27.02.2018 — 10:39

Відбулася нарада терапевтичної служби області за підсумками 2017 року

За словами начальника відділу лікувально-профілактичної допомоги населенню, головного терапевта Департаменту охорони здоров’я Хмельницької області Аліни Костенко, 2018 рік для усієї галузі охорони здоров’я буде непростим, оскільки реформування набиратиме обертів. Уже створені 3 госпітальні округи, пройшли засідання госпітальних рад та обрані голови. А центри ПМСД з бюджетних установ перетворяться у комунальні некомерційні підприємства.

Аліна Миколаївна повідомила, що робота терапевтичної служби краю у 2017 році була стабільною. Рівень укомплектованості посад лікарів терапевтичного профілю на вторинному і третинному рівнях коливається від 74, 5 % до 96 %, в залежності від спеціальності. Проте, загальнообласний показник укомплектованості первинної ланки знизився до 79 %.

Стан оснащення закладів діагностичною апаратурою потребує значного покращення та оновлення багатьох видів обладнання. Однак, клініко-діагностичні лабораторії за останні роки значно поповнилися новими сучасними приладами. Значну частину лабораторного обладнання вдалося придбати, зокрема, завдяки коштам обласного та районних бюджетів.

 

Так, найкраще забезпечені апаратурою лабораторії Волочиської, Ярмолинецької, Старокостянтинівської, Шепетівської, Деражнянської, Дунаєвецької ЦРЛ. Серед міських закладів –це Хмельницька міська лікарня, Хмельницькі міські поліклініки № 4 та № 1. Серед обласних закладів охорони здоров’я – Хмельницька обласна лікарня, Хмельницький обласний онкологічний та кардіологічний диспансери.

Проте, за словами Аліни Костенко, у всіх районних та міських лабораторіях існує проблема із забезпеченням реагентами, оскільки на закупівлю якісних реактивів потрібні чималі кошти. І саме це заважає лабораторіям державних закладів охорони здоров’я на рівних конкурувати з приватними лабораторіями.

Первинна медична допомога в області, в цілому, організована згідно з вимогами. Так, більше 3 років у всіх районах та місті Кам`янці-Подільському діють центри ПМСД, які відповідно до державних вимог, пройшли акредитацію в звітному році. З 2017 року розпочали роботу ще 2 центри ПМСД – у місті Хмельницькому,з населенням понад 100 тисяч осіб кожен. Не створений юридично самостійний центр ПМСД лише у місті Нетішині. Також діють 4 центри ПМСД на територіях об’єднаних територіальних громад області, проте вони не мають усіх необхідних дозволів на діяльність. Не дотримані також нормативи щодо кількості населення, що мають обслуговувати зазначені заклади.

Наразі в краї діють 239 лікарських амбулаторій (з них 154 – в сільській місцевості), 863 ФАПи та 103 МПТБ. Кадрова проблема вкрай актуальна для тих амбулаторій, що відкриваються, та ще 24 амбулаторій, де відсутні лікарі.

 

Головний терапевт ДОЗ зазначила, що за поширеністю хвороб 1 місце в області посідають хвороби системи кровообігу. Далі – хвороби органів травлення, органів дихання, ендокринної та сечостатевої систем.

Структуру захворюваності, традиційно, формують хвороби органів дихання, новоутворення, хвороби кістково-м’язової системи та сполучних тканин.Щодо структури смертності населення, то у 67 % випадків причиною стають хвороби системи кровообігу, у 13 % випадків – новоутворення. Крім того, у структурі смертності хвороб системи кровообігу більше половини –внаслідок ішемічної хвороби серця.

Основними факторами ризику серцево-судинних захворювань, що можуть закінчитись летальністю, фахівець називає підвищений артеріальний тиск, паління, надмірний рівень цукру в крові, відсутність фізичної активності та надлишкову масу тіла.Саме тому зниження смертності від хвороб системи кровообігу має стати соціальною проблемою суспільства і вирішувати її необхідно на загальнодержавному рівні.

Аліна Костенко додала, що за 2017 рік в області зареєстровано 1567 випадків інфаркту міокарда, що на 95 випадків менше минулорічного показника.Крім того, за звітний період виконано 11 сеансів тромболітичної терапії при мозкових інсультах та 167 – при гострому інфаркті міокарда.

 

У 2017 році зареєстровано 3460 інсультів, що дещо менше, ніж в 2016 році.

Головний терапевт Департаменту підкреслила, що необхідно проводити безперервну санітарно-освітню роботу серед населення щодо ранніх ознак гострого інфаркту міокарда та гострого порушення мозкового кровообігу. Люди мають чітко усвідомлювати: коли звертатися до сімейного лікаря, а коли – викликати швидку медичну допомогу.

Аліна Костенко акцентувала, що в нашій області відпрацьований план розвитку надання допомоги хворим з нирковою недостатністю. Створена і розвивається мережа відділів та філій Хмельницького обласного центру екстракорпоральної детоксикації, що функціонують в обласній лікарні, Кам’янець-Подільській міській лікарні, Шепетівській та Старокостянтинівській ЦРЛ. У 2018 році відкрито філію на базі Славутської ЦРЛ і заплановане відкриття в Дунаєвецькій ЦРЛ.

На завершальній стадії і ремонтні роботи в приміщенні адміністративного корпусу Хмельницької міської лікарні. Там буде створено міськуфіліюобласного центру екстракорпоральної детоксикаціїдля жителівміста Хмельницького.

Розпочато реконструкцію і Хмельницького обласного кардіологічного диспансеру. 1 грудня 2017 року в закладі згорнули 48 ліжок, у окремому приміщенні функціонують лише 60 ліжок. На реконструкцію виділені значні кошти. Зокрема, вже у квітні на ці потреби мають надійти майже 11 млн. грн.

Інна Левінська,

Хмельницький обласний Центр здоров’я