15.05.2018 — 11:57

В облдержадміністрації обговорили процеси створення ОТГ на Ярмолинеччині

14 травня заступник голови облдержадміністрації Валерій Олійник провів зустріч з представниками органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Ярмолинецького району з приводу створення на території району об’єднаних територіальних громад. Також участь в роботі взяли представники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації та обласної ради. Окрім того, на заході був присутній Сергій Яцковський, директор Хмельницького  Центру розвитку місцевого самоврядування.

Основна мета – формування спільного бачення на процес децентралізації в межах району. Ярмолинеччина  досі залишається однією із найбільших територій в області, що не охоплена об’єднаними територіальними громадами. Наразі створено Солобковецьку та Баламутівську ОТГ, однак якщо створення першої відповідає перспективному плану формування територій громад Хмельницької області, то внесення відповідних змін до цього плану щодо другої обласна рада не підтримала. На 2018 рік рішенням Кабміну Баламутівська ОТГ отримала можливість здіснення прямих міжбюджетних розрахунків, тобто функціонує як реальна ОТГ, однак є велика імовірність, що на наступний рік такої можливості вона не отримає, тому фактично являтиме собою велику сільську раду.

Валерій Олійник, розпочинаючи засідання, пояснив, що в облдержадміністрації зацікавлені, щоб процеси об’єднання відбувалися максимально прозоро та виважено, бо в майбутньому жителям новоутворених громад доведеться навчитися самостійно вирішувати, який шлях розвитку громади обрати, як зробити її успішною та самодостатньою.

“Мінрегіон робить наголос на тому, що громади з малою кількістю населення не є самодостатніми, бо нездатні забезпечити розвиткового бюджету, не мають достатньо ні фінансового, ні кадрового ресурсу, щоб розробляти нові якісні проекти та програми. Маємо приклад на Хмельниччині – є окремі маленькі громади громади, що понад 40 відсотків свого бюджету витрачають на заробітну плату. Який тут може бути розвиток?” – зазначив Валерій Цезарович.

Саме тому посадовець наголосив, що найбільш доцільним і виваженим рішенням з погляду обласної влади буде створення об’єднаної територіальної громади з центром у Ярмолинцях, до якої увійдуть усі довколишні села, у тому числі в майбутньому і Баламутівська ОТГ. Цю думку підтримали і заступник голови Ярмолинецької РДА Володимир Байталюк, і начальник управління регіонального розвитку та будівництва облдержадміністрації Олексій Дьома і Сергій Яцковський.

Так, Олексій Миколайович навів приклад сусідніх Новоушицької та Дунаєвецької ОТГ. Ці громади є одними із найпотужніших, тому вони залучають для свого розвитку значні суми державних субвенцій, здатні самостійно утримувати комунальні підприємства, успішно господарювати на своїх територіях. Він додав, що наразі ці підприємства достатньо потужні для того, щоб наприклад, здійснювати заходи з ремонту та утримання доріг не лише на власних територіях, а й надавати такі послуги сусіднім громадам.

Як з’ясувалося у ході обговорення, практично всі сільські голови району також схиляються до варіанту створення Ярмолинецької ОТГ. Найбільший камінь спотикання, як виявилось – територія, що відповідно перспективного плану віднесена до майбутньої Михайлівської ОТГ. Саме до цієї ОТГ віднесено і території нещодавно створеної Баламутівської ОТГ. Свого часу мешканці цих сусідніх сіл не дійшли згоди щодо того, яке з двох сіл має стати центром майбутньої громади. Раніше Михайлівка була районним центром, має відповідну інфраструктуру, тому згідно методики Мінрегіону саме вона може виступати центром майбутньої ОТГ. Мешканці Баламутівки та сусідніх сіл не погодилися з цією думкою, в результаті місцеві депутати прийняли рішення об’єднатися без Михайлівки. Однак ні в облдержадміністрації, ні в обласній раді не бачать перспектив такого об’єднання.

Основною причиною, що гальмує об’єднання Баламутівки, Михайлівки та навколишніх сіл з Ярмолинцями – відсутність прямого транспортного сполучення з райцентром.  Єдиним шляхом вирішення проблеми можна назвати будівництво дороги, яка зв’яже віддалені села з центром майбутньої ОТГ. Однак мешканці сіл, які десятиліттями змушені були добиратися до Ярмолинець в об’їзд, з недовірою ставляться до цієї перспективи, бо звикли, що кошти завжди концентруються навколо центру, а про них згадують лише тоді, коли треба щось втілити за рахунок місцевих бюджетів.

Цю думку заперечив Сергій Яцковський. Він наголосив, що старости усіх сіл, що увійдуть до ОТГ, автоматично стають членами виконкому і рішення про виділення коштів уже не залежить переважно від селищних депутатів. “Ви маєте навчитися домовлятися, відстоювати свою власну думку, доводити, що саме саме ваш проект потребує першочергової підтримки. Так роблять усі, хто вже пройшов шлях об’єднання. До прикладу, минулого року в Полонській ОТГ місто  отримало лише трохи більше 10 відсотків усіх коштів. Решту було розподілено на потреби інших сіл, що до неї увійшли,” – додав він.

Підсумовуючи зустріч, Валерій Олійник наголосив, що рішення в першу чергу мають приймати мешканці громад на добровільних засадах. Однак час спливає, і в перспективі ті громади, що не змогли об’єднатися самостійно будуть об’єднані відповідно до перспективного плану рішенням Верховної Ради. До того ж чим довше затягується процес об’єднання, тим більше коштів, які могли б бути залучені на розвиток громади, фактично втрачається.