23.04.2018 — 16:56

У МОЗ аналізували ситуацію із захворюваністю на кір та анонсували Всесвітній тиждень імунізації

У Міністерстві охорони здоров’я України під головуванням заступника Міністра Ольги Стефанишиної провели відеоселекторну нараду з регіонами. Під час заходу обговорили поточну ситуацію в країні із захворюваністю на кір.

Зокрема, відколи українці почали масово хворіти на цю недугу, зафіксовано понад 14 тисяч таких випадків. Так, попереднього тижня зазначений діагноз встановили 1070 особам. Ця цифра – найбільша, за весь період від початку спалаху кору. Найбільше занедужали в Івано-Франківській, Закарпатській, Одеській, Чернівецькій, Львівській областях. Крім того, зростає захворюваність у Дніпропетровській, Волинській, Київській областях та м. Києві. При цьому 60 % – це дорослі у віці від 18 років.

У МОЗ нагадали, що на спалах кору вирішили відповісти заходами посиленої рутинної імунізації. Таким чином, почали проводити додаткові щеплення тим, хто пропустив першу дозу КПК або несвоєчасно отримав другу дозу. Так, на 22 березня загальнодержавний показник охоплення першої категорії дітей склав 77 %, другої – 82 %.

Водночас, у низці областей відстають щодо охоплення плановими і позаплановими щепленнями окремих категорій дітей та дорослих. Керівники Міністерства закликали регіони регулярно перевіряти наявність вакцин і, особливо, звертати увагу на забезпечення імунобіологічних препаратів периферії.

Оперативний штаб по кору, що діє при Міністерстві, днями вирішив продовжити заходи рутинної імунізації. Відтак, щепленнями планують охоплювати й інші вікові групи, в тому числі дорослих і дітей до 17 років. Для цього МОЗ внесло окремі зміни в регламентуючі документи і незабаром Кабінет Міністрів України має ухвалити відповідну постанову.

Посадовці Міністерства підкреслили, що відколи закупівлею ІМБП опікуються міжнародні організації, вдалося забезпечити безперебійне постачання вакцин. Так, на початок квітня Україна на достатньому рівні забезпечена матеріалом для щеплень. Зокрема, вакцинами для профілактики туберкульозу – на 166 % від річної потреби; для профілактики дифтерії, правцю і кашлюку у дітей – на 157 %, для дітей старше 7 років – на 125 %; для профілактики гепатиту – на 108 %.

Крім того, в МОЗ повідомили, що в ніч на 20 квітня в Україну прибула чергова партія вакцини проти кору, краснухи і паротиту бельгійського виробництва (800 тисяч доз, поставлена дитячим Фондом ЮНІСЕФ) і уже до кінця місяця її мають намір передати в регіони. Також найближчим часом до нашої держави надійде 400 тисяч доз інактивованої вакцини проти поліомієліту.

Заступник Міністра Оксана Стефанишина закликала не ігнорувати людей, котрі хочуть щепитися, та анонсувала окремі зміни у календарі щеплень уже найближчим часом. Проект відповідного документу розмістять на сайті МОЗ для публічного обговорення.

Також у Міністерстві нагадали, що з 23 до 29 квітня в Україні відзначають Всесвітній та Всеукраїнський тиждень імунізації. У столиці з цієї нагоди пройде низка заходів. У МОЗ закликали регіони активно долучатися і розповідати про важливість здійснення щеплень. Адже це питання національної безпеки всієї держави.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.