28.04.2016 — 13:56

Проведено круглий стіл до 125-ччя від дня народження науковця Багрія Олександра Васильовича

10У Хмельницькому обласному інституту післядипломної педагогічної освіти відбулося засідання круглого столу, приурочене до 125-річчя від дня народження відомого літературознавця, шевченкознавця, перекладача Багрія Олександра Васильовича.

Уродженець Летичева, він усе свої свідоме життя – із 1922 до 1944 рр. – пов’язав із Азербайджаном. Саме у Баку минув кращий період його науково-педагогічної діяльності. Наш земляк вніс помітний вклад у вивчення і популяризацію української та російської літератури, усної творчості азербайджанського народу. Із 1922 року Багрій О.В. працював викладачем в Азербайджанському університеті, де захистив дисертацію і був удостоєний звання доктора філологічних наук.

33Чільне місце в літературознавчому спадку професора Багрія О.В. посідають його фундаментальні праці, присвячені життю і творчості Т.Г. Шевченка. Подолянин заслужено вважається основоположником нового наукового напрямку в Азербайджані – Шевченкознавства, який продовжують розвивати його учні та послідовники. Глибокі наукові дослідження автор акумулював у своїй праці «Шевченко і Схід».

Загалом перу Багрія О.В. належать більше 100 статей і наукових досліджень з питань літератури, фольклору та бібліографії.

Різнобічна діяльність ученого висвітлена в Азербайджанській науковій енциклопедії, що побачила світ 2011 року .

44Про все це і вели мову учасники круглого столу – ректор Хмельницького ОІППО, доктор педагогічних наук, професор Берека В.Є., проректор, кандидат історичних наук Вашеняк І.Б., завідувачка кафедри ХОІППО, кандидат філологічних наук Пулатова Л.Й., помічник першого заступника голови Хмельницької ОДА, директор Летичівського НВК №1 Черняховський В.К, доцент Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, кандидат історичних наук Блажевич Ю.І., голова обласного Товариства політв’язнів і репресованих Матвіюк К.І., голова обласної організації Національної спілки письменників України Горбатюк В.І., вчителі української мови і літератури з багатьох шкіл області.

Присутні акцентували увагу на важливості вивчення та популяризації наукової і творчої спадщини славного сина українського народу та вірного друга Азербайджану Багрія Олександра Васильовича, 125-річчя від дня народження якого відзначається у квітні.