24.10.2018 — 11:59

На теренах області успішно реалізовується правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!»

Звітуючи на колегії обласної державної адміністрації про реалізацію загальнонаціонально­го правопросвітниць­кого проекту “Я маю право!” на теренах Хмельнич­чини, начальник Головного територіального управління юстиції у Хмельницькій області Віктор Худняк зазначив, що 2018 рік оголошено Роком реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!». Так, на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України органи виконавчої влади, у тому числі місцеві державні адміністрації, центри з надання правової допомоги долучились до проекту «Я МАЮ ПРАВО!», зокрема у Хмельницькій області.

Головним територіальним управлінням юстиції у Хмельницькій області з метою реалізації загальнонаціонального правопросвітницького проекту “Я МАЮ ПРАВО!” на Хмельниччині ініційовано Зміни до Програми правової освіти населення на 2016-2020 роки, які були підтримані 27 березня 2018 року на сесії обласної ради.

Так, виконавцями Плану обласних заходів на 2018 рік з реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» проводиться активна робота з реалізації даного проекту  на Хмельниччині. Особливого значення має те, що активну діяльність  органів державної влади в рамках вказаного проекту відзначають і громадяни нашої області, зокрема віддалених населених пунктів.

За період реалізації проекту відбулися зустрічі з працівниками Хмельницької  АЕС, Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуацій у Хмельницькій області, Головного управління статистики у Хмельницькій області, Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області,  структурних підрозділів обласної державної адміністрації, райдержадміністрацій, обласних та міських бібліотек. В ході зустрічей представники Головного територіального управління юстиції  розповідали про мету та завдання правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!», а також обговорювали питання налагодження співпраці у напрямку реалізації проекту.

Також в області активно здійснюється робота на виконання законів щодо посилення захисту права дитини на належне утримання шляхом вдосконалення порядку примусового стягнення заборгованості зі сплати аліментів. В ході проведення виконавчих дій та системної роботи державних виконавців, територіальними відділами ДВС протягом січня-вересня  2018 року стягнуто аліментів в сумі 133 232 706 на користь 23 445 дітей. Крім того, щодо майже 4 тис. боржників прийнято рішення про обмеження виїзду за кордон, права керування транспортними засобами, користування різним видами зброї, права полювання.  Державними виконавцями складено понад 1 тис. протоколів про вчинення боржником адміністративного правопорушення, де передбачено виконання суспільно корисних робіт. Слід відмітити, що територіальними відділами ДВС реалізовано майно за допомогою електронних торгів “Open Market”  на загальну суму 451 076 грн. по виконанню рішень суду про стягнення аліментів.

Продовжує активно працювати оперативний антирейдерський штаб. У 2018 році розглянуто звернення, що стосувались: незаконного захоплення земельних ділянок та вчинення перешкод у їх користуванні, щодо незаконного розподілу та передачі в приватну власність земельних ділянок державної власності, щодо захоплення бізнесу та перешкоджанні у здійсненні підприємницької діяльності. За результатами розгляду вказаних звернень, правоохоронними органами відкрито кримінальні провадження в рамках яких накладено арешт на незаконно відчужені з державної власності земельні ділянки та пред’явлено позови до суду щодо їх витребування з незаконного володіння, вживаються заходи щодо притягнення винних осіб до відповідальності.

Також доповідач повідомив, що нещодавно стартувала ще одна ініціатива Мін’юсту #СтопБулінг.  Міністерство юстиції України поставило собі завдання – надати інформацію дітям, як себе поводити у разі цькування, а також пояснити батькам та педагогам, як правильно реагувати на такі випадки. В рамках зазначеної ініціативи Головним територіальним управлінням юстиції спільно з Департаментом освіти і науки обласної державної адміністрації проведено більше 1000 правоосвітніх заходів у закладах загальної середньої освіти, аби проінформувати дітей та вчителів про окремі аспекти цькування у школі.

Крім того, з метою підвищення правової свідомості українців та інформування жителів області про загальнонаціональний правопросвітницький проект «Я МАЮ ПРАВО!», місцевими органами влади проводяться тематичні правоосвітні заходи з використанням нових форм та підходів: флешмоби, квести, майстер-класи, тренінги тощо.  Загалом, проведено понад 6 тис. таких заходів.

Для ознайомлення жителів області із проектом «Я МАЮ ПРАВО!» виконавцями Плану забезпечено розміщення  зовнішньої реклами у межах області, як соціальної 11 білбордів, 16 сітілайтів.

З метою розповсюдження серед населення інформаційних друкованих матеріалів на правову тематику, виготовлено та розповсюджено більше 70000 таких буклетів.  В області інформація правороз’яснювального характеру, а також про проведені правопросвітницькі заходи в межах проекту доводиться до відома громадян за допомогою видання Міністерства юстиції України «Юстиція відкрита для людей». Так, розповсюджено серед населення 19000 тис. примірників.

Крім того, забезпечено трансляцію 15 тематичних відеороликів Міністерства юстиції у тролейбусах м. Хмельницького, ЦНАПах Хмельницької області, кінотеатрі ім. Т.Г. Шевченка, кінотеатрі «Планета», інших кінотеатрах області, в ефірі Філії «Національної суспільної телерадіокомпанії України «Хмельницька регіональна дирекція «Поділля-центр», Телеканалах TV7+,  «Ексклюзив», «33 канал», інші телевізійні канали області, а також на відеоекранах у приміщеннях Приватбанку та Ощадбанку.

З метою підвищення правової обізнаності населення у радіоефірі ХОДТРК «Поділля-центр» діє постійна рубрика «Я МАЮ ПРАВО!», під час якої щосереди висвітлюється інформація правового характеру, а також інформація про  діючі реформи. Загалом з початку 2018 року здійснено 3203 таких виступи в засобах масової інформації з питань реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!»,  а також роз’яснення прав громадян у різних сферах життя.

На постійній основі проводяться навчання з прав людини для представників юридичних служб органів державної влади та органів місцевого самоврядування. Так, з початку 2018 року проведено 509 семінарів та тематичних тренінгів.

Одним з ключових елементів, який забезпечує реалізацію проекту «Я МАЮ ПРАВО!», є надання громадянам безоплатної правової допомоги. Це дієвий та ефективний механізм, який дає можливість захистити свої права кожному.

Так, протягом 2018 року  здійснено більше 300 виїзних прийомів громадян. В наданні правової допомоги беруть участь представники  Департаменту соціального захисту населення Хмельницької облдержадміністрації, Головного управління Пенсійного фонду України у Хмельницькій області, Регіонального та місцевих центрів  з надання безоплатної вторинної правової допомоги, нотаріуси.

Узагальнюючи характер питань, з якими жителі області звертались до учасників мобільних груп, можна зробити висновок, що найбільше громадян цікавлять роз’яснення земельного законодавства, оформлення спадщини, отримання соціальних пільг та перерахунку пенсій.

Підсумовуючи дане питання, Віктор Анатолійович додав, що Рішенням Уряду визначено, що реалізація проекту «Я МАЮ ПРАВО!» триватиме також у 2019 році. Тому необхідно продовжувати активну роботу з реалізації правопросвітницького проекту «Я МАЮ ПРАВО!» на теренах Хмельницької області, аби підвищити юридичну грамотність хмельничан та сформувати нову правову культуру в суспільстві. Але, за словами доповідача, досягти цієї мети можна, якщо усі органи державної влади області активно будуть проводити заходи в рамках реалізації проекту «Я МАЮ ПРАВО!».