22.01.2019 — 11:15

У Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї відбулося відкриття виставки “Символ твоєї свободи”

22 січня — День Соборності України, у цей день у 1919 році було проголошено Акт Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки. Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року.

Соборність для України – це єдність багатоманітності, об’єднання навколо спільного стрижня, яким є українська державність, українська ідентичність. Кожна держава має свої символи, за якими її відрізняють. Це Прапор, Герб та Гімн. Такі три основні державні символи має й Україна, з давньою та цікавою історією.

Нещодавно Державному гербу України виповнилося 100 років. У 1918 році Мала Рада (орган Української Центральної Ради) ухвалила: “Гербом Української Народної Республіки приймається знак Київської Держави часів князя Володимира Великого”. Відтоді Тризуб офіційно – державний символ Української Народної Республіки.

Після проголошення Акту Злуки 22 січня 1919 року, Тризуб став Державним Гербом всієї України. У лютому 1992 року Верховна Рада України ухвалила постанову “Про Державний Герб України”, якою затвердила Тризуб – Малим Державним гербом.

З цієї нагоди у Хмельницькому обласному краєзнавчому музеї відкрилася виставка, присвячена Тризубу “Символ твоєї свободи”. Виставка є спільним проектом Національного музею історії України та Українського інституту Національної пам’яті. І сьогодні, у свято Соборності України, вона розпочала роботу в усіх обласних центрах нашої держави як знак цілісності та єднання всієї України.

Участь у відкритті виставки взяли голова Хмельницької обласної державної адміністрації Вадим Лозовий та голова Хмельницької обласної Ради Михайло Загородний.

Під час заходу Вадим Миколайович привітав присутніх з сьогоднішнім дуже важливим днем для нашої держави.

“Ми знаємо, що історія утворення нашої держави була досить не легкою, але я вважаю, що після закінчення війни ми продовжимо будувати свою незалежну, потужну, економічно розвинуту державу”, – зазначив Вадим Миколайович.

Події 1917-1921 років – це не лише Київ, це не лише Софійський Майдан, це не лише Центральна Рада, ті події охоплюють всю Україну, не оминули вони і наш край.

На завершення очільники області озвучили приємну звістку для працівників Хмельницького обласного краєзнавчого музею, а саме: спільним рішенням голови облдержадміністрації та облради сьогодні буде підготовлене розпорядження про передачу краєзнавчому музею старого приміщення музичного училища.

Виставка буде працювати протягом місяця.