13.04.2018 — 15:43

Хмельниччина увійшла до трійки лідерів за формуванням спроможних територіальних громад

Про це зазначив Віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України Геннадій Зубко під час селекторної наради щодо пріоритетних проектів 2018 року та завдань для обласних державних адміністрацій. Від Хмельниччини участь у селекторі взяли заступник голови адміністрації Валерій Олійник, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації та директор Хмельницького Центру розвитку місцевого самоврядування Сергій Яцковський.

На порядку денному обговорили питання щодо підготовки проектів і програм для реалізації за рахунок коштів ДФРР та державних субвенції,  забезпечення підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості, а також питання розвитку мережі дитячих будинків сімейного типу.

Розпочинаючи селектор Геннадій Зубко зазначив, що порівняно з 2014 роком, державна підтримка на розвиток територіальних громад та розбудову їх інфраструктури у 2018 році зросла у 39 разів. Зокрема, це питання підтримки інфраструктури, фінансування якої відбувається через ДФРР – освіта, охорона здоров’я, дорожня інфраструктура. Також це субвенції на соціально-економічний розвиток ОТГ, розвиток медицини у сільській місцевості, кошти на спортивну інфраструктуру і підтримку секторальної політики.

Геннадій Григорович наголосив, що впроваджувати реформу децентралізації і реалізовувати проекти необхідно шляхом зміни якості надання послуг в освіті, медицині, адміністративних та безпекових послугах.

Також до уваги учасників селектору був представлений рейтинг областей за формуванням спроможних територіальних громад. На рейтинг працює п’ять параметрів: кількість ОТГ, площа покриття ОТГ території області, кількість територіальних громад, що об’єднались, кількість ОТГ з чисельність менше 5 тис., відсоток охоплення області за перспективним планом. До трійки лідерів за цим рейтингом увійшли Житомирська, Волинська та Хмельницька області.

На 2018 рік визначено 5 пріоритетних проектів. Мінрегіон вже розробив рекомендації з їх впровадження – це створення сучасних ЦНАПів, Нового освітнього простору, Центрів безпеки громадян, сучасних амбулаторій, і нещодавно додався ще один напрям – дитячі сімейні будинки.

На завершення селектору, Геннадій Зубко доручив головам адміністрацій, керівникам регіональних офісів реформ до кінця травня розробити зміни до перспективних планів формування територій громад областей, передбачивши охоплення ними усієї території області та внесення їх для розгляду відповідними обласними радами.