29.11.2018 — 11:50

На засіданні колегії обласної державної адміністрації заслухали інформацію щодо ходу виконання обласної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2018-2021 роки

Про хід виконання обласної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2018-2022 роки доповів заступник начальника управлін­ня молоді та спорту обласної дер­жав­ної адміністрації Валерій Вешко.

Рішенням сесії обласної ради від 22 грудня 2017 року № 56-17 затверд­жено обласну цільову соціальну програму розвитку фізичної культури і спорту на 2018-2021 роки.

Мета програми – забезпечення подальшого розвитку фізичної культури і спорту в області, створення умов для залучення широких верств населення до масового спорту, реалізації здібностей обдарованої молоді, покращення якості фізичної підготовки молоді, яка буде проходити службу у Збройних Силах України, утвердження патріотизму, популяризація здорового способу життя, покращення стану та розвитку матеріально-спортивної бази.

Як повідомив доповідач, матеріально-спортивна база налічує 3508 спортивних споруд, у тому числі 42 стадіони з трибунами на 1500 місць і більше, 7 легкоатлетичних ядер, 625 спортивних майданчиків з тренажерами, 443 футбольних поля, 529 спор­тивних залів тощо.

На сьогодні загальна кількість осіб, які займаються усіма видами фіз­культурно-оздоровчої діяльності, становить майже 180 тис. або 13,5% від за­гальної кількості жителів області. З них більше 149 тис. дітей, учнів і сту­дентів, понад 30 тис. дорослого населення, 26054 особи займаються спортом професійно.

В області культивується 29 олімпійських та 39 неолімпійських видів спорту. Найбільш успішно представники Хмельниччини виступають на між­народних змаганнях у важкій та легкій атлетиці, фехтуванні, пауерліфтингу, веслуванні на байдарках та каное, тхеквондо, боксі, кікбоксингу.

Відповідно до календарних планів Всеукраїнських та обласних спортив­них змагань за 11 місяців 2018 року проведено понад 1045 заходів, у тому числі навчально-тренувальні збори, змагання обласного рівня та відрядження членів збірної команди області для участі у Всеукраїнських змаганнях, що на 32 за­ходи більше у порівнянні з 2017 роком.

До фізкультурно-оздоровчої роботи за місцем навчання залучено понад півтори тисячі навчальних закладів. Майже 150 тис. відвідують заняття з фі­зичної куль­тури та спорту.

Різними формами фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи охоп­лено близько 35 тис. дітей та учнів, що проживають у сільській місцевості.

У закладах загальної середньої освіти області з 1 по 10 класи урок фізичної культури проводиться тричі на тиждень, в 11 класах – двічі. Органі­зовано фізкультурно-оздоровчі заходи у режимі навчального дня: рухливі перерви, фізкультпаузи, фізкультхвилинки.

У поточному році у містах Кам’янець-Подільський та Хмельницький проведено обласну Універсіаду, в якій взяли участь 7 вищих навчальних за­кладів: Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка, Хмельницький національний університет, Національна академія державної прикордонної служби України імені Богдана Хмельницького, Хмельницька гуманітарно-педагогічна академія, Подільський державний аграрно-технічний університет, Хмельницький університет управління та права та Хмельницький кооперативний торговельно-економічний інститут.

З метою виховання у молоді почуття патріотизму, поваги до військової служби спільно з Департаментом освіти і науки облдержадміністрації та На­ціональною академією Державної прикордонної служби ім. Б. Хмельницького проведено обласну Спартакіаду серед допризовної молоді. У змаганнях взяли участь 23 команди. Білогірський, Дунаєвецький, Полонський, Теофі­польський райони не спромоглися відрядити команди для участі у заходах, тоді як від Красилівського району взяли участь 2 команди. Перемогу здобула команда м. Кам’янець-Подільський. На Всеукраїнській спарта­кіаді серед до­призовної молоді представники Хмельницької області зайняли 10 місце з 20-ти команд.

Понад 30 тис. працюючих громадян є учасниками фізкультурно-спортив­ного руху області та залучаються до участі у заходах.

У червні проведено обласну Спартакіаду серед державних службовців, в якій взяло участь близько 400 осіб. Перше місце серед районів вибороли Кам’янець-Подільський, II – Дунаєвецький, III – Деражнянський райони; серед структурних підрозділів: чемпіони – Головне управління Державної казначей­ської служби, срібло – Головне територіальне управління юстиції, бронза – Головне управління Пенсійного фонду України в області.

Чотири роки поспіль збірна команда державних службовців Хмель­ницької області займає призові місця на Всеукраїнській спартакіаді, цьогоріч виборола II місце.

У співпраці з ФСТ “Динамо” проходить обласна “Динаміада-2018” серед правоохоронних органів та рятувальних служб. Підведення під­сумків змагань відбудеться у грудні.

У серпні за підтримки обласної ради та обласної державної адмі­ністрації уперше проведено 1-й етап спортивних змагань з 8 видів спорту серед сіль­ських, селищних голів і старост. Першість виборола Гуменецька об’єднана територіальна громада (далі – ОТГ).

У червні в м. Старокостянтинів відбулися обласні літні спор­тивні ігри серед сільських школярів “Хто ти, майбутній олімпієць?” з 10 видів спорту, в яких взяло участь майже 500 сільських дітей. На Всеукраїнських літніх іграх серед сільських школярів збірна команда області зайняла 1 місце з велосипед­ного спорту, 3 – з вільної боротьби, 4 – з футболу, 6 – з волей­болу.

Відбувся чемпіонат області з футболу серед команд колективів агро­фор­мувань та сільських клубів, у якому взяло участь понад 250 учасни­ків (18 команд).

Гуменецька ОТГ взяла участь у Всеукраїн­ських змаганнях “Краще спор­тивне село” у м. Ворохта та зайняла 9 місце.

Реалізацію державної політики щодо розвитку масового спорту забезпе­чують 13 центрів фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”, 6 із них функціонують в ОТГ, планується відкриття центру в Олешинській сільській ОТГ та проводиться робота з іншими громадами. У центрах працює 52 праців­ники.

Проведено 392 фізкультурно-оздоровчих та спортивно-масових заходи для всіх верств населення, у тому числі за місцем проживання, серед яких “Рух заради здоров’я”, “Спорт для всіх – радість життя”, “Олімпійське літо”, “Спорт для всіх у парках і скверах”, “Ти зможеш, якщо зміг я” тощо.

В області функціонують 43 дитячо-юнацьких спортивних школи та 1 школа вищої спортивної майстерності, в яких навчаються 17617 вихованців та працюють 617 тренерів-викла­дачів. 29 ДЮСШ підпорядковано Департа­менту освіти і науки облдержадміністрації, 4 – обласній організації ФСТ “Україна”, 2 – обласній організації ВФСТ “Колос”, 8 – державним органам управління.

У Хмельницькій обласній школі вищої спортивної майстерності функ­ціонує 8 відділень з таких видів спорту: важка атлетика, велоспорт, легка атлетика, тхеквондо ВТФ, фехтування, бокс, вільна боротьба, регбі. Серед вихованців школи 18 спортсменів в основному складі та 13 канди­датів збірної команди Ук­раїни. Навчально-тренувальні заняття проводять 12 заслужених тренерів України.

Пріоритетними олімпійськими видами спорту на Хмельниччині зали­шаються футбол, волейбол, регбі, важка атлетика, легка атлетика, веслування на байдарках та каное, велосипедний спорт, бокс, вільна боротьба, тхеквондо ВТФ, фехтування. Неолімпійськими – футзал, пауерліфтинг, кікбоксинг, радіо­спорт, рукопашний бій, карате, гирьовий спорт, панкратіон, спортивний ту­ризм, східні єдиноборства та інші.

У цьому році в області відкрилися нові види спорту: веслування на човнах “Дракон”, практична стрільба, грепплінг.

У 2018 році на чемпіонатах світу та Європи з олімпійських видів спорту спортсмени області здобули 14 медалей, з неолімпійських – 48.

На Кубках України та Всеукраїнських змаганнях членами збірних ко­манд області здобуто 784 медалі з олімпійських видів спорту та 521 – з неолімпійських.

9 нагород спортсмени області привезли із Всесвітньої Гімназіади у Ма­рокко, де збірна України здобула перше місце у загальному заліку.

Членами збірних команд України з олімпійських видів спорту є 38 спорт­сменів, кандидатами – 53. Членами збірних команд з неолімпійських видів спорту – 62 спортсмена, кандидатами – 66, у резерві 67 спортсменів.

За результатами участі спортсменів у національних і міжнародних зма­ганнях присвоєно звання майстрів спорту України міжнародного класу 10 спортсменам, 54 – майстрів спорту та 5 – заслужених тренерів України.

Кращі спортсмени області (члени збірної команди України) забезпе­чуються спортивним інвентарем, для тренувань надаються спортивні бази Хмельниччини, фінансується участь у змаганнях та навчально-тренувальних зборах з олімпійських та неолімпійських видів спорту.

Завдяки співпраці з Хмельницьким Національним університетом вперше підвищили кваліфікацію на відповідних курсах 51 тренер, що значно впливає на якість підготовки спортсменів до змагань.

Цьогоріч кращих результатів досягли спортсмени:

Шлопко Тетяна, Антонюк Анастасія, Щавінська Тетяна, Мельник Тетяна – золоті нагороди на чемпіонаті світу з пауерліфтингу;

Бех Марина, легка атлетика, Боруца Марія, бокс, Воєвудко Єлизавета, бокс, Комащук Аліна, фехтування, Трушев Віталій, парафутбол, – срібні призери чемпіонатів Європи з олімпійських та параолімпійських видів спорту.

6 медалей здобули на чемпіонаті Європи зі стрільби з пневматичної зброї серед юніорів до 21 року спортсмени Баблюк Денис та Гілевич Крістіна.

Срібну нагороду на чемпіонаті Світу з важкої атлетики здобув Чумак Дмитро та на чемпіонаті Європи серед юніорів і молоді до 23 років з важкої атлетики Ломачинська Ангеліна та Заболотний Ярослав, золото та бронзу, відповідно.

Вдало виступили на чемпіонаті Європи з веслування на човнах “Дракон” Солтик Сергій та Савін Дмитро, які також здобули золото для України.

Крім того, в області реалізовувалися заходи щодо забезпечення реабілітації осіб з обмеженими фізичними можливостями засобами фізичної культури та спорту. Спортивну роботу серед зазначеної категорії громадян здійснює регіональний центр з фізичної культури та спорту інвалідів “Інваспорт” та спецшколи-інтернати. 193 особи різної нозології інвалідності взяли участь у змаганнях з вільної боротьби, легкої атлетики, плавання, настільного тенісу, міні-футболу, шахів. Особливої уваги заслуговує обласна Спартакіада “Повір у себе”. У фі­нальних змаганнях Всеукраїнської Спартакіади “Повір у себе” завойовано 13 золотих, 7 срібних, 7 бронзових медалей.

До складу збірної команди України для участі в “Іграх Нескорених-2018” увійшов хмельничанин, учасник бойових дій Віктор Шинкарук (пла­вання) який на змаганнях, що проходили в жовтні у Сіднеї (Австралія), здобув срібну нагороду.

Ще один представник Хмельниччини, учасник АТО Олександр Дармо­рос, взяв участь у марафоні американської морської піхоти 28 жовтня 2018 ро­ку у м. Вашингтон (США) та подолав дистанцію 10 кілометрів.

Спортивний ветеранський рух Хмельниччини об’єднує більше 2 тис. ветеранів фізичної культури і спорту, серед яких 93 особи віком 70 років і старші. Для цієї категорії проведено 104 спортивних заходи із 17 видів спорту. Найбільш пріоритетними видами спорту серед ветеранів є волейбол, футбол, настільний теніс, легка атлетика, спортивне орієнтування, шахи.

На розвиток видів спорту за календарним планом Всеук­раїн­ських та обласних змагань на 2018 рік управлінню молоді та спорту перед­ба­чено 7 млн 682,0 тис. грн на олімпійські види, 2 млн 223,0 тис. грн – на неолімпійські, що більше на 17,6% та 16%, відповідно, ніж торік.

З метою забезпечення ефективної підготовки до Олімпійських, Паралім­пійських, Всесвітніх ігор, чемпіонатів світу та Європи розпорядженням голови облас­ної державної адміністрації затверджено Положення про персональні сти­пендії для спортсменів “За вагомий внесок у розвиток спорту вищих досяг­нень”, яке обговорювалося на засіданні Громадської ради при обласній дер­жав­ній адміністрації. Було проведено виплату грошової винагороди 55 лауреатам обласної премії у сфері фізичної культури та спорту на суму 299 тис. 970,0 грн, виплачується персональна стипендія “За вагомий внесок у розвиток спорту вищих досягнень” 69 провідним спортсме­нам. Відповідно до спортив­них досягнень премія виплачується від 1,0 тис.грн до 6 тис. 500,0 грн, щомісячна сума виплат становить 103 тис. 600,0 гривень.

В області створено 3 кабінети спортивної медицини, за якими закріплено тери­торію обслуговування для визначення допуску до тренувань та змагань у межах створених госпітальних округів.

За останні роки значно покращилася матеріально-технічна база спортив­ної галузі області.

На виконання бюджетної програми “Будівництво футбольних полів зі штучним покриттям в регіонах України” у цьому році Хмельниччині виділено 11 млн 591,0 тис. грн, торік – 7 млн 490,0 тис. грн, з державного фонду регіо­нального розвитку, за рахунок чого реалізовуються проекти з будівництва та реконструкції 13 сучасних спор­тивних майданчиків з міні-футболу.

З обласного бюджету виділено 750,0 тис. грн на капітальний ремонт легкоатлетичного сектору та бігових доріжок стадіону Кам’янець-Поділь­ського національного університету ім. І. Огієнка.

Завдяки реформі з децентралізації значно зросли доходи місцевих бюд­жетів, що дало можливість розбудовувати спортивну інфраструктуру. На­приклад, у м. Деражня за рахунок коштів державного регіонального Фонду та місцевого бюджету будується сучасний спортивний комплекс з міні-фут­больним полем зі штуч­ним покриттям, волейбольною площадкою та тре­нажерним майданчиком. Вартість проекту становить 6 млн 220,0 тис. гривень.

Завершуючи доповідь, Валерій Іванович наголосив, що потрібно і надалі працювати над реалізацією заходів Програми, ство­рювати умови для занять фізкультурою та спортом, залучати ширше коло населення до фізичної активності і пам’ятати, що високі спортивні показники працюють на позитивний імідж нашого краю та України, бо, як зазначив Президент України Петро Порошенко: “Кожне спортивне досягнення є надзви­чайно важливим, адже здобуті перемоги все більше відкривають Україну світові”.