28.09.2017 — 10:37

Відбулася обласна нарада щодо посиленої рутинної імунізації проти кору

27 вересня в актовій залі Державного патологоанатомічного центру відбулася обласна нарада для керівників і лікарів загальної практики/сімейної медицини та педіатрів щодо ситуації із захворюваністю на кір.

Заступник директора Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації Тетяна Косовська повідомила учасників про передумови цієї наради. Вона зазначила, що нині в нашій державі ситуація із захворюваністю на кір досить серйозна. У МОЗ створили оперативний штаб з реагування на ситуацію з поширення кору в Україні. Аналогічні штаби (комісії) організовані і в регіонах, у тому числі при Департаменті охорони здоров’я облдержадміністрації. Відтак, Міністерство охорони здоров’я України робить акцент на посиленій рутинній імунізації, в першу чергу, дітей 2008-2015 років народження, котрі, з певних причин, не були вакциновані.

Головний терапевт ДОЗ Аліна Костенко ознайомила присутніх із ситуацією щодо захворюваності на кір в Україні та на Хмельниччині зокрема. Так, за 8 місяців 2017 року у Хмельницькій області зареєстровано 8 випадків захворювання на кір. Усі локалізовані, протиепідемічні заходи проведені.

Станом на 20 вересня у ЛПЗ області у залишку були 11 194 дози вакцини. Та централізовано поставлено на базу «Спецмедпостачання» ще 19 682 дози вакцини «Пріорікс». Цієї кількості, за словами Аліни Миколаївни, вистачить, щоб охопити щепленням всіх підлягаючих дітей до кінця 2017 року.

Завідуюча респіраторно-менінгітним відділенням Хмельницької міської інфекційної лікарні Вікторія Леньга ще раз нагадала учасникам наради про симптоми, перебіг та лікування кору.

Також на нараді обговорили регламентуючі документи, механізми звітності та настанови щодо проведення в області посиленої рутинної імунізації проти кору. Посадовці ДОЗ підкреслили, що, на вимогу Міністерства, звітувати про результати вакцинації проти кору території повинні щотижня.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.