28.09.2018 — 10:31

Відбулась колегія Департаменту охорони здоров’я  

26 вересня у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я ОДА провели чергову колегію. На ній проаналізували діагностику туберкульозу, надання імунологічної допомоги населенню області та кадрове забезпечення медзакладів краю. Зокрема, заступник головного лікаря з диспансерної роботи Хмельницького обласного протитуберкульозного диспансеру Майя Білик повідомила, що Україна, як і весь Європейський регіон, останніми роками досягла певних успіхів у подоланні туберкульозу. Проте, висока захворюваність у багатьох країнах світу, підвищена мобільність населення, висока розповсюдженість туберкульозу із стійкістю до лікарських засобів, зростання кількості ВІЛ-інфікованих людей, призводять до зростання кількості інфекційно-небезпечних та невиліковних випадків туберкульозу. Нині наша держава залишається серед країн з високим рівнем захворюваності на туберкульоз, найвищим рівнем мультирезистентного туберкульозу та зростанням поєднаної патології туберкульоз/СНІД.

За станом захворюваності на туберкульоз Хмельницька область входить в десятку регіонів України з найнижчими показниками. Це стосується як дорослого, так і дитячого населення.

Щоб протистояти епідемії туберкульозу в області проводиться комплекс організаційних, лікувально-діагностичних та профілактичних заходів і епідситуація з туберкульозу впродовж останніх років не мала тенденції до погіршення. Так, за 8 місяців поточного року на Хмельниччині на туберкульоз захворіло 411 осіб, з них заразну форму мали 60% (Україна – 65%, 2017 рік – 49%). Від активного туберкульозу померло 30 осіб. Взято на диспансерний облік 7 дітей.

Відповідно до Закону України «Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз» здійснюються обов’язкові профілактичні медичні огляди на туберкульоз, які у державних і комунальних закладах охорони здоров’я проводяться безоплатно.

У поточному році наказом МОЗ України від 19.03.2018 № 504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» відмінено масові скринінгові ФПО. Основним методом раннього виявлення туберкульозу за цим наказом є опитування (анкетування) на наявність симптомів понад 2 тижні.

Робота з раннього виявлення хвороби покладена на первинну ланку медичної галузі, протитуберкульозна служба займається лише підтвердженням діагнозу та лікуванням хворих, їх диспансеризацією.

Обстеження на туберкульоз у групах населення «медичного», «соціального» та «професійного» ризику проводили з використанням стаціонарних та пересувних флюорографів ЛПЗ області. На балансі ЛПЗ 9 пересувних флюорокомплексів. Їх активно використовували у населених пунктах сільської місцевості.

Раннє виявлення туберкульозу у дітей забезпечувалось шляхом проведення масової щорічної туберкулінодіагностики. 19.03.2018 МОЗ видано наказ № 504, що вступив в дію з 1 липня та передбачає проведення з профілактичних втручань лише вакцинації за календарем щеплень, а медичні втручання проводяться лише для груп пацієнтів будь-якого віку (у т.ч. дітей) з підвищеним ризиком розвитку захворювань (контакти з хворими на активний туберкульоз; наявність ВІЛ; перебування у закладах Державної кримінально-виконавчої служби України) шляхом опитування на наявність симптомів понад 2 тижні.

У І півріччі року заклади ПМД були несвоєчасно забезпечені туберкуліном. Тому за 8 місяців туберкулінодіагностикою охоплено лише 34,1% дитячого населення від 1 до 3 років включно та 37,4% дітей 15-17 річного віку. У віці віком 1-17 років тубдіагностика проведена у 35,2% дітей.

На завершення доповіді Майя Білик підкреслила, що надзвичайно важливою умовою протидії туберкульозу, якісного проведення протитуберкульозних заходів є ефективна взаємодія первинної ланки медичної допомоги, фтизіатричної служби та суспільства в цілому.

Про стан надання імунологічної допомоги в області доповідала головний позаштатний імунолог ДОЗ ОДА Галина Грановська. Вона повідомила про основні проблеми функціонування імунологічної служби області, досягнення та новітні впровадження. За її словами, вдалось налагодити амбулаторну і стаціонарну допомогу пацієнтам з імунопатологіями, удосконалити лабораторну діагностику цих патологій. Було виведено на новий рівень розуміння самого поняття імунопатологій, надані нові можливості корекції цих численних станів. Введені нові лабораторні методики діагностики різних імунопатологічних станів, але низький обсяг обстежень не дає змоги налагодити цю роботу в повному обсязі. З лікарями та пацієнтами регулярно проводять велику освітню роботу. Крім того, медпрацівники проходять щорічні вакцинації від грипу, планові вакцинації від вірусного гепатиту В та ревакцинації від дифтерії та правцю.

Про стан надання імунологічної допомоги дитячому населенню області доповідала головний позаштатний дитячий імунолог краю Лариса Тропарчук.

Дитяча імунологія залишається однією з найбільш складних та високовартісних галузей педіатричної науки і практики. В ЛПЗ області зареєстровано 2 посади лікарів-імунологів дитячих – по 1 штатній посаді зареєстровано у Хмельницькій обласній та міській дитячих лікарнях. Щоденні консультативні прийоми лікарів-імунологів дитячих організовані на базі консультативної поліклініки ХОДЛ і поліклініки ХМДЛ за направленням від лікарів районних, міських, обласних медичних закладів.

В ХОДЛ функціонує імунологічна лабораторія, де проводяться визначення імуноглобуліну Е загального, маркерів ТОRСН-інфекцій і гепатитів, Епштейн-Барр вірусу методом ІФА, а також циркулюючих імунних комплексів, С-реактивного білка, протеїнограми. Окремі дослідження проводяться лише у приватних лабораторіях.

Щороку огляд проходять, в середньому, 1,5 тисячі дітей. Частка первинних звернень становить 62-82 %. Можливо це корелює із щорічним зростанням кількості оглянутих дітей першого року життя внаслідок настороженості лікарів до виявлення патології на ранніх етапах.

З метою наближення доступності спеціалізованої медичної допомоги мешканцям області, особливо сільському населенню у складі виїзної планово-консультативної бригади ХОДЛ дитячі лікарі-імунологи проводять щороку від 10 до 14 виїздів та оглядають близько 400 дітей на рік.

У структурі виявленої патології домінують транзиторні та вторинні імуно-дефіцитні стани з дефіцитом антитіл, тривалі субфебрилітети, рецидивуючі гнійничкові захворювання шкіри та підшкірної клітковини, тимомегалії, рецидивуючі бронхіти, лімфаденопатії, токсоплазмоз та цитомегаловірусна інфекція.

Для підтвердження первинного імунодефіциту дітей скеровують до клінік Львова і Києва, на що батьки не завжди погоджуються.

На диспансерному обліку на початок 2018 року в ХОДКП перебувало 102 дитини, взято на облік впродовж року 12 дітей, знято з обліку 50.

Особливу увагу фахівці приділяють проведенню імунопрофілактики. На прийомі дитячих лікарів-імунологів з питань щеплень за 2017 рік побували 947 дітей.

Лариса Тропарчук повідомила, що стан імунізації дитячого населення у попередні роки погіршився. Це пов’язано з тривалою відсутністю вакцин, негативним впливом ЗМІ, неоднозначним ставленням медичних працівників до імунізації, що призвело до великої кількості відмовників. Через поширення неповної, неправдивої і непрофесійної інформації все більше дітей залишаються невакцинованими при відсутності протипоказів, що знижує колективний імунітет.

У цьому році область, як і Україна забезпечена медичними імунобіологічними препаратами для потреб проведення імунопрофілактики. На фоні зростання захворюваності на інфекції, керовані засобами імунопрофілактики (правець, кір, інші), виконання планів щеплень є одним з потужних завдань медиків первинної ланки надання медичної допомоги.

Серед причин протипоказів до вакцинації – діти з ДЦП та епілепсією із частими судомами, онкологічні, у т.ч. онкогематологічні захворювання, гемофілія важка, бронхіальна астма з важким перебігом та частими приступами, хронічний і гострий гломерулонефрит та ЮРА на гормонотерапії.

Покращилось виявлення первинних імунодефіцитів в пренатальному і ранньому віці, що дозволяє своєчасно виробити тактику лікування і покращити якість життя пацієнта.

Надання медичної допомоги хворим дітей з первинними імунодефіцитами на особливому контролі. Всього на «Д» обліку в ХОДКП перебуває 12 таких дітей, які знаходяться на підтримуючій замісній терапії довенними імуноглобулінами.

Якість виконання стандартів лікування, безумовно, залежить від стабільності забезпечення служби медикаментами, основний перелік яких визначається терапевтичним протоколом. Впродовж 2016-2018 років централізоване постачання імунобіологічних препаратів для замісної терапії дітям нашої області проводилось нерегулярно МОЗ України за бюджетною програмою КПКВК 2301400 «Забезпечення медичних заходів окремих державних програм та комплексних заходів програмного характеру» за напрямом «Закупівля медикаментів для дітей, хворих на первинні (вроджені) імунодефіцити». Це дозволило задовольнити потреби у імунобіологічних препаратах лише на 60% від загальної потреби та додатково на 40% – за рахунок обласного бюджету. Так, у 2017 році з державного бюджету отримано препаратів на суму понад 1,5 млн. грн. та з обласного бюджету – майже на 300 тис.грн.; у 2018 році з державного бюджету на суму близько 660 тис. грн. та з обласного бюджету – понад 275 тис. грн.

Таким чином, організація дитячої імунологічної служби в цілому відповідає галузевим вимогам і сконцентрована на рівні головних дитячих закладів області та міста.

На завершення виступу Лариса Тропарчук повідомила про основні проблеми служби та завдання з покращення стану дитячої імунології в області.

Про актуальні питання кадрового забезпечення закладів охорони здоров′я звітувала начальник відділу післядипломної освіти та кадрового забезпечення ДОЗ ОДА Наталія Ткачук.

За даними останнього звітного періоду в закладах області укомплектованість штатних посад лікарів фізичними особами становить 80 %. Традиційно актуальна ця проблема у закладах первинної ланки – там штатні посади зайняті на 78 %. Районні центри ПМСД укомплектовані на 75 %, центри ПМСД у містах – на 86 %. Водночас, високою залишається частка працюючих пенсіонерів (31,4 %), що поглиблює дефіцитів лікарських кадрів на первинній ланці. Укомплектованість штатних посад сімейних лікарів фізичними особами складає 78 %.

В інтернатуру для роботи в закладах нашої області у 2018 році зарахували 100 випускників державної форми навчання. Всього на умовах бюджету за програмою І-ІІІ року навчання готується 237 спеціалістів. На умовах контракту на базах стажування області навчається в інтернатурі 316 лікарів. Загальна кількість інтернів становить 553 особи.

Збільшилась кількість молодих спеціалістів, котрі залишились в області після завершення навчання в інтернатурі. У 2018 році завершили навчання в інтернатурі за державним замовленням 92 молодих спеціалісти, до роботи в закладах області приступили 80 осіб (87 % «державників») (2017  – 67 (82 %), 2016 рік – 67 (78 % ). У том числі 28 – у закладах районної ланки, у районних центрах ПМСД – 9 осіб. Із 24 лікарів загальної практики – сімейної медицини до роботи в області приступили 17 осіб. Решта – змінили призначення за межі області, розірвали трудову угоду чи не отримали сертифікат спеціаліста. Також до роботи в закладах області приступило 9 терапевтів, 5 педіатрів, 4 хірурги, 8 анестезіологів, 3 акушери-гінекологи.

За інформацією керівників закладів працевлаштувались у закладах області 32 молодих спеціалісти, які завершили навчання в інтернатурі на умовах контракту.

Посади середнього медперсоналу укомплектовані фізичними особами на 95 %. Проте зменшився запит серед абітурієнтів на здобуття освіти в медичних навчальних закладах І-ІІ рівня акредитації нашої області – медичних училищах та коледжах області. Це створює тривожну ситуацію щодо забезпечення наших закладів кадрами молодших медичних спеціалістів, особливо з огляду на небажання сьогодні працювати у селі. Найбільш популярною залишається спеціальність «лікувальна справа» (фельдшер), де план державного набору виконано по всіх навчальних закладах і набрано найбільшу частку на контрактну форму навчання.

Аналіз показників післядипломної освіти свідчить про значне збільшення кількості відряджень лікарів на курси підвищення кваліфікації. Відчутно пожвавішав інтерес лікарів до курсів тематичного удосконалення.

Наталія Ткачук надала пропозиції до рішення колегії. Зокрема, вона пропонує й надалі приймати програми місцевого стимулювання медичних кадрів за рахунок коштів територіальних громад (доплати лікарям до заробітної плати, навчання в інтернатурі, навчання в медичних училищах та коледжах області студентів з урахуванням перспективної потреби в кадрах середнього медперсоналу із укладенням відповідних угод про відпрацювання). Також фахівець вважає за доцільне створювати сприятливі умови праці для молодих спеціалістів на робочих місцях та у колективах.

За результатами розгляду питань порядку денного колегія ухвалила відповідні рішення.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.