20.04.2016 — 09:00

Уряд, Президент та Парламент України мають спільно створити якісний клімат для життя українців

завантаженняКабінет Міністрів України, Президент та Верховна Рада мають спільно провести реформи у країні та створити якісний клімат для життя українців. Про це заявив Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час засідання Національної ради реформ у вівторок, 19 квітня.

“Найголовніше, що ми маємо зробити, – це створити спільно з Президентом, Парламентом, народними депутатами і усіма фракціями якісний клімат для життя українців”, – заявив Володимир Гройсман.

“Одна справа мати плани щодо реформ, інша справа – це їх реалізовувати. Ми націлені на те, щоби спільно реалізовувати плани, досягати реальних результатів, що є дуже важливим”, – зауважив Прем’єр-міністр.

Глава Уряду зазначив, що сьогодні порядок денний реформ, яких потребує країна, є достатньо глибоким: “Фактично, треба реформувати майже усі сфери життя”. Їх провадження має відбуватися з орієнтацією на потреби людей та у постійній комунікації, для того щоби пояснювати дії влади, зазначив він.

Зокрема, необхідно реформувати освіту та систему охорони здоров’я, провести зміни в державній службі. “Усі ми хочемо, щоб у нас були професійні лікарі, щоб у нас були освітяни, військовослужбовці, чиновник, який адекватно сприймає виклики і здатен якісно виконувати свої функції”, – заявив Прем’єр-міністр.

Також на порядку денному продовження децентралізації влади, відродження економіки, вирішення проблеми зайнятості населення та проведення дерегуляції.

Крім того, необхідно провести внутрішню реформу самого Кабінету Міністрів. Володимир Гройсман зауважив, що багато у цьому напрямку вже зроблено, зокрема щодо впровадження електронного документообігу, однак “не можна зупинятися, потрібно низку новацій впроваджувати і завершувати”. “Так, як ми зараз проходимо від зародження ідеї до її провадження в нормативних документах, бути не може. Це може тривати місяці”, – наголосив Глава Уряду.

Володимир Гройсман зауважив, що Уряд прийматиме швидко усі рішення зі сфери своїх повноважень. Разом з тим, Кабінет Міністрів потребує підтримки Парламенту. За його словами, взаємодія Уряду з Президентом, Парламентом та його профільними комітетами відіграє особливу роль з точки зору розробки та прийняття ефективних рішень.

“Бажано, щоби ми напрацьовували рішення не в назвах законів – і такі завдання стоять перед колегами – а спільно напрацьовували механізми вирішення тих чи інших питань, а потім їх описували в законах. Це має бути спільним продуктом Парламенту та, беззаперечно, урядовців”, – підкреслив він.

Крім того, важливо працювати з експертним середовищем і громадянським суспільством під час напрацювання необхідних рішень, зауважив Глава Уряду. “[Така взаємодія] теж є запорукою успіху будь-яких змін”, – зазначив він.

Прем’єр-міністр нагадав, що завтра, 20 квітня, відбудеться перше засідання нового складу Кабінету Міністрів. “Я переконаний у тому, що завдання, яке ми взяли в Парламенті – за 30 діб зробити операційний план провадження реформ, – ми його спільно презентуємо на Раді реформ і ухвалимо рішення, де чітко буде розмежована відповідальність, і дуже важливо, щоб це було визначено ще й у часі”, – зазначив він.

Глава Уряду наголосив, що Кабінет Міністрів залишається відданим курсу європейської інтеграції країни та продовження співпраці з Міжнародним Валютним Фондом. “У першу чергу, це потрібно Україні і українцям. Ці реформи і зміни дозволять нашій державі бути сильною, і найголовніше, що громадяни будуть це відчувати”, – зауважив він, додавши, що на цьому шляху будуть також певні болісні етапи.