24.07.2018 — 13:23

На колегії облдержадміністрації обговорили питання соціального захисту учасників АТО

Одним із питань порядку денного розширеного засідання колегії облдержадміністрації, яке відбулося 24 липня, розглянуто стан соціального захисту учасників антитерористичної операції. Про роботу, що проводиться в області у цьому напрямку, доповідала  директор Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації Світлана Лукомська.

Як повідомила Світлана Іванівна, за даними Єдиного державного автоматизованого реєстру пільговиків на 01 липня 2018 року в області проживає 11573 учасники бойових дій, 37 учасників війни, 235 осіб з інвалідністю внаслідок війни та 311 членів сімей загиблих під час  участі в антитерористичній операції (далі – АТО).

Рішенням сесії обласної ради від 13 липня 2017 року № 12-14/2017 затверджено обласну програму соціальної підтримки осіб, які беруть (брали) участь в АТО, та членів їх сімей, які зареєстровані у Хмельницькій області.

Основними завданнями цієї програми є надання особам, які беруть (брали) участь в АТО та членам їх сімей, у тому числі членам сімей загиблих (по­мерлих) осіб, які брали участь в АТО, комплексних соціальних, медичних, психологічних та юридичних послуг; соціальний супровід членів сімей осіб, які беруть (брали) участь в АТО; надання додаткових пільг, окрім передбачених законодавством; увічнення пам’яті загиблих героїв тощо.

Світлана Лукомська також повідомила, що на виконання заходів Програми з обласного бюджету у 2017 році ви­ділялися кошти для надання одноразової матеріальної допомоги на вирішення матеріально-побутових проблем цієї категорії громадян на загальну суму 1474,7 тис.грн.; надання грошової допомоги громадянам, які потребують дороговар­тісного лікування – 6,0 млн.грн.; здійснення одноразової компенсаційної виплати за навчання учасників АТО та їх дітей протягом І семестру 2017/2018 навчаль­ного року, які здо­бувають освіту у вищих навчальних закладах області приватної форми влас­ності, – 512,7 тис.грн.; пільгового зубопротезування – 740,0 тис.грн., протезовано 211 учасників АТО; надання одноразової матеріальної допомоги 8 сім’ям осіб, які були неза­конно позбавлені волі, захоплені як заручники, зникли безвісти в районі про­ведення АТО, у розмірі 50,0 тис.грн. кожному.

В обласному бюджеті на 2018 рік затверджено видатки для надання одноразової матеріальної допомоги громадянам на вирішення ма­те­ріально-побутових проблем (у тому числі і учасникам АТО) на суму 6000,0 тис. грн.; забезпечення зубопротезуванням пільгових категорій осіб (у тому числі, осіб, які брали участь в АТО) – 1148,0 тис. гривень.

Санаторно-курортного лікування торік потребувало 476 осіб із числа учасників бойо­вих дій у зоні АТО. З коштів Державного бюджету України було виділено 14595,0 тис.грн. для 235 осіб зазначеної категорії населення. На кінець минулого року на санаторно-курортне лікування використано 1442,1 тис.грн. для 234 учасників бойових дій у зоні АТО.

Потребує санаторно-курортного лікування 544 особи цієї категорії. З коштів державного бюджету затверджено 1784,509 тис.грн., на 01 червня профінансо­вано 725,1 тис.грн. та укладено 16 договорів із санаторно-курортними за­кладами.

Торік до центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та мо­лоді самостійно звернулося 1584 сімей/осіб учасників АТО. У 1190 сім’ях проведено оцінку потреб, під соціальним супроводом перебуває 67 учасників АТО.

Цьогоріч самостійно звернулося 1352 сі­мей/осіб, у 895 сім’ях проведено оцінку потреб, під соціальним супроводом перебував 31 учасник АТО.

Директор Департаменту соціального захисту населення також зазначила, що не залишилось поза увагою питання професійного навчання учасників АТО. Так, протягом 2017 року було укладено 89 договорів на професійне навчання 383 учасників АТО, з них 378 осіб закінчили навчання. Навчальним закладам проплачено 1723,169 тис. гривень.

На 2018 рік з коштів Державного бюджету України виділено 1,244 млн.грн. на про­фесійне навчання учасників АТО, на обліку ще перебуває 662 учасники.

У минулому році послугами обласної служби зайнятості скористалися 2309 без­робітних з числа військовослужбовців, які брали участь в АТО, з них 88 осіб з інвалідністю. Допомогу по безробіттю отримали 2197 учасників АТО (95% безробітних цієї категорії).

У 2018 році в центрах зайнятості перебуває на обліку 799 учасників АТО. З них 727 особам призначено ви­плату матеріального забезпечення на випадок безробіття.

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в об­ласті реалізується бюджетна програма, за якою порядок використання коштів затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 19.10.2016 року № 719 “Питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність Ук­раїни, а також членів їх сімей”.

Торік на виплату грошової компенсації за належні для отримання жилі приміщення спрямовано 22,7 млн. гривень. За рахунок цих коштів забез­печено житлом 30 сімей зазначеної категорії осіб на суму 22,4 млн. гривень.

У цьому році за вказаною програмою передбачено забезпечити житлом 9 сімей. З цією метою відповідним розпорядженням голови облдержадмі­ністрації затверджено розподіл субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в обсязі 8,745 млн. гривень.

Відповідно до рішень сесій районних, міських та селищних рад у за­кладах загальної середньої освіти області організовано безкоштовне гаряче харчування дітей, які переселилися із зони АТО (493 учні), та дітей, чиї батьки є (були) учасниками АТО (4508 осіб).

Більш детально про медичне забезпечення учасників АТО розповів присутнім директор Департаменту охорони здоров’я Яків Цуглевич. Зокрема, він повідомив, що для медичної, психологічної та реабілітаційної допомоги учасників АТО використовуються потужності територіальних закладів охорони здоров’я за місцем проживання особи. В ЛПЗ працює 33 психолога з вищою освітою, у тому числі – 5 медичних психологів та 28 практичних психологів.

Станом на 01.07.2018 року в області за оперативними даними ЛПЗ з числа демобілізовано 7068 учасників АТО, проведено медичний огляд 5619 осіб. Взято на диспансерний облік спеціалістами 2058 осіб, отримали  амбулаторну допомогу 3314 особи, стаціонарно проліковано 2728 осіб (в тому числі в стаціонарі госпіталя 1765 осіб).

Надано психіатричну допомогу 218 особам, психологічну допомогу отримали  2791 особа,  охоплено фізичною та медичною реабілітацією 2630 осіб, запротезовано 686 особи (в тому числі верхніх та нижніх кінцівок 19 чол., протезування зубів 669 чол.).

У період від початку військових дій на Сході України представниками медико-соціальних експертних комісій області оглянуто 463 учасників АТО з питання встановлення групи інвалідності та відсотків втрати працездатності.

289 особам встановлено групи інвалідності, 174 особам визначені відсотки втрати працездатності. 74 учасників АТО потребують   забезпечення допоміжними пристосуваннями та технічними засобами реабілітації, 3 особи потребують спеціальних засобів догляду, 142  особи забезпечення санаторно-курортним лікуванням.

Серед рекомендацій з медичної, професійної і соціальної реабілітації визначено рекомендації з відновної терапії визначена – 171 особі, з реконструктивної хірургії – 9 особам.

Головним позаштатним сурдологом Департаменту обстежено (за оперативними даними) 383 учасників АТО, 11 особам визначена потреба у слухопротезуванні, 11 забезпечені безоплатно слуховими апаратами, у тому числі 2 у поточному році.

Як зауважив Яків Миколайович, для покращення охоплення медичними оглядами учасників АТО є потреба у співпраці громадських організацій з  медиками області. Тому він звернувся із закликом до голів громадських організацій сприяти в організації та скеруванні учасників АТО у заклади охорони здоров’я для проведення медичних оглядів та укладання декларацій з лікарями первинної ланки охорони здоров’я.

Окремо посадовець зупинився на питанні пільгового зубопротезування. Зокрема, директор Департаменту охорони здоров’я нагадав, що на черговій сесії обласної ради затверджено 740 тис. грн. для проведення пільгового зубопротезування учасникам АТО на базі обласної стоматологічної поліклініки. Станом на початок 2018 року на черзі на зубопротезування перебувало 245 учасників АТО, запротезовано 82 особи, використано 374 тис. 841 грн.

Станом на 01.07.2018 року  перебувають на черзі 200 учасників АТО. Залишок коштів становить до кінця року – 365,2 тис. грн. Окрім того 583 учасників АТО отримали терапевтичну допомогу та 721 – хірургічну допомогу в обласній стоматполіклініці.

Стоматологічну допомогу учасникам АТО надають також територіальні заклади охорони здоров’я. Найкраще охоплені стоматологічною допомогою учасники АТО у Полонському районі  – 46 осіб, Чемеровецькому – 28 осіб, Старокостянтинівському –  21 особа.

Також Яків Цуглевич зазначив, що координація роботи щодо лікування та реабілітації учасників АТО покладена на Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни.

З 1 грудня 2016 року в ХОГВв створено повноцінне реабілітаційне відділення на 25 ліжок. 14 березня 2018 року повністю завершені ремонтні  роботи та розпочата госпіталізація пацієнтів в нові приміщення. У відділенні проводиться відновне лікування хворих із захворюваннями і травмами опорно-рухового апарату та центральної і периферичної нервової системи.

Всього було витрачено на ремонт та оснащення реабілітаційного відділення – 5,7 млн грн. Заклад забезпечений сучасним медичним обладнанням та апаратурою, щороку проводиться його оновлення. Зокрема для проведення лікувальної та реабілітаційної допомоги ветеранам, інвалідам війни, учасникам АТО придбана сучасна мобільна ультразвукова система, апарат  УВЧ, стіл реабілітаційний, апарат електроміостимуляції, апарат добового холтерівського моніторування артеріального тиску, пристрій для реабілітації MOTO med для рук , динамічний тренажер – сходи, світильник операційний, пристрій для пасивної реабілітації передпліччя, тренажер для активно –  пасивної розробки суглобів, верхніх кінцівок та м’язів, система E – LINK, рентгенапарат, гематологічний та біохімічний аналізатор, денситометр, фізіотерапевтичний прилад комбінований, прилад магінтотерапії, прилад ударно-хвильової терапії тощо – використано близько 11 млн. грн.

Крім того, з метою покращення матеріально-технічного оснащення закладу з 2015 року було проведено капітальний ремонт даху вартістю 502 тис грн, капітальний ремонт приміщень із заміною вікон та центральної вхідної групи на суму 992 тис грн, на капітальний ремонт фасаду з утепленням витрачено близько 9 млн грн., на проведення реконструкції  системи відведення та очищення стічних вод виділено 9 млн грн, на забезпечення проведення протипожежних заходів було виділено 2 464 тис грн, на реконструкцію зовнішньої та внутрішньої мережі водопостачання виділено 4,8 тис грн.

У 2017 році  Хмельницьким обласним відділенням ФСС з ТВП виділено та використано 30 путівок для медико-психологічної  реабілітації постраждалих учасників АТО у «Клінічний санаторій «Авангард» Вінницької області, розподіл яких покладено на ХОГВв. У поточному році змінилась процедура забезпечення путівками на санаторно-курортне лікування населення, у тому числі і для учасників АТО. Відбір пацієнтів здійснюється у територіальних та обласних закладах охорони здоров’я. Надалі пацієнти скеровуються в Хмельницький обласний госпіталь ветеранів війни, потім у територіальні відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та Департамент соціального захисту населення ОДА, які забезпечують путівками.

Про стан забезпечення земельними ділянками учасників АТО поінформував начальник ГУ Держгеокадастру у Хмельницькій області Василь Василенко. Зокрема, він зазначив, що питання виділення земельних ділянок учасникам АТО в Хмельницькій області перебуває на постійному контролі.

У мину­лому році учасники АТО та члени родин загиблих воїнів подали до терито­ріальних органів Держгеокадастру в області 6056 заяв для отримання земель­них наділів. Головним управлінням прийнято 3328 наказів щодо надання дозволів на розроблення документації із землеустрою загальною площею 4840,9534 га, з них для ведення садівництва – 945, загальною площею 113,219 га, для ведення особистого селянського господарства – 2383 накази загальною площею 4727,7344 гектара.

Торік стали власниками земельних ділянок загальною площею 6582,2774 га 3996 бійців, з них отримали для ведення садівництва – 599 бійців (70,5606 га), для ведення особистого селянського господарства – 3397 (6511,7168 га).

З початку року учасниками АТО подано 3261 заяву на отримання земельних ділянок. Головним управлінням Держгео­кадастру в області прий­нято 1113 наказів щодо надання дозволів на розроб­лення проектів землеус­трою загальною площею 2108,7548 га, з них для ве­дення садівництва – 60 на­казів на 3,2247 га, для ведення особистого селян­ського господарства – 1053 накази на 2101,5701 гектара. Прий­нято 763 на­кази щодо затверд­ження проектів землеустрою та надання у власність земель­них ділянок загальною площею 1334,6432 га, з них для ве­дення садівництва – 80 наказів на 9,2815 га, для ведення особистого селянського госпо­дарства – 683 накази на 1325,3617 гектара.

Василь Василенко наголосив, що на Хмельниччині одні з найкращих в Україні показників щодо виділення земельних ділянок для учасників антитерористичної операції. Також він звернувся до присутніх із закликом повідомляти йому особисто про можливі факти незаконних дій чи бездіяльності працівників Держгеокадастру на місцях, аби не допускати порушень прав наших захисників.

На завершення розгляду питання щодо соціального захисту учасників АТО перед учасниками засідання виступила заступник голови ГО“Тепло рідних сердець” Валентина Базилюк, яка не лише була  учасницею Революції Гідності, а й з перших днів війни допомагає нашим захисникам на Сході і є активним волонтером. Валентина Андріївна подякувала усім, хто підтримував і продовжує підтримувати українських військових, що боронять наші рубежі, та розповіла про свою діяльність, основні проблеми, які доводиться вирішувати у ході її здійснення. Громадська діячка закликала представників влади і надалі не залишати учасників АТО без підтримки.

“Ми всі розуміємо, що відбувається на Сході, і я висловлюю свою глибоку повагу тим людям, що сьогодні обороняють нас. Маємо робити все залежне від нас, аби забепечити дотримання їх прав, – наголосив Вадим Лозовий на завершення. – Особливу увагу також потрібно приділити належному інформуванню самих учасників АТО та членів їх сімей щодо про відповідних житлових програм та надавати максимальну допомогу у вирішенні побутових питань.”