13.07.2018 — 16:01

В облдержадміністрації відбулося позачергове засідання ТЕБ і НС

Сьогодні під головуванням першого заступника голови адміністрації Володимира Кальніченка відбулося позачергове засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

З першого питання про підготовку територіальної підсистеми цивільного захисту області до комплексної перевірки Державною службою України з надзвичайних ситуацій діяльності місцевих державних адміністрацій  та органів місцевого самоврядування щодо виконання вимог законів  та інших нормативно-правових актів з питань техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту період з 13 по 23 серпня 2018 року доповів начальник ГУ ДСНС у Хмельницькій області Едуард Братко.

Едуард Петрович поінформував, що відповідно Плану основних заходів цивільного захисту на 2018 рік з 13 по 23 серпня 2018 року комісією Державної служби України з надзвичайних ситуацій буде проведено комплексну перевірку стану виконання вимог законів та інших нормативно-правових актів з питань  техногенної та пожежної безпеки, цивільного захисту і діяльності аварійно-рятувальних служб у Хмельницькій області. Зазначені перевірки проводяться згідно плану, що затверджується Урядом, у всіх областях, 1 раз на 5 років.

Остання аналогічна перевірка проводилась у 2009 році, за результатами якої Хмельницька область була визнана єдиною в Україні «готовою до дій за призначення».

Як зазначив посадовець, метою такої перевірки є перевірити стан виконання вимог законодавчих та інших нормативно- правових актів з питань цивільного захисту, техногенної і пожежної безпеки та діяльності аварійно-рятувальних служб в області; оцінити готовність Хмельницької територіальної підсистеми єдиної державної системи цивільного захисту, її районних і міських ланок,  аварійно-рятувальних служб та формувань до запобігання і реагування на надзвичайні ситуації у мирний час та в особливий період.

Доповідач звернув увагу на те, що перевірці підлягають не підрозділи ДСНС, а в цілому територіальна підсистема єдиної державної системи цивільного захисту області, до складу якої входять місцеві ланки, які очолюють голови райдержадміністрацій та міські голови, спеціалізовані служби цивільного захисту (обласні і місцеві) і формування, які очолюють відповідно керівники обласних (районних і міських) відомств та структурних підрозділів РДА, МВК.

Загалом перевірка здійснюватиметься по 10 напрямках, що включають 23 розділи, які складаються із 136 підрозділів, а загалом по області (із містами і районами зокрема) оцінці підлягає більше 1,5 тис. питань, а саме, починаючи із прийняття відповідних нормативних актів у сфері цивільного захисту, включаючи виконання превентивних заходів на об’єктах і завершуючи практичними діями як керівництва міста, району у разі загрози чи надзвичайної ситуації, так і спеціалізованих служб і формувань створеними на відповідній території.

Відтак, головам районних державних адміністрацій, міським головам до початку Комплексної перевірки необхідно привести у відповідність усю документацію (розпорядження (рішення) про створення місцевої ланки територіальної підсистеми ЄДС ЦЗ, документи щодо утворення штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації, розпорядження про створення в місті, районі мобільних груп оперативного реагування), перевірити укомплектованість зазначених органів і служб обладнанням, засобами захисту, довідковими і регуляторними документами тощо.

Також Едуард Петрович наголосив, що вкрай важливо, аби представники зазначених органів управління не просто прибули при повідомленні, а обов’язково знали завдання і дії свої та підпорядкованих працівників, характеристику і можливості техніки по ліквідації тієї події, на яку прибули.

В свою чергу, Володимир Кальніченко зазначив, що усім районам та містам обласного значення було розіслано програму перевірки, аби кожен окреслив для себе ті питання, які необхідно доопрацювати, та мав можливість дієво підготуватися до перевірки.

Володимир Ілліч ще раз наголосив учасникам наради, аби ті звернути увагу на захисні споруди (провести інвентаризацію та привести їх у відповідність), систему оповіщення, практичну готовність до ліквідації надзвичайної ситуації усіх служб, формування резервних фондів, приведення до відповідності ведення документації та інше.

Також він додав, що управління цивільного захисту населення облдержадміністрації має бути координатором виконання усіх цих дій. Зокрема, при виникненні будь-яких питань у представників територіальної підсистеми цивільного захисту, необхідно сформувати групу з фахівців та направити її для надання комплексної допомоги. «В нас є одна територіальна підсистема цивільного захисту області, і ми разом маємо попрацювати на результат», – додав посадовець.

Окремо присутні розглянули питання про санітарно-епідемічну ситуацію, забезпечення якісного постачання води населенню, об’єктам критичної інфраструктури та посилення санітарного контролю за забезпеченням споживачів питною водою гарантованої якості.

Начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Сергій Дашковський проінформував, що на даний час централізованим водопостачанням в області забезпечено 421 населений пункт та охоплено 80 % міського населення, 76 % населення, що проживає у селищах міського типу, 29 % сільського населення.

На території області послуги з централізованого водопостачання надають 39 спеціалізованих водопровідно-каналізаційних підприємств, які обслуговують 149 водопровідних насосних станцій, 3122,4 км водопровідних мереж.

Вказані підприємства у своїй діяльності для знезараження води застосовують різні знезаражуючі реагенти. На  підприємствах,  де використовують воду лише з підземних джерел, знезараження такої води може проводитися за потреби, в залежності від результатів лабораторних аналізів.

При цьому, більшість підприємств, в тому числі і ті, які використовують крім підземних джерел і поверхневу воду, для знезараження питної води мають свої електролізні установки («Сіваш», «Полум’я-2»), що виробляють гіпохлорит натрію. Ряд підприємств, зокрема, у смт. Білогір’ї, Ямполі, Теофіполі, Чемерівцях, Грицеві, Новій Ушиці проводять дезенфікацію (за потребою) хлорним вапном, бланідасом, діхлором.

Лише три підприємства області використовують реагенти з Дніпропетровського підприємства «Дніпроазот», яке є виробником хлору та похідної від нього – гіпохлориту натрію. Зокрема, це комунальне підприємство «Хмельницькводоканал», Волочиське КП водопровідно-каналізаційного господарства «Джерело» та  відокремлений підрозділ «Хмельницька АЕС».

Сергій Михайлович повідомив, що оскільки підприємство «Дніпроазот» зупинилося на ремонт на невизначений термін, на вказаних підприємствах може виникнути критична ситуація з постачанням дезінфектантів для знезараження води.

Відтак, підприємствам області, які не мають власних установок та самостійно не виробляють гіпохлорит натрію, необхідно опрацювати ринок та знайти альтернативних постачальників, що реалізують реагент. Крім того, підприємствам, які закупляли гіпохлорит натрію в АТ «Дніпроазот», необхідно укласти договори з іншими постачальниками за два тижні до закінчення дезинфіканту.

Також виходом із ситуації є придбання підприємствами необхідного обладнання для запровадження власного виробництва гіпохлориту натрію.

Начальник управління відмітив, що на даний момент необхідно терміново вжити заходів щодо забезпечення безперебійного постачання населення питною водою гарантованої якості, особливо у літній спекотний період.

Підсумовуючи дане питання, Володимир Кальніченко звернув увагу голів райдержадміністрацій та виконавчих комітетів міст обласного значення, що вони мають спільно з спільно з керівниками суб’єктів господарювання, які надають послуги з централізованого водопостачання, вжити всіх заходів щодо забезпечення населення питною водою гарантованої якості, та налагодити контроль за використанням реагентів, які використовуються для знезараження питної води, наявність на них документів, які засвідчують їх походження, безпечність та якість.

Також Володимир Ілліч наголосив на першочерговій відповідальності управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації в питанні забезпечення якісного постачання води населенню, та доручив головам райдержадміністрацій та міст обласного значення провести зустрічі з керівниками підприємств, які займаються постачанням питної води для населення з метою надання практичної допомоги із вищевказаних питань.

«Сьогодні наше головне завдання – вжити усіх відповідних заходів, аби забезпечити жителям області безпечне споживання води», – додав перший заступник голови адміністрації.