20.02.2019 — 16:10

Хмельниччина долучилась до проведення Європейських індустріальних днів 2019

У 2019 році Україна вдруге бере участь в ініціативі Європейської Комісії, спрямованій на обговорення сучасних викликів, можливостей та трендів розвитку європейської індустріальної політики. У лютому  у трьох регіонах країни, серед яких і Хмельницький,  було заплановано проведення  (EU Industry Days). До того ж це є частиною Індустріального діалогу високого рівня, активним учасником якого є Україна.

20 лютого у рамках цього заходу, що проходив у Хмельницькій торгово-промисловій палаті, зібралися представники бізнесу, влади, науковці, експерти. До участі в ньому долучилися голова облдержадміністрації Вадим Лозовий та голова обласної ради Михайло Загородний,  представник Департаменту промислової політики Мінекономрозвитку Андрій Боярунець. Координатором EU Industry days в Україні є Денис Базілєвич.

Основна мета Європейських індустріальних днів 2019 – напрацювати рекомендації щодо залучення українського бізнесу до системи європейських ланцюгів доданої вартості та створення нових потоків цінностей.

Аналогічний захід вже відбувся минулого року у столиці. Він, у свою чергу, дав старт Українському індустріальному тижню – серії форумів у 13 областях України із підсумковою конференцією Києві. За підсумками проведення таких форумів було сформовано пропозиції від регіонів до проекту Стратегії розвитку промислового комплексу та Плану заходів до нього, забезпечено ефективний зворотній зв’язок від представників бізнесу про доцільність та відповідність реаліям уже задекларованих кроків та створено комунікаційний майданчик для оперативного зв’язку із реальними представниками промисловості регіонів.

Тема цьогорічного круглого столу – проблеми та перспективи стійкого інноваційного розвитку промисловості за умов світової глобалізації.

Вітаючи присутніх голова облдержадміністрації Вадим Лозовий наголосив, що інноваційний розвиток промисловості, нарощування промислового потенціалу, підвищення його конкурентноздатності є важливим завданням для Хмельниччини.

“У промисловому секторі області сьогодні працює понад 1030 підприємств. Обсяг реалізованої ними промислової продукції у минулому році зріс на 35,2%. В області впроваджуються новітні технології, відкриваються нові виробництва та створюються робочі місця. Загалом, у 2018 році на промислових підприємствах області створено майже 1400 робочих місць,” – зазначив очільник області.

Він  зауважив, що в області давно ведеться мова про будівництво індустріальних парків, адже кожен розуміє, які перспективи відкриються для розвитку нашого краю завдяки реалізації таких проектів. Саме тому обласна влада усіляко сприяє втіленню таких починань у життя. Вже розпочато створення індустріальних парків в містах Хмельницькому та Славуті.  Міжвідомча комісія при Мінекономрозвитку ухвалила рішення про включення індустріального парку “Хмельницький” до Реєстру індустріальних (промислових) парків.

“Я переконаний, що майбутнє економічного розвитку області саме за індустріальними парками. Вони дадуть поштовх до  відродження багатьох галузей промисловості, створення тисяч робочих місць та значне підвищення рівня заробітних плат Хмельниччини, “- наголосив він.

Також Вадим ЛОзовий додав, що підприємства області бачать перспективу свого розвитку у співпраці  з країнами Європи. Активною є торгівля з країнами ЄC. Обсяг експорту товарів  у 2018 році  збільшився, порівняно з попереднім роком, на 37% та становив 275 млн.дол., або 47% від загального обсягу експорту.

Також голова облдержадміністрації нагадав, що за дорученням Президента України Петра Порошенка в області ведеться робота над Перспективним планом розвитку Хмельниччини до 2021  року.

“За останні п’ять років втілено багато проектів на теренах нашої області. На перспективу теж заплановано розвиток територій з урахуванням успішної реформи з децентралізації. Наш план розвитку Хмельниччини відкритий і ми охоче приймаємо пропозиції. Уже розпочинається робота з розроблення найважливішого для області документу – Стратегії регіонального розвитку Хмельницької області на 2021-2027 роки з урахуванням смарт-спеціалізації. – сказав Вадим Миколайович. – Особлива увага буде до розвитку інноваційного та конкурентоспроможного промислового сектору. Тому ми запрошуємо усіх бажаючих активно долучитися до процесу стратегічного планування.”

У ході жвавої дискусії учасники заходу обговорили інноваційні технологічні виклики та можливості для розвитку індустріального сектору економіки, проблему витоку кадрів та підготовки нових компетенцій, заслухали цікаву інформацію від польських колег щодо механізмів підтримки інновацій, можливостей державного стимулювання інноваційних проектів та співінвестування при реалізації бізнес-проектів з іноземними партнерами інструментами Державної інноваційної фінансово-кредитної установи, тощо.

Окрім того до уваги учасників круглого столу представили презентації про індустріальні парки “Хмельницький” та “Славута”, у яких розповіли про сучасний стан, подальші перспективи їх розвитку та залучення іноземних інвестицій.

За результатами обговорення будуть сформовані пропозиції та рекомендації щодо формування Стратегії розвитку промислового комплексу України з урахуванням трендів розвитку європейської індустріальної політики в контексті реалізації концепції Східного Партнерства.