23.07.2018 — 18:37

Питання забезпечення реагентами для знезараження питної води в області розглянули на засіданні ТЕБ і НС

Сьогодні під головуванням першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка відбулося позачергове засідання комісії ТЕБ і НС при облдержадміністрації. Відповідно до доручення Віце-прем’єр-міністра – Міністра регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України під час засідання члени комісії повторно обговорили питання щодо забезпечення підприємств водопровідно-каналізаційного господарства необхідними реагентами для знезараження питної води та забезпечення належного санітарного контролю за якістю води.

Про сьогоднішній стан забезпеченості підприємств водопровідно-каналізаційного господарства реагентами для очистки води та про те, як змінилась ситуація за час, що минув після попереднього засідання комісії доповів начальник управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації Сергій Дашковський. Насамперед, він поінформував присутніх, що наразі ситуація з постачанням хлору на підприємства ЖКГ стабілізувалась, оскільки його основний виробник підприємство «Дніпроазот» відновлює роботу.

Також посадовець повідомив, що для знезараження питної води у системах централізованого водопостачання закупівлю дезинфеканту, а саме гіпохлориту натрію, здійснюють підприємства водопровідно-каналізаційного господарства у містах Хмельницький, Нетішин та Волочиськ. Решта підприємств водопровідно-каналізаційного господарства області для знезараження питної води застосовують електролізні установки «Сіваш», «Полум’я-2», які самостійно виробляють гіпохлорит натрію. Ряд підприємств, зокрема смт Білогіря, Ямпіль, Теофіполь, Чемерівці, Гриців, Нова Ушиця проводять дезинфікацію (за потребою) хлорним вапном, бланідасом, діхлором.

З метою недопущення погіршення санітарно-епідемічної ситуації та постачання якісної питної води населенню, протокольним рішенням комісії з питань ТЕБ і НС облдержадміністрації від 13.07.2018 року було рекомендовано КП «Хмельницькводоканал» (Кавун В.Б.), Волочиському КП ВКГ «Джерело» (Наумов Е. М.), ВП «Хмельницька АЕС» (Панащенко М.С.) укласти договори з іншими постачальниками дезинфекантів, які постачалися АТ «Дніпроазот» та забезпечити їх своєчасне отримання.

Так, для знезараження питної води КП «Хмельницькводоканал» використовує в місяць 10,0 тонн гіпохлориту натрію. На сьогодні залишок становить 1,25 тонн при добовій потребі 0,25 тонн, тобто, реагенту вистачить на 5 діб роботи. За інформацією директора КП «Хмельницькводоканал» Кавуна В.Б., 24 липня очікується поставка гіпохлориту натрію у кількості 10,16 тонн, якого вистачить до кінця серпня поточного року.

Стабільна ситуація по застосуванню гіпохлориту натрію у Волочиському КП ВКГ «Джерело». При місячній його потребі у 0,57 тонн, залишок складає 1,0 тонну, якого вистачить на 47 діб. У липні поточного року, згідно укладеної угоди, передбачена поставка ще 1,27 тонн гіпохлориту натрію.

Для безперебійної роботи по знезараженню питної води на ВП «Хмельницька АЕС» запас гіпохлориту натрію складає 2,6 тонн при добовій потребі у 0,04 тонни – вистачить на 67 діб. За інформацією АЕС, на даний час готується тендерна документацію для проведення публічних закупівель для постачання нової партії дезінфектанту.

Для забезпечення підприємства гіпохлоритом натрію власного виробництва на КП «Хмельницькводоканал» розроблена проектно-кошторисна документація «Реконструкція системи знезараження питної води ВНС-9 по проспекту Миру, 36/2А м. Хмельницький». Проектом передбачено провести реконструкцію водопровідно-насосної станції з повною заміною існуючого обладнання на нове, це дозволить здійснювати власне виробництво гіпохлориту натрію з використанням чистої пом’якшеної води без домішок. Економічна вигода від реконструкції об’єкту складе близько мільйона гривень на рік, а використання екологічно чистих реагентів та безпечного процесу його виробництва дозволить зменшити екологічну небезпеку навколишнього середовища. На даний час проектна документація знаходиться на експертизі, орієнтовна вартість робіт складає 12,0 млн. гривень.

“Маємо забезпечити належну якість питної води для населення при будь-якому варіанті розвитку подій, адже вона є одним із найважливіших чинників санітарно-епідемічного благополуччя. Питання знезараження води не можна надалі залишати поза увагою, тому необхідно вжити всіх необхідних заходів, щоб надалі мінімізувати залежність підприємств області від поставок хлору,” – наголосив Володимир Кальніченко, підсумовуючи обговорення.

Окрім того, з метою запобігання забрудненню питної води, що постачається до споживачів м.Хмельницького, посадовець доручив посилити нагляд за використанням пестицидів та агрохімікатів сільгоспвиробниками, що здійснюють свою господарську діяльність у зоні Чернелівського водозабору.