19.02.2019 — 19:15

Вища освіта в Україні: що потрібно змінити та які подальші перспективи її розвитку?

Питання розвитку вищої освіти в Україні вже давно хвилює як урядовців, так і громадських діячів та пересічних громадян. Адже конкурентноздатність наших ВНЗ, якість освітніх послуг, які ними надаються, впровадження передових світових практик підготовки спеціалістів відіграє величезну роль в подальшому житті тих, хто обирає їх для здобуття професії та подальшої наукової діяльності. Саме питання бачення подальшого розвитку вищої освіти у Україні зібрало сьогодні у Будинку рад представників структурних підрозділів облдержадміністрації,  депутатів Хмельницької обласної ради, ректорів, проректорів вищих закладів освіти області, представників місцевої влади та самоврядування, громадських організацій, науковців, роботодавців.

До участі в заході долучилися заступник голови облдержадміністрації Світлана Павлишина, голова обласної ради Михайло Загородний, депутат обласної ради, голова постійної комісії з питань освіти, науки, молодіжної політики, спорту і туризму Інна Ящук.

Вітаючи учасників зустрічі, Світлана Павлишина зазначила, що питання перспектив подальшої роботи наших університетів сьогодні є дуже важливим і тому хвилює кожного.

“Наша молодь, студентство є саме тією незаангажованою, вільною від стереотипів, притаманних старшому поколінню, відкритою до усього нового та прогресивного категорією, яка творитиме майбутнє нашої країни. Саме тому ми активно працюємо над тим, щоб долучити молодь до співпраці та максимально враховувати її погляд на шляхи розвитку України та Хмельниччини зокрема. Більше того, ми уже можемо відзначити, що така співпраця є, адже в рамках спільного з Хмельницьким національним університетом пілотного проекту ми залучаємо студентів як молодих експертів до розробки перспективних проектів для об’єднаних територіальних громад краю. Впевнена, що результатом цієї співпраці стануть нові цікаві розробки та ідеї, нестандартні, неформальні, але безумовно, результативні,” – розповіла посадовець.

Світлана Андріївна  також відзначила, що зараз в області завершується робота над формуванням перспективного плану розвитку Хмельниччини, який має бути затверджений на наступній Раді регіонального розвитку, та висловила сподівання, що сьогоднішня зустріч також закладе підвалини для нового погляду на перспективи розвитку вищої освіти в області та її місце у забезпеченні розвитку потенціалу нашого краю.

“Звичайно, нас зараз турбує майбутнє університетів, особливо, якщо врахувати ту демографічну ситуацію, що склалась наразі. Нас хвилює,  як будуть працювати наші навчальні заклади, чи зможуть вони конкурувати з іншими. Саме тому на цій зустріч ми готові слухати, аналізувати і виносити для себе важливу інформацію, аби у наших університетів було стабільне майбутнє, а спеціалісти, яких вони готують, були затребувані у всіх сферах та мали можливість реалізовувати себе,” – додала заступник голови облдержадміністрації.

У продовження роботи експерт з питань освіти Українського інституту майбутнього, модератор платформи стратегічних ініціатив «Культура 2025», експерт з креативних індустрій програми ЄС «Культура і Креативність» Східного партнерства, представник Український інститут майбутьного Микола Скиба представив увазі учасників зібрання  результати досліджень роботи українських вишів, їх переваг та недоліків, а також окреслив ті кроки, які мають бути зроблені, аби українська освіта зайняла гідне місце в світі.

Як зазначив доповідач, стратегічною метою проекту «Майбутнє університету», що започаткований Українським інститутом майбутнього, є формування концепції Нового українського університету та розробка на її основі шляхів трансформації системи вищої освіти в Україні.

Після перегляду презентації учасники зустрічі мали можливість висловити своє бачення щодо подальшого розвитку та роботи вищих навчальних закладів в Україні, прийняття необхідної для врегулювання цього процесу нормативної бази, можливості врахування світового досвіду.

Довідково. 

Український інститут майбутнього (UIF) – незалежний аналітичний центр, що:

– прогнозує зміни та моделює можливі сценарії розвитку подій в Україні; -надає компетентну оцінку українським подіям;

– формулює практичні рекомендації до дій;

– пропонує ефективні рішення;

– надає майданчик для дискусій на актуальні теми.

UIF засновано влітку 2016 року. Інститут являє собою спільний проект представників українського бізнесу, політики та громадського сектору.

Місія – проектування успішного майбутнього України, через експертні дослідження та дискусії, що стимулюватимуть прийняття якісних політичних рішень як в українській, так і міжнародній політиці.

Український інститут майбутнього (UIF) працює за такими основними напрямами:

Міжнародна та внутрішня політика;
Національна безпека та оборона;
Економіка;
Правоохоронна та судова система;
Освіта та компетенції майбутнього;
Інфраструктура.