03.05.2018 — 18:15

В облдержадміністрації відбулося засідання регіональної ради професійно-технічної освіти

Сьогодні під головуванням заступника голови облдержадміністрації Валерія Олійника відбулося засідання регіональної ради професійно-технічної освіти (стейкхолдерів). Основним питанням, яке обговорювалось під час цього засідання – формування регіонального замовлення на підготовку робітничих кадрів в закладах професійно-технічної освіти області.

Розпочинаючи засідання, Валерій Олійник представив оновлений склад регіональної ради. Посадовець зазначив, що формування регіонального замовлення  є дуже важливим питанням як для подальшої роботи закладів профтехосвіти, так і для соціально-економічного розвитку області, оскільки забезпеченість кваліфікованими кадрами є одним із чинників нормальної роботи та подальшого успішного розвитку усіх суб’єктів господарювання.

Напрацювання щодо проектних показників регіонального та державного  замовлення на підготовку робітничих кадрів у  ПТНЗ області в 2018 році  представила заступник директора Департаменту освіти і науки облдержадміністрації, начальник управління професійної освіти та ресурсного забезпечення Антоніна Харчук. За її словами, при формування проектних показників було враховано декілька джерел інформації. По-перше, відповідна робота проводилася директорами закладів ПТО з директорами відповідних підприємств, по-друге – про потребу у кваліфікованих кадрах повідомляли керівники районів, міст та ОТГ. Важливими є дані, що надають Обласна служба зайнятості та Обласне управління статистики. Враховуються також відомості, що надаються Департаментом соцзахисту облдержадміністрації та показники, закладені у Програмі соціально-економічного розвитку області.

Як повідомила Антоніна Харчук, після ретельного і всебічного аналізу, пропонується затвердити показник регіонального замовлення в обсязі 3570 чоловік. Цьогоріч із  закладів профтехосвіти області випускається 3580 чоловік.

Далі учасники засідання мали змогу надати власне бачення щодо формування цього показника та внести відповідні зауваження, а також висловити свою думку щодо шляхів подальшого розвитку галузі профтехосвіти та її  реформування.

Як зазначив директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Олег Фасоля, професійна освіта за останній час зазнала серйозних змін, і сьогодні вона вже дуже сильно відрізняється від тієї, якою вона була ще кілька років тому. “Система профтехосвіти має бути динамічною. Вона має пристосовуватися до потреб часу”, – додав посадовець. Він також наголосив, що в області, як і в державі в цілому, пріоритетом є створення навчально-практичних центрів, які будуть не лише навчати випускників шкіл їх першій професії, а надавати освітні послуги людям, що з певних причин вирішили змінити напрями своєї професійної діяльності.

Вже не вперше порушувалося питання щодо тривалості підготовки спеціалістів. Досить часто представники бізнесу нарікають, що кваліфіковані кадри їм потрібні вже зараз, і вони не готові чекати рік чи два. Антоніна Харчук зауважила, що наразі триває робота в цьому напрямку, бо є декілька факторів, що визначають тривалість навчання.

Так, велике значення має базова освіта, тобто чи потрібно людині надати можливість на базі ПТНЗ отримувати базову середню освіту, чи лише навчати певним професійним навичкам. Також велике значення має, який рівень кваліфікації хоче мати майбутній випускник, чи бажає він здобути монопрофесію, чи навчатися за інтегрованою програмою. У цьому випадку саме навчально-практичні центри дають змогу задовольнити різноманітні потреби як тих, хто отримую професію, так і тих, кому потрібні відповідні працівники.

Найбільш жваву дискусію викликала розбіжність у позиціях Департаменту освіти і науки облдержадміністрації та відповідного Департаменту Хмельницької міської ради щодо обсягів замовлення від обласного центру. Згідно відомостей обласного – потреба у підготовці робітничих кадрів для м.Хмельницького складає 1070 чоловік, представники міської влади наполягають на цифрі 603 особи. Після тривалого обговорення вирішено на протязі тижня провести відповідні консультації, щоб остаточно погодити цей показник та зібратися на повторне засідання.