28.01.2019 — 11:46

У Департаменті охорони здоров’я підсумовують роботу ЛПЗ області за 2018 рік

Протягом січня Департамент охорони здоров’я Хмельницької ОДА аналізує результати роботи лікувально-профілактичних закладів за минулий рік. Впродовж 3 тижнів звітували центральні районні лікарні, центри первинної медико-санітарної допомоги, лікувально-профілактичні заклади міст та обласні ЗОЗ краю.

Левова частка закладів первинної ланки у минулому році отримали статус комунальних некомерційних підприємств. Така вимога реформи галузі охорони здоров’я. Бо лише у цей спосіб Центри первинної медико-санітарної допомоги зможуть співпрацювати із Національною службою здоров’я України і отримувати кошти за обслуговування своїх пацієнтів, з котрими сімейні лікарі, терапевти та педіатри підписали декларації. Така співпраця обіцяє дати гарні плоди, адже на які потреби розподіляти кошти – заклад буде вирішувати самостійно.

Більшість закладів первинної ланки у звітах повідомили про придбання ноутбуків або комп’ютерів для впровадження електронної системи охорони здоров’я та підведення швидкісного інтернету.В амбулаторіях загальної практики-сімейної медицини та фельдшерських пунктах проводили капремонти, поточні ремонти палат та приміщень, заміну вікон та дверей, ремонтували дахи, покращували матеріально-технічну базу, оновлювали м’який інвентар та меблі. Також повідомляли пр овпровадження енергозберігаючих технологій, що дало суттєву економію газу, електроенергії та пального. Так, лампи розжарювання замінювали на світлодіодні, а на автомобілях встановлювали ГБО . Також центри ПМСД звітували про хороші показники виконання в минулому році Урядової програми «Доступні ліки» та гарні результати підписання декларацій між лікарями та пацієнтами.Як наслідок – суттєве підвищення зарплат фахівців первинної ланки.

Крім того, Хмельниччина бере активну участь у реалізації програми Президента України «Доступна медицина». Основна мета програми – забезпечення належного рівня надання сільському населенню медичних послуг на первинному рівні.На Хмельниччині передбачено побудувати 27 нових амбулаторій: 10 нових амбулаторій (у Білогірському, Віньковецькому, Городоцькому, Дунаєвецькому, Кам’янець-Подільському, Красилівському, Новоушицькому, Ярмолинецькому районах) та 17 будівель для діючих амбулаторій (у Волочиському, Городоцькому, Деражнянському, Дунаєвецькому, Кам’янець-Подільському, Летичівському, Полонському, Старосинявському, Теофіпольському, Хмельницькому, Чемеровецькому, Шепетівському, районах). З них: 25 амбулаторій на 1-2 лікаря з житлом для лікаря та 2 амбулаторії на 3-4 лікаря без житла.

Наразі будівництво в усіх 27 амбулаторіях розпочато. Окремі об’єкти перебувають на стадії закладення фундаменту, у багатьох уже розпочато зведення стін, а в деяких незабаром візьмуться за перекриття даху.

Новозбудовані амбулаторії планується ввести в експлуатацію у ІІ-му кварталі 2019 року. Всі амбулаторії будуть оснащені необхідним медичним обладнанням, устаткуванням та засобами відповідно до табеля матеріально-технічного оснащення конкретного типу амбулаторії, затвердженого Мінохорони здоров’я України, а також автотранспортом для лікарів, комп’ютерним обладнанням, інтернетом та засобами телемедицини.

Інна Левінська,
Хмельницький обласний Центр здоров’я