23.07.2018 — 14:45

Область долучиться до всеукраїнської кампанії, приуроченої до Дня протидії торгівлі людьми

23 липня під головуванням заступника  Міністра соціальної політики Наталії Федорович відбулася всеукраїнська відеоселекторна нарада з питань протидії торгівлі людьми. Від Хмельниччини участь в нараді взяли перший заступник голови облдержадміністрації Володимир Кальніченко, представники Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації, Служби у справах дітей облдержадміністрації, управління ДМС у Хмельницькій області, Обласної служби зайнятості та інші.

Основне питання наради – забезпечення проведення широкомасштабної інформаційної кампанії, приуроченої до Всесвітнього дня протидії торгівлі людьми, який припадає на 30 липня. Наталя Володимирівна нагадала,  що вже третій рік поспіль з метою забезпечення широкого інформування громадськості з питань протидії торгівлі людьми Мінсоцполітики заплановано  проведення публічних акцій, трансляцію відеороликів, розміщення соціальної реклами у засобах масової інформації, тощо.

Цьогоріч 30 липня, одночасно у всіх областях України та в місті Києві пройде інформаційна акція з відкриттям арт-інсталяції «Лабіринт можливостей», яку Мінсоцполітики організувало у співпраці з Представництвом МОМ в Україні та Координатором проектів ОБСЄ в Україні. Акція покликана привернути увагу громадян до злочину торгівлі людьми та  продемонструвати їм усі можливі ризики потрапляння до тенет торгівців людьми, у разі прийняття ризикових пропозицій. Інсталяція являтиме собою своєрідний лабіринт, який пропонуватимуть пройти громадянам. Наталя Федорович попросила звернути особливу увагу, щоб до акції були залучені саме ті верстви населення, що є вразливими до цієї проблеми: особи, що перебувають на обліку у службі зайнятості, молодь та студенти.

Окрім того, під час наради Наталя Володимирівна проаналізувала роботу органів соцзахисту  в частині встановлення статусу особи, що постраждала від торгівлі людьми у І півріччі 2018 року. Особливу увагу посадовець приділила питанню налагодження активної співпраці органів соціального захисту населення із відповідними підрозділами  Національної поліції в частині захисту прав осіб, що постраждали від торгівлі людьми.

Як зазначила заступник Міністра, минулий рік органи соцзахисту завершили із меншою кількістю встановлених статусів постраждалих осіб, ніж кількість справ, що були порушені Нацполіцією за відповідною статтею про торгівлю людьми. Таку ситуацію вона вважає неприпустимою, а тому наголошує на координації дій цих органів, щоб працівники  органів соцзахисту були оперативно поінформовані у разі відкриття підрозділами Нацполіції провадження за статтею 149 ККУ, і завдяки цьому мали можливість своєчасно надати допомогу у встановленні статусу особи, що постраждала від торгівлі людьми.

Також Наталя Федорович  доручила керівництву облдержадміністрацій забезпечити належний рівень кадрового забезпечення органів соцзахисту,  адже згідно інформації міжнародних експертів, злочин торгівлі людьми набуває все більшого розмаху, виходячи на друге місце за рівнем надприбутковості у світі, поряд із торгівлею зброєю та наркотиками.

Окрім того, під час наради розглянуто питання щодо нових нормативних актів, що готуються Мінсоцполітики, та питання активізації роботи в областях у сфері протидії сімейному насильству, в тому числі організації в регіонах притулків для жертв сімейного насильства.

Довідково. При обласній державній адміністрації створено Координаційну раду з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми, засідання якої відбуваються щоквартально.

Щорічно проводяться  обласні заходи до відзначення  Всесвітнього дня боротьби з торгівлею людьми (30 липня) та Європейського дня боротьби з торгівлею людьми.

За період 2013 – 2018 р.р. 23 мешканці Хмельниччини отримали статус особи, яка  постраждала  від торгівлі людьми. З них шестеро отримали такий статус уже цього року.