’я в області і підтримання здоров’я наших подолян», – підсумував Яків Миколайович.

В свою чергу очільник області зазначив, що нині, медицина переживає важкі часи: низька заробітна плата, застаріле обладнання, брак медикаментів. Тому реформування системи охорони здоров’я стало одним з пріоритетів сучасної соціальної політики та невід’ємною складовою соціально-економічних перетворень держави.

Попри складнощі в області продовжується модернізація первинної медичної допомоги, яка спрямована на чітке розмежування первинного рівня допомоги від вторинного, розширення мережі лікарських амбулаторій, розвиток сімейної медицини.

Так, за кошти державного та місцевих бюджетів проводились реконструкції поліклініки Ізяславської ЦРЛ, будівництво амбулаторії сімейної медицини у с. Новоселиця Полонського району, корпусів Дунаєвецької та Городоцької ЦРЛ. З державного бюджету на ці заходи б виділено понад 21,5 млн. грн. На будівництво модульних котелень Городоцької ЦРЛ та облпсихлікарні № 1 с. Скарженці освоєно понад 6 млн.грн..

За кошти місцевих бюджетів проведено капітальні ремонти в інших центральних районних лікарнях. Вже у цьому році відкрито корпус Дунаєвецької центральної районної лікарні європейського рівня і мешканці району мають можливість отримати сучасне та якісне лікування.IMG_0489

Планується у цьому році завершити реконструкцію поліклініки Ізяславської ЦРЛ та будівництво корпусу Городоцької ЦРЛ та створити сучасний обласний центр кардіології та кардіохірургії на базі обласного кардіологічного диспансеру, що також наблизить надання кардіохірургічної допомоги до європейських стандартів.

Також, комісією з дороговартісного лікування при обласній державній адміністрації, яка працює з 2009 року, надано грошову допомогу 778 мешканцям області на суму майже 3 млн.грн.

“Дякую всім, хто чесною повсякденною працею робив внесок у виконання суспільно значущих завдань. Попереду у нас спільна відповідальна робота над побудовою нової ефективної системи охорони здоров’я європейського зразка, яка сприятиме збереженню та зміцненню здоров’я наших людей. Маю надію, що всі добрі справи, які вдалося зробити у 2015 році, стануть фундаментом для нових звершень”, – додав Василь Васильович.

Колегію завершив своїм виступом заступник Міністра охорони здоров’я Роман Василишин, який подякував медикам Хмельниччини за гарну роботу у минулому році, побажав не зупинятись на досягнутому і зробити все  можливе  для покращення медичної допомоги населенню подільського краю.

По результатам колегії в конференц –залі обласного перинатального центру обласної лікарні відбулася прес –конференція для представників засобів інформації.

І. Коханець

За матеріалами Центру здоров’я