13.02.2019 — 17:20

В облдержадміністрації провели селекторну нараду з питань підготовки до проведення комплексу весняно – польових робіт

Сьогодні  під керівництвом першого заступника голови облдержадміністрації Володимира Кальніченка  відбулася селекторна нарада з питань підготовки до проведення комплексу весняно – польових робіт.

Про стан підготовки до комплексу весняно – польових робіт доповів заступник директора Департаменту агропромислового розвитку, екології та природних ресурсів облдержадміністрації Вадим Конончук.

Зокрема, Вадим Петрович доповів, що під урожай поточного року по всіх категоріях господарств посіяно понад 245 тис. га озимих зернових та 72 тис. га ріпаку. За даними обстежень 97% посівів озимих культур перебувають у доброму та задовільному стані, а в окремих районах взагалі відсутні слабкі та зріджені посіви озимини.

Згідно прогнозованої структури посівних площ, весною необхідно засіяти близько 780 тис. га ярини, з них близько 325 тис. га планується засіяти зерновими культурами, в тому числі 190 тис. га – кукурудзи на зерно. Ранні зернові культури будуть посіяні на площі 120 тис. га. Вся посівна площа очікується в межах 1 млн. 183 тис. га, що на 1,5 тис. га більше минулого року.

Доповідач повідомив, що агроформування області вже приступити до проведення комплексу весняно-польових робіт, в усіх районах приступили до підживлення озимих зернових культур та ріпаку. Станом на вчора підживлено 70 тис. га, або 30% зернових культур і 39 тис. га (41%) ріпаку. Більше половини площ підживлено в господарствах Білогірського, Віньковецького, Дунаєвецького, Чемеровецького районів.

На даний час агроформування всіх форм власності формують матеріально – технічну базу для проведення комплексу весняно-польових робіт, зокрема доведенню насіння до посівних кондицій, закупці засобів захисту рослин і міндобрив.

Потреба в мінеральних добривах становить 150 тис. тонн. Станом на 12.02 їх заготовлено 114 тис. тонн, що становить 76% до потреби. Господарства окремих районів, а саме Віньковецького, Дунаєвецького і Чемеровецького придбали мінеральну поживу у повному обсязі.

Готовність сільськогосподарської техніки для проведення комплексу весняно-польових робіт становить 100 %.

Поряд з цим, досить повільними темпами проводиться закупівля  паливно-мастильних матеріалів, забезпеченість якими на даний час становить 38% до потреби. Так, за розрахунками загальна потреба в коштах для проведення комплексу весняно-польових робіт сільськогосподарських підприємств області у 2019 році становитиме 6,8 млрд. грн. (+3 млн. грн. до 2018 року). За рахунок прогнозованого збільшення посівних площ під озимими культурами, цукровим буряком, соєю дещо зросли витрати до минулого року на мінеральні добрива, засоби захисту рослин, знизилися на паливно-мастильні матеріали. Витрати на 1 га ріллі в 2019 році становитимуть 6870 грн., що на 265 грн. вище показника минулого року. На даний час забезпеченість сільгосппідприємств коштами для проведення комплексу весняно-польових робіт становить близько 60 %.

Також в ході селекторної наради з науковими рекомендаціями по догляду за озимими культурами було заслухано директора інституту кормів та сільського господарства Поділля НААНУ Корнійчука Олександра Васильовича та представника корпорації «Вітагро» Сучека Миколу Миколайовича.

Щодо запасу вологи в ґрунті і прогнозу погодних умов на час проведення комплексу весняно-польових робіт доповів Юрій Вороновський – директор обласного центру з гідрометеорології.

Підсумовуючи нараду, Володимир Кальніченко зауважив, що аграрії області повинні бути готовими до короткого весняного періоду і взяти до уваги основні моменти з рекомендацій науковців, а саме: вчасно провести підживлення озимих культур та якісно провести боротьбу із шкідливими організмами.

Також Володимир Ілліч звернувся до керівників районних управлінь агропромислового розвитку, аби ті  довели отриману на сьогоднішньому селекторі інформацію до кожного сільгосптоваровиробника на місці.