15.02.2019 — 15:34

В. Лозовий: Тема надрокористування є вкрай актуальною для нашої держави і для Хмельниччини

На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Вадим Лозовий під час засідання «круглого столу» за участю голови Державної регуляторної служби України Ксенії Ляпіної, обговорюючи проблемні питання надрокористування.

До участі у засіданні також долучилися перший заступник голови адміністрації Володимир Кальніченко, заступник керівника виконавчого апарату обласної ради Тетяна Зеленко, фахівці ДРС, Президент Хмельницької ТПП Наталія Бєлякова, голова Союзу промисловців та підприємців області Іван Дунець, керівники окремих структурних підрозділів облдержадміністрації, представниками бізнесу, громадських об’єднань підприємців та бізнес-асоціацій, розробники регуляторних актів.

Вадим Миколайович зазначив, що тема надрокористування є вкрай актуальною для нашої держави і для Хмельниччини. Адже наш край багатий різними видами корисних копалин, і в їх розробці зацікавлені як суб’єкти підприємництва, так і органи влади, на території яких вони розташовані. Оскільки ефективне та раціональне їх використання дозволяє створювати нові робочі місця, наповнювати місцеві бюджети, розвивати інфраструктуру регіону.

Так, у 2018 році добувними підприємствами області видобуто майже 3,5 млн. тонн щебню, що на чверть більше ніж у попередньому році. Питома вага в загальноукраїнському обсязі -6,0%. За результатами 2018 року в області зросли і обсяги будівельної продукції на 15,8%, що у свою чергу збільшує попит на продукцію добувної промисловості.

Голова адміністрації також додав, що Хмельниччина, окрім покладів гранітів, які в основному переробляють в щебінь, має значні поклади цегельно-черепичних глин, вапняків, пісків, гіпсу, каоліну інших корисних копалин. Але зарегульованість діючого законодавства з питань щодо отримання відповідних ліцензій та дозвільних документів не дозволяє в повній мірі використати наявний в регіоні потенціал.

За його словами, насамперед існуючі проблеми стосуються досить тривалого терміну отримання спеціальних дозволів на користування надрами та гірничими відводами. Також є випадки затримок Державною службою геології та надр України розгляду документів на отримання, продовження дії спеціальних дозволів на користування надрами.

Крім того, потребує вивчення питання та прийняття узгодженого рішення стосовно запровадження безстроковості дії норм щодо права отримання спеціальних дозволів на користування надрами без аукціонів для власників цілісних майнових комплексів, на яких здійснюється виробництво кінцевої (готової) продукції, придатної для використання за призначенням кінцевим споживачем без додаткової промислової обробки (переробки).

«Багато питань до цього часу залишаються невирішеними і наша сьогоднішня зустріч, я сподіваюсь, надасть поштовх у врегулюванні на законодавчому рівні найбільш проблемних питань, які існують у цій сфері. А наші підприємці отримають прозорі правила гри, без зайвих перешкод і надмірного регулювання», – зазначив очільник області.

В свою чергу, Ксенія Ляпіна наголосила, що доступ до природних ресурсів  у кожній країні є питанням – викликом, кожна країна шукає свою модель вирішення  доступу  до природних ресурсів, і Україна у вирішенні цього питання має брати найкращі практики для ефективного врядування та ведення бізнесу.

“Питання надання дозвільних документів на доступ до надрокористування – це загальноукраїнська проблема. Хмельниччина стала тією областю, яка не побоялася розказати про свої реальні проблеми у даній галузі. Я переконана, що представники бізнесу  та обласна влада зробили усе правильно, оскільки такі питання треба вирішувати тільки шляхом відкритого діалогу”, – сказала Ксенія Михайлівна.

Під час обговорення йшлося про ситуацію у сфері надрокористування в регіоні, у тому числі проблематику проходження дозвільних процедур в галузі надрокористування на прикладі Кам’янець-Подільського ПАТ «ГІПСОВИК».