25.07.2018 — 11:23

Для підвищення ефективності використання земель водного фонду потрібен комплексний підхід з боку всіх органів – В.Лозовий  

Питання ефективності використання земель водного фонду області розглянули 24 липня на розширеному засідання колегії облдержадміністрації. Провів засідання голова облдержадміністрації Вадим Лозовий.

Як зазначив заступник директора Департаменту – начальник управління екології та природних ресурсів Руслан Якубаш, що був доповідачем із вказаного  питання, територія Хмельницької області становить 20,6 тис. км2 (3,4% площі України) та розташована в межах басейнів Дніпра – 40% території області, Дністра (38%) та Південного Бугу (22%). Гідрографічна мережа включає великі річки Дністер (157 км у межах області) і Південний Буг (126 км), середні річки басейну Дніпра – Случ та Горинь; басейну Дністра – Збруч. Найбільше водних об’єктів знаходиться на території Деражнянсько-го (277), Волочиського (234.), Хмельницького (197), Старокостянтинівського (194), Красилівського (184) районів.

У зв’язку з набранням чинності Закону України “Про аквакультуру” з 01 липня 2013 року внесено зміни до статті 51 Водного кодексу України щодо користування водними об’єктами на умовах оренди. Відповідно до чинного законодавства водні об’єкти надаються у користування в комплексі із земельною ділянкою водного фонду органами, що здійснюють розпорядження земельними ділянками під водою (водним простором) згідно з повноваженнями, визначеними Земельним кодексом України.

Руслан Анатолійович повідомив, що із 2665 водних об’єктів області до набрання чинності Закону України “Про аквакультуру” районними державними адміністраціями було передано в оренду 1729 ставків, які надавались в оренду переважно на термін від 15 до 49 років. Усі договори оренди земель водного фонду, на яких знаходяться водні об’єкти, укладені районними державними адміністраціями до прийняття Закону України “Про аквакультуру” та внесення змін до Водного кодексу України, не відповідають нормам чинного законодавства, оскільки в них не передбачено орендну плату за водний об’єкт, а лише за землі водного фонду, яка часто є меншою діючої на сьогодні мінімальної ставки 3% від нормативно-грошової оцінки водного об’єкта. Лише Старокостянтинівська, Полонська, Білогірська, Волочиська, Дунаєвецька та Теофіпольська районні державні адміністрації передали до відповідних структурних підрозділів укладені ними договори оренди земель водного фонду. Решта обмежились наданням копій договорів оренди, що створює додаткові перепони для переукладення чинних договорів оренди та реєстрації права держави у разі закінчення терміну дії договорів оренди.

Для приведення у відповідність до вимог чинного законодавства діючих договорів оренди земель водного фонду шляхом укладення договорів оренди водних об’єктів у комплексі із земельними ділянками, необхідно виготовити паспорт водного об’єкта, технічну документацію із нормативно-грошової оцінки та актуальну землевпорядну документацію. Оскільки виготовлення вказаної документації потребує значних коштів, орендна плата за користування водним об’єктом у комплексі із земельною ділянкою може бути вищою ніж орендна плата за договорами оренди, які були укладені районними держав¬ними адміністраціями, відтак, орендарі уникають процедури переукладення договорів, так як закон не має зворотної сили і укладені договори оренди земель водного фонду є чинними на весь період їх дії.

З метою наповнення місцевих бюджетів у 2018 році здійснено роботу щодо інвентаризації договорів оренди земель водного фонду та водних об’єктів і приведення їх у відповідність до вимог чинного законодавства. Розроблено та запроваджено механізм приведення у відповідність до вимог чинного законодавства договорів оренди земель водного фонду, укладених до прийняття Закону України “Про аквакультуру”. Орендарям водних об’єктів, які використовують землі водного фонду на підставі договорів оренди земель водного фонду, укладених до прийняття цього закону, направлено листи із переліком необхідних документів щодо укладення договорів оренди водних об’єктів шляхом переукладення договорів оренди земель водного фонду.

Протягом 2013-2017 років прийнято 115 розпоряджень голови обласної державної адміністрації про надання дозволу на розробку технічної документації із землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж ділянок водного фонду в натурі (на місцевості) з метою подальшою передачі водних об’єктів у комплексі із земельними ділянками в оренду на підставі діючих дозволів на спеціальне водокористування, а також наявності об’єктів нерухомості на землях водного фонду.

З метою недопущення самовільного використання земель водного фонду та інформування комісій районних державних адміністрацій щодо нарахування збитків за використання земель водного фонду без оформлення правовстановлюючих документів, Департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів надіслано листи до Державної екологічної інспекції та Головного управління Держгеокадастру в області щодо здійснення заходів контролю та підтвердження чи скасування фактів використання земельних ділянок водного фонду без правовстановлюючих документів. Державна екологічна інспекція в області повідомила, що пропозиції буде враховано при плануванні інспекційних перевірок у 2019 році.

На 17 липня цього року розроблено та затверджено 101 паспорт водних об’єктів, ще 16 паспортів знаходяться у стадії розробки та погодження органами Держводагентства. В оренду передано 25 водних об’єктів у комплексі із земельними ділянками, ще 13 договорів оренди проходять погодження у Державному агентстві водних ресурсів України та державну реєстрацію.

Також про окремі аспекти використання об’єктів водного фонду доповіли начальник обласного управління водних ресурсів Юрій Димінський та начальник управління Державно­го агентства рибного господарства в області Андрій Полудняк.

Вадим Лозовий, заслухавши викладену інформацію, зазначив, що факти свідчать про те, що задля підвищення ефективності використання земель водного фонду області необхідний комплексний підхід від усіх державних органів.  Він доручив  посилити роз’яснювальну роботу серед діючих користувачів щодо переукладання договорів оренди земель водного фонду та налагодити належну співпрацю та обмін інформацією між Департаментом агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації, управліннями рибного господарства та водного господарства області.