14.12.2017 — 09:40

Відбулося чергове засідання архітектурно-будівельної ради

13 грудня відбулось чергове засідання архітектурно-містобудівної ради відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації під головуванням головного архітектора області Ірини Дунаєвської.

На порядок денний винесено:

1. Розгляд матеріалів генеральних планів та планів зонування території 2-х населених пунктів Кремінна та Кремінянські Хутори Кремінянської сільської ради Городоцького району Хмельницької області.

2. Розгляд матеріалів планів зонування території 3–х населених пунктів смт Білогір’я, сіл Українка та Закіт Білогірської селищної ради .Білогірського району Хмельницької області.

Розробник даної містобудівної документації ПрАт «НВК «Свитязь» (м. Вінниця), головний архітектор проекту та доповідач фахівець – архітектор Черниш Ольга Олександрівна.

У розгляді даної містобудівної документації взяли участь Білогірський селищний голова Денисюк Анатолій Іванович, Кремінянський сільський голова Воротна Таїсія Олексіївна, головні архітектори Білогірського району Кривий Василь Дмитрович та Городоцького району Мацьоха Вадим Леонтійович.

Головний архітектор області відзначила високий рівень виконання містобудівної документації фахівцями ПрАТ «НВК «Свитязь» (м. Вінниця) та доповідь архітектора Черниш Ольги Олександрівни. Особливо було відзначено детальну розробку плану зонування території населених пунктів смт Білогір’я, Українка та Закіт Білогірського району.

Габрикевич Микола Іванович, заступник начальника управління держнагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Дерпродспоживслужби України у Хмельницькій області звернув увагу на дотримання санітарно захисних зон від свинарських ферм до житлової забудови.

На околиці села Кремінна розташована свиноферма на 7400 голів, санітарно-захисна зона передбачена у ДБН Б.2.4-3-95 до 12 тис. голів на рік становить 500 м, фактично накриває основну частину населеного пункту, що приводить нерідко до конфліктів із контролюючими органами та місцевими мешканцями через те, що санітарні зони населених пунктів порушуються, а свиноферми усім заважають. Великі промислові ферми пов’язані з масштабними екологічними проблемами. Таким чином, вирішуючи питання про розміщення свиноферм, інвесторам необхідно пам’ятати про встановлені санітарні вимоги, які найближчим часом навряд чи будуть послаблені.

Одним із можливих шляхів розв’язання проблем є запровадження на підприємстві технології переробки відходів у біогаз для отримання теплової та електричної енергії. Для зменшення впливу на житлову забудову, в першу чергу, необхідно звернутися в Інститут громадського здоров’я ім. О.М. Марзєєва НАМНУ де спільно із науковцями розрахувати можливу потужність підприємства.

Вирішено більшістю голосів схвалити дану містобудівну документацію, зауваження та пропозиції врахувати у робочому порядку. Рекомендувати до затвердження відповідно до законодавства.

За матеріалами відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації