04.12.2018 — 09:00

У Департаменті охорони здоров’я провели чергову колегію

28 листопада у конференц-залі Департаменту охорони здоров’я відбулася чергова колегія., на якій проаналізували профілактику внутрішньо-лікарняних інфекцій в окремих закладах, надання невідкладної хірургічної і травматологічної допомоги, у т.ч. пацієнтам із торакальною травмою, а також особливості фінансово-господарської діяльності медичних комунальних неприбуткових підприємств області.

Головний епідеміолог Департаменту Олександр Мирний повідомив про виконання заходів з профілактики внутрішньо-лікарняних інфекцій у Кам’янець-Подільському перинатальному центрі та Шепетівській ЦРЛ. Фахівець проаналізував ситуацію в кожному зі згаданих закладів, надав рекомендації щодо покращення їх роботи.

Про стан надання невідкладної хірургічної і травматологічної допомоги, в т.ч. пацієнтам із торакальною травмою доповів головний позаштатний хірург Департаменту охорони здоров’я ОДА Анатолій Суходоля.

Спершу фахівець коротко зупинився на ситуації з наданням термінової хірургічної допомоги загалом по області за підсумками роботи за 9 місяців 2018 року. Так, за цей період у стаціонари області доставлено 3222 хворих з терміновими станами. Близько 40 % становлять пацієнти з гострим апендицитом, 11,3 % – зі шлунково-кишковою кровотечею, 7,1 % – з травмами внутрішніх органів, грудної та черевної порожнини, 12,6 % – з гострим панкреатитом, 10,74 % – з гострим холециститом, майже 6 % – з гострою непрохідністю і стільки ж – із защемленою грижею, 3,66 % – з проривною виразкою. 71,5 % від загальної кількості хворих із терміновими станами були прооперовані.

Далі Анатолій Суходоля розглянув ситуацію в у Кам`янець-Подільській міській, Дунаєвецькій та Кам`янець-Подільській центральних районних лікарнях. Саме ці лікарні мають найбільш потужний кадровий потенціал, кількість хірургічних ліжок, відділення анестезіології та інтенсивної терапії.

Головний позаштатний хірург ДОЗ підкреслив, що можливості покращення якості надання невідкладної хірургічної допомоги населенню не вичерпані. Систематичне виявлення та вивчення помилок в організації та практичному наданні невідкладної хірургічної допомоги, планування заходів з їх усунення, дієвий контроль за виконанням планів є основними умовами поліпшення якості невідкладної хірургічної допомоги.

Також він зазначив, що модернізація та реформування системи охорони здоров’я, а саме вторинної та третинної допомоги шляхом формування госпітальних округів, передбачає створення багатопрофільних лікарень інтенсивного лікування, де і буде зосереджена хірургічна допомога. Це дасть можливість при менших економічних затратах запроваджувати сучасні високоефективні медичні технології, створювати потужні діагностичні бази та забезпечувати адекватний відбір пацієнтів на госпіталізацію.

Про особливості фінансово-господарської діяльності медичних комунальних неприбуткових підприємств області інформувала заступник директора ДОЗ ОДА Наталія Федів. Відповідно до Закону України «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення», в Україні запроваджено реформу системи фінансування закладів охорони здоров’я. Вказаним Законом передбачається перехід від бюджетного фінансування ЗОЗ за рахунок коштів медичної субвенції до оплати за надані медичні послуги населенню за договорами про медичне обслуговування.

З 1 січня 2020 року реалізація державних гарантій медичного обслуговування за програмою медичних гарантій здійснюється для всіх видів медичної допомоги. Тобто, чинним Бюджетним кодексом України медична субвенція не передбачена. Витрати щодо утримання ЗОЗ, які не виявили наміру одержати оплату за договорами про медичне обслуговування, повинні будуть здійснюватись з місцевого бюджету.

Для укладання договору з Національною службою здоров’я України ЗОЗ повинен відповідати встановленим нормам. Так, Постановою КМУ від 28.03.2018 року №391 затверджено вимоги до надавача послуг з медичного обслуговування населення. Зокрема, реєстрація надавача як юридичної особи (крім державної або комунальної установи) або як фізичної особи-підприємця. Відповідно, заклади які діють в організаційно-правовій формі комунальної або державної установи (закладу) не можуть укласти договір з Національною службою здоров’я України.

Тому, на сьогодні уже потрібно приймати рішення про перетворення.

Беручи до уваги те, що статус «неприбутковості» надається за податковим законом, який оперує терміном «неприбуткові установи та організації», і не містить терміну «некомерційні підприємства», зазначення у статуті ЗОЗ такої юридичної форми, як «комунальне некомерційне підприємство» не дає лікарням автоматичного права на отримання статусу «неприбутковості».

Також Наталія Федів надала колегам рекомендації щодо мінімізації проблем, пов’язаних з отриманням статусу «неприбуткової організації» та роз’яснила ряд дотичних питань юридичного, господарського та фінансового характеру.

За результатами розгляду питань порядку денного колегія Департаменту охорони здоров’я ухвалила відповідні рішення.

Хмельницький обласний Центр здоров’я.