21.03.2016 — 15:50

Благодатна вість ікони Божої Матері у православному храмі Ізяславської Замкової виправної колонії (№58)

SAM_4176В Ізяславській Замковій виправній колонії (№58) з червня 2002 року діє православний храм, який був освячений на честь ікони Божої Матері «Тих, що у відчаї, єдина надія».

Храм розміщено у стінах колишнього костелу святого Михаїла, який входив до комплексу споруд бернардинського католицького монастиря. Сам монастир було зведено коштом князів Заславських у 1601-1610 роках.

Основною метою діяльності храму є проведення в установі душпастирської роботи, відправа служи Божої для осіб, які відбувають покарання, навернення засуджених до виконання заповідей Божих, покаяння у скоєному та зцілення душі.

Від дня заснування храму на його центральному аналої було розміщено храмову ікону. Нещодавно, під час проведення богослужіння, було помічено невелике мироточіння на образі під склом.  На даний час площа мироточення на іконі суттєво збільшилася.

Сама ікона надрукована на папері та з лицьової і з тильної сторони покрита склом, щільно заклеєна і доступу до образу немає. Тому віруючі впевнені, що це – прояв Божої Милості та Благодаті.

Після отримання звістки про мироточення, співробітники установи та засуджені почали масово відвідувати храм установи, приклонятися до ікони, щоб особисто пересвідчитися  у диві.

DSC00268Днями до храму завітали керівники району та  окремі працівники райдеражадміністарції. Їх супроводжував митрофорний протоієрей о. Володимир Ковальчук (УПЦ КП). Священник відслужив акафіст Пресвятій Богородиці, а всі присутні змогли прикластися до святого образу та побачити саме мироточіння. «Звичайно, це викликало і певний острах, і здивування, і якусь радість. Однак, пам’ятаючи настанови Святих Отців, які кажуть, що до всякого чуда мусимо ставитись з обережністю, та благоговінням», – розповідає отець Володимир.

«Звичайно, був подив, було захоплення і радість. Ми це розцінюємо як дуже добрий, позитивний знак для нас і для всіх віруючих. Віримо, що мироточення – на добре», – зізнається  заступник начальника Замкової виправної колонії (№58) управління державної пенітенціарної служби України у Хмельницькій області Олександр Сопронюк.

Мироточіння на образі ще досліджуватиме спеціальна комісія з представників духовенства. Тим часом віряни вірять, що таке явище – благословення згори.

Довідково.

Мироточення – явище в християнстві, пов’язане з появою маслянистої вологи (так зване миро) на чудотворні ікони та мощі святих. Явище являє собою появу на іконі світлого маслянистого виду речовини, що випускає пахощі. Різні випадки мироточення відрізняються один від одного по виду, кольору і консистенції рідини. Вона може бути густою і тягучою, як смола, або нагадувати росу (в даному випадку мироточення іноді називають «елеоточеніем» або «росоточеніем»).

Для деяких віруючих мироточення є одним з чудес, проте дискусії про причини і характер цього явища ведуться як серед богословів, так і вчених. Проведенню наукового об’єктивного дослідження феномену мироточення перешкоджає відсутність способів надійного відтворення цього явища.

У свій час, коли в стінах нинішнього виправного закладу діяв монастир (до початку ХХ століття), у тих самих стінах зберігалася чудотворна ікона Богоматері, яка була родинною святинею фундаторів монастиря князів Заславських. І знову у  стінах храму проявилась Бога благодать.

За матеріалами Ізяславської РДА