25.10.2017 — 15:22

В Ізяславі відбувся інформаційно-просвітницький захід «Реформація та її вплив на розвиток світу»

31 жовтня 1517 року монах ордену августинців, професор філософії і теології університету Віттенберга Мартін Лютер обнародував текст з 95-а тезами про індульгенцію, в котрих виступив проти пов’язаних з нею фінансових зловживань. Вони дуже швидко поширилися по всій Німеччині, що, фактично, стало початком протестантської Реформації.

500-річчю початку Реформації був присвячений інформаційно-просвітницький захід «Реформація та її вплив на розвиток світу» який відбувся 25 жовтня в приміщенні Ізяславського районного будинку творчості дітей юнацтва «Веселка».

Учасників зібрання привітав перший заступник голови районної державної адміністрації Павло Ковальчук. Павло Павлович у своєму виступі зазначив, що пам’ятники Мартіну Лютеру стоять у центрі мало не всіх німецьких міст — винятки нечисленні. 2003 року, за підсумками опитування істориків Німеччини та інших країн Європи, Мартін Лютер посів друге місце у списку найвизначніших діячів політики та культури своєї країни — трохи поступившись Конрадові Аденауеру, проте випередивши Отто фон Бісмарка.  «Мартін Лютер назавжди увійшов до європейської та світової історії як ініціатор Реформації   — грандіозного церковно-духовного, політичного, ба більше, загальнонародного руху в багатьох, насамперед північних та західних країнах Європи, — руху, який докорінно змінив обличчя Старого світу, а згодом суттєво вплинув на розвиток і Нового світу, передусім США та Канади», – наголосив посадовець.

Також із своїми міркуваннями щодо значення 500-річчя Реформації до присутніх звернулися пресвітер релігійної громади Церкви євангельських християн – баптистів «Нове життя» (м.Ізяслав) Олег Марчук та пастор релігійної громади Союзу християн віри євангельської п’ятидесятників (с.Плужне) Василь Хмарук. Вони зокрема процитували слова Мартіна Лютра: «Я зрозумів, що милостивий Господь виправдовує наші гріхи лише нашою ж вірою. Шлях до спасіння душі — (винятково важлива категорія для людини ХVI століття) лежить лише через віру (sola fide), через благодать (sola gratia) й через знання Святого Письма і виконання його настанов (sola scriptura).   Згодом саме цю тезу Лютера назвали «ударом блискавки у діжку з порохом». Вони також щиро привітали учасників інформаційно-просвітницького заходу із 500-річнним ювілеєм Реформації та побажали всім присутніх та їх родинам усіх життєвих гараздів.

Із інформацією та відеопрезентацію про роль та значення Реформації  і житті суспільства  перед  учасниками заходу виступила вчитель Ізяславського НВК «ЗОШ І-ІІІ ст. №5 ім.О.Онищука, гімназія» Світлана Кудрей. Вона детально розповіла про духовний подвиг Матріна Лютей, про вплив його вчення на розвиток суспільних, культурних, освітніх, наукових, економічних процесів суспільства в період від 1517 року і до сьогодення. Зокрема Світлана Олексіївна наголосила, що основні його ідеї (хоч, трапляється, і без знання джерела) й у наш час є дуже важливими для західних країн — особливо вчення про свободу віри як вищий пріоритет та про чесну працю як Боже покликання людини, результати яких Господь враховуватиме на своєму Суді.

Окрасою святкового зібрання стали мистецькі виступи представників окремих протестантських громад Ізяславщини. Зокрема свою творчу майстерність продемонстрували Ангеліна Кудрей Дарина Набжицька, Сергій Пекач.

Проведений захід став логічним завершенням циклу різноманітних заходів проведених в Ізяславському районі з нагоди відзначення 500-річчя Реформації.