30.08.2017 — 14:45

Ювілей юннатів Хмельницького ОЕНЦУМ

Нещодавно Хмельницькому обласному еколого-натуралістичному центру учнівської молоді виповнилось 65 років.

 

У серпні 1952 року в м. Проскурові (з 1954 року – м. Хмельницький) розпочала свою діяльність Кам’янець-Подільська (з 1954 року – Хмельницька) обласна станція юних натуралістів, яка після реорганізації у серпні 1992 року стала Хмельницьким обласним еколого-натуралістичним центром учнівської молоді.

Станцію юннатів очолювали: до жовтня 1952 року – Поляков З.Є., у жовтні 1952 року – Криштуль М.П., у вересні 1953 року – Манюк Д.М., у  липні 1954 року – Шопша С.С., у липні 1962 року – Внуковський А.М., в січні 1965 року – Холевінська М.Я. З травня 1970 року до червня 1992 року директором цього закладу був Мазурок М.О.

 

Спочатку хмельницькі натуралісти розміщувались у центрі Проскурова в старовинному будиночку, на місці якого нині височіє готель «Прикордонник» з рестораном, та мали для юннатівської роботи 1,5 га дослідних ділянок на південній околиці міста по вул. Купріна. В 1962 станцію юннатів переселили на територію колишньої сільськогосподарської виставки з 4-ма павільйонами для навчальних приміщень і земельною ділянкою 2,5 га, що поряд з нинішнім дендропарком на проспекті Миру.

В 1976 році виконком Хмельницької обласної Ради передав для закладу  приміщення та земельну ділянку колишньої Хмельницької 8-річної школи № 12 в мікрорайоні Гречани (4 будинки), центральний корпус якої збудував ще напередодні першої світової війни місцевий пан – знаменитий проскурівський лікар-офтальмолог Сергій Миколайович Полозов, де юннатівський заклад і розміщується до нинішнього часу. Шкільні приміщення й земля дістались хмельницьким юннатам завдяки особистому наполегливому втручанню та авторитетним клопотанням в облвно, високих кабінетах обласних партійних і радянських органів Любові Петрівни Манорик, тодішнього директора Української республіканської СЮН.

За 40 років існування станція неодноразово відзначалася за здобутки в юннатівській роботі гуртківців та їх педагогів медалями, дипломами, грамотами і цінними подарунками з Києва та Москви.

В 1967 році Хмельницька обласна станція юннатів стала переможцем Всесоюзного огляду позашкільних закладів і була нагороджена Грамотою, а в 1976 році – переможцем «Зеленбуду» піонерської мічурінської п’ятирічки в Україні в 1971-1975 рр. та отримала спеціальну відзнаку – медаль.

У 70-80-х роках значна увага педколективом закладу приділялась розвитку гурткової мережі в навчальних закладах області.

З 23 червня 1992 року директором станції, реорганізованої 19 серпня 1992 року в еколого-натуралістичний центр учнівської молоді, призначений Климчук Василь Васильович, котрий незмінно очолює заклад до цього часу.

Хмельницький обласний еколого-натуралістичний центр учнівської молоді (ХОЕНЦУМ) координує навчально-методичну, науково-педагогічну, організаційно-масову і навчально-виховну діяльність профільних еколого-натуралістичних закладів та дитячих творчих об’єднань Хмельниччини, забезпечує систематичне залучення учнівської молоді краю до участі в міжнародних, Всеукраїнських і регіональних еколого-натуралістичних та інших природоохоронних і природознавчих заходах та напрямках еколого-натуралістичної роботи. Тут щорічно плануються і проводяться профільні семінари, методоб’єднання, конференції, навчальні заняття і семінари-тренінги, круглі столи, наради для керівників, методистів і керівників гуртків позашкільних закладів, вчителів біології, завідувачів НДЗД, профільних дитячих творчих об’єднань, методистів районних відділів та міських управлінь освіти. Для реалізації завдань екологічної освіти школярів краю видано ряд навчальних книг із загальним тиражом понад 30 тис. екземплярів.

В закладі є відділи: інформаційно-методичної та організаційно-масової роботи, біології і сільського господарства, екології та охорони природи, працює 10 педпрацівників (в т.ч. директор), кожен з яких має вищу освіту, чотири педагоги – Відмінники освіти України. До участі у роботі його 60 юннатівських гуртків щорічно залучаються понад 0,9 тис. школярів.

З метою інтеграції екологічної освіти в європейський та світовий освітні простори Хмельницький ОЕНЦУМ розвиває міжнародну співпрацю через участь юннатів закладу у регіональних і фінальних етапах профільних міжнародних конкурсів: міжнародному конкурсі екологічних проектів з енергоефективності «Енергія і середовище», всесвітньому конкурсі науково-технічної творчості молоді Intel ISEF, Міжнародній Олімпіаді Проектів I-SWEEP, міжнародному конкурсі INFORMATRIX, міжнародному конкурсі INESPO, конкурсі винахідників «Leonardo Da Vinci», олімпіаді екологічних проектів INEPOEurоasia, Балтійському науково-інженерному конкурсі, Білоруській конференції учнів та Білоруському конкурсі учнівських науково-біологічних робіт, Міжнародному Фестивалі молодих науковців E(x)plory.

На щорічних національних та міжнародних виставках «Сучасна освіта в Україні», «Сучасні навчальні заклади», «Інноватика в сучасній освіті», під час громадської акції «Флагмани освіти і науки України» заклад отримував за новаторську працю педагогічного та юннатівського колективу ряд почесних відзнак, грамот, дипломів, сертифікатів, свідоцтв, 3 срібних і 2 золоті медалі міжнародних освітянських виставок, удостоєний почесних відзнак «Заклад-новатор», «Флагман освіти і науки України», «Переможець відкритого рейтингу «Золота когорта позашкільників», «Ніка», «Педагогічний Оскар», «Флагман позашкільної освіти України», «Лідер сучасної позашкільної освіти» та почесного звання «Лідер сучасної освіти».

Більш детально про Хмельницький ОЕНЦУМ і здобутки дитячої й педагогічної творчості та діяльності юннатів Хмельниччини можна довідатись на його сайті за посиланням: https://hoencum.km.ua/?page_id=57 .

 

За матеріалами Департаменту освіти і науки Хмельницької ОДА.

7. Стаття Природа і суспільство (учн. лісн.)

Сторінка ХОЕНЦУМ з Книги ”ФЛАГМАНИ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ” 2011р.