02.10.2018 — 15:55

У відділі містобудування та архітектури провели нараду з учасниками містобудівного процесу

2 жовтня під головуванням начальника відділу містобудування та архітектури Ірини Дунаєвської відбулась нарада з учасниками містобудівного процесу, працівниками органів містобудування та архітектури райдержадміністрацій, виконкомів міських (міст обласного значення) рад, об’єднаних територіальних громад, спеціалістами управління державної архітектурно-будівельної інспекції в Хмельницькій області та її новоутвореними органами архбудконтролю, які були утворені місцевим самоврядуванням та отримали від ДАБІ повноваження у рамках децентралізації.

З 1 жовтня 2018 року у Хмельницькій області запрацював механізм будівельної амністії відповідно до наказу Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства 03.07.2018 № 158, про затвердження порядку обстеження та прийняття в експлуатацію таких об’єктів розповіла завідувач сектору по роботі з дозвільними документами Олена Кухар.

Головний інспектор будівельного нагляду сектору по роботі з дозвільними документами Юлія Музика повідомила про порядок та подачі відповідних документів. Так, будівельна амністія поширюється на об’єкти незначного класу наслідків:

індивідуальні (садибні) житлові будинки, садові, дачні будинки загальною площею до 300 квадратних метрів, господарські (присадибні) будівлі і споруди загальною площею до 300 квадратних метрів, збудовані у період з 5 серпня 1992 року по 9 квітня 2015 року;

будівлі і споруди сільськогосподарського призначення, збудовані до 12 березня 2011 року.

За словами доповідача, головна умова – щоб вони відповідали цільовому призначенню земельної ділянки, будівельним нормам та пройшли технічне обстеження.

Для амністування такої нерухомості необхідні:

заява про прийняття об’єкта в експлуатацію (у разі наявності співвласники земельної ділянки/зазначеного об’єкта підписують також),

один примірник заповненої декларації про готовність об’єкта до експлуатації,

звіт про проведення технічного обстеження (для об’єктів площею більшою 300 кв. м.),

документа, що посвідчує право власності чи користування земельною ділянкою відповідного цільового призначення, на якій розміщено об’єкт, засвідчений в установленому порядку;

технічного паспорта з відміткою про можливість розміщення та надійної і безпечної експлуатації об’єкта (з відміткою про погодження місця розташування об’єкта з місцевим органом містобудування та архітектури).

При цьому, технічні паспорти, складені до набрання чинності цим Порядком, подаються за умови проставлення в них відповідної відмітки про проведення їх технічного обстеження.

Амністування нерухомості здійснюватиметься за досить простою процедурою. Після подачі необхідних документів та заяви до органу держархбудконтролю, їх буде розглянуто упродовж 10-ти робочих днів та ухвалено рішення щодо прийняття об’єкта в експлуатацію. При цьому, штрафні санкції за самовільне будівництво та експлуатацію таких об’єктів до власників/користувачів земельних ділянок не застосовуватимуться.

Головний архітектор області Ірина Дунаєвська ознайомила з порядком видачі довідки щодо відповідності місця розташування об’єкта вимогам державних будівельних норм ДБН Б.2.2-12:2018 «Планування і забудова територій».

При видачі дозвільних документів на будівництво (містобудівних умов та обмежень на проектування об’єкта будівництва, будівельного паспорту забудови земельної ділянки) посадовець звернула увагу на врахування обмеження висоти та щільності забудови, спорудження дитячих майданчиків та облаштування паркінгів за межами житлових дворів. Якщо забудовник планує зводити багатоповерховий житловий будинок, має розраховувати, що більша площа землі буде задіяна під інфраструктуру. Так для проектування 9-10 поверхового будинку  максимально допустима забудова 35 %, решта площі 65% повинна бути облаштована дитячими майданчиками, зеленими насадженнями та зонами відпочинку, повинен забезпечуватись безперешкодний проїзд спецтехніки, у центральних та історичних районах дозволено будувати винятково підземні майданчики для автомашин. А також передбачити дотримання умов безбар’єрного доступу для людей з інвалідністю, для проїзду візків 1 м, висота бордюрів не може перевищувати 2 см. За проектування будівництва з порушенням норм забудовникам загрожує штраф у 160 тисяч гривень.

За інформацією відділу містобудування та архітектури облдержадміністрації