18.02.2019 — 14:36

Лікарі-неврологи Хмельниччини підбили підсумки роботи у 2018 році

14 лютого у конференц-залі Державного патологоанатомічного центру лікарі-неврологи лікувально-профілактичних закладів Хмельницької області провели нараду за підсумками роботи у 2018 році. Головний позаштатний невролог Департаменту охорони здоров’я Хмельницької ОДА Олександр Костюк повідомив, що проблем із забезпеченням лікувальних закладів лікарями-невропатологами, як дорослими, так і дитячими, немає. Штатні посади укомплектовані більш як на 95 %.

За 2018 рік на неврологічні ліжка в ЦРЛ були госпіталізовані більш як 7 тисяч хворих з цереброваскулярними хворобами, близько 1700 з них – з гострими станами. Крім того, у минулому році дещо збільшилась кількість випадків гострих порушень мозкового кровообігу. Так, це число зросло у містах Кам’янці-Подільському, Хмельницькому, а також Віньковецькому, Волочиському, Деражнянському, Ізяславському, Красилівському, Летичівському, Старосинявському, Чемеровецькому, Ярмолинецькому районах. Крім того, у минулому році було зареєстровано 1403 транзиторних ішемічних напади, що дещо більше, ніж у попередньому році. У стаціонари області госпіталізували майже 3900 хворих з гострими порушеннями мозкового кровообігу, летальність склала близько 20%. Левову частку становили інфаркти головного мозку, на другому місці – внутрішньочерепні крововиливи.

Дещо більше у минулому році, в порівнянні з попереднім, було зареєстровано транзиторних ішемічних інсультів. Майже такою ж була й кількість випадків хвороби Паркінсона. Недужих на розсіяний склероз у 2018 році в області було близько 900 осіб.

Олександр Костюк нагадав колегам про те, що стартувала реформа закладів вторинної ланки, що передбачає оплату не за медичною субвенцією – за ліжкодень, а за виконану роботу, тобто, за кожного пролікованого пацієнта. Саме це має спонукати фахівців вторинного рівня, в тому числі і неврологів, більше працювати на результат.

Після наради відбулася науково-практична конференція, присвячена сучасним аспектам клінічної неврології. Зокрема, були порушені питання сучасної діагностики та лікування захворювань центральної нервової системи (ішемічного інсульту) і периферичної нервової системи. Лекції читали науковці з Вінниці – завідувач кафедри нервових хвороб Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова, професор, доктор медичних наук Сергій Московко та асистент кафедри медичної реабілітації та медико-соціальної експертизи цього ж вузу Ірина Баранова.

Інна Левінська,
Хмельницький обласний Центр здоров’я