28.09.2017 — 15:03

Відбувся тренінг для фахівців з районів, відповідальних за формування обсягів потреби в закупівлі лікарських засобів 

27 вересня в актовій залі Державного патологоанатомічного центру провели тренінг для бухгалтерів, економістів та заступників головних лікарів закладів охорони здоров’я краю. На ньому навчали фахівців з районів, котрі відповідальні за формування обсягів потреби в закупівлі лікарських засобів закладами та установами охорони здоров’я, що повністю або частково фінансуються з державного та місцевих бюджетів.

Аналогічний захід Всеукраїнського масштабу МОЗ проводило тиждень тому у Києві. Участь у тренінгу від Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА взяли начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дорослому населенню Аліна Костенко та начальник відділу обліку, економіки та супроводу державних програм ДОЗ Олена Мартинюк. Отриману у столиці інформацію їм доручили довести до відома представників районних та міських закладів.

Начальник відділу лікувально-профілактичної допомоги дорослому населенню ДОЗ Аліна Костенко нагадала, що у березні цього року Кабінет Міністрів відповідною Постановою затвердив Національний перелік лікарських засобів, які дозволено закупляти за кошти державного або місцевих бюджетів. Передумовою такого рішення стали певні статистичні дослідження. Зокрема, повідомила Аліна Костенко, МОЗ провело аналіз аптечних продажів з 2001 року і з’ясувало, що ефективність більш як 50 % лікарських засобів, придбаних в аптеках за цей період, не доведена. Не буде новиною і той факт, що у своїй практиці українці широко використовують так звану Гугл-терапію. Тобто, якими препаратами лікуватися, визначають самостійно, заручившись інформацією, що почерпнули з мережі Інтернет.

Аліна Миколаївна підкреслила, що до аптечної мережі не раз зверталися із вимогами дотримуватися рецептурного відпуску ліків, проте суттєвих зрушень у цьому плані так і не відбулося.

Фахівець повідомила, що Національний перелік – це перелік безпечних лікарських засобів, з доведеною ефективністю, доступ до яких держава гарантує безкоштовно, шляхом раціонального використання державних коштів. В основу оновленого Нацпереліку ввійшли 367 міжнародних непатентованих назв (МНН) проти 1083, що були у попередньому Нацпереліку. За твердженням Міністерства, діяти новий перелік розпочне з 1 січня 2017 року.

Начальник відділу обліку, економіки та супроводу державних програм ДОЗ Олена Мартинюк під час тренінгу розповіла про основи нормативно-правової бази запровадження оновленого Національного переліку основних лікарських засобів та методологію відбору препаратів до нього. Крім того, Олена Іванівна довела до відома присутніх статистичні дані, необхідні для розрахунків потреби в лікарських засобах та джерела їх отримання, визначення обсягів потреби в закупівлі лікарських засобів за методом захворюваності та за методом споживання; поінформувала про практику оптимізації бюджету при закупівлі лікарських засобів.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.